Vágólapra másolva!
Bár a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szerda délelőtt bejelentette, hogy benyújtotta jelentkezését a 2015-ös úszó, vízilabda, műugró, műúszó és nyíltvízi úszó világbajnokság megrendezésére, délutánra azonban kiderült, a felelős szakállamtitkárság csak a két évvel későbbi pályázást támogatja.  A szövetség így kénytelen elállni a 2015-ös vb-pályázattól, állami segítség nélkül ugyanis nem tudja vállalni az esemény megrendezését - mondta az [origo]-nak Ruza József, a MÚSZ főtitkára.

"Egy ilyen pályázatnak az az alapfeltétele, hogy rendelkezésre álljon egy vb-rendezésre alkalmas, 13 ezer főt befogadni képes uszoda. Ilyet szövetségi forrásból nem lehet megépíteni, ehhez állami támogatás kell" - vázolta a történések hátterét Ruza.

"A félreértés abból származott, hogy míg ez Eb-rendezést kiíró európai szövetség, a LEN az állammal, addig a nemzetközi szövetség, a FINA a várossal köt szerződést. A FINA tehát nem kér kormánygaranciát, helyette a várossal egyezik meg a pályázat támogatásáról. A magyarországi gyakorlat szerint viszont szakszövetség csak úgy pályázhat világversenyre, ha először a sportért felelős szakállamtitkársághoz fordul, és írásos engedélyt kap. Ezt mi megtettük, ekkor kaptuk az államtitkár, Czene Attila levelét, melyben az áll: a jelenlegi gazdasági és pénzügyi körülményekre való tekintettel a 2015-ös vb helyett a 2017-es megrendezését tartom időszerűnek."

Ennek értelmében tehát csak a 2017-es vb-rendezésre pályázhat a hazai szövetség, ám megfigyelőként részt vehet a 2015-ös pályázatok elbírálási folyamatában. Ezzel a lehetőséggel élni is fog a MÚSZ, mondta a főtitkár.

A vb-rendezés nehézségéről Ruza elmondta: összehasonlíthatatlanul nagyobb feladat, mint egy Eb lebonyolítása: "A FINA-nak 202 tagországa van, míg a LEN-nek ötven. Ezen kívül a vb-n pluszban van a vízilabda, külön férfi és női mezőnnyel."

"Ma még nem tudjuk megmondani, hogy 2017-ig mi történik majd. Előfordulhat például, hogy a FINA bizonyos sportágak leválasztására kényszerül, ahogy tette ezt annak idején a LEN is a pólóval. Budapest olyan szempontból előnyös helyzetben van, hogy egy durván két kilométer sugarú körben számos uszoda van, amit ilyen eseményekre lehet használni. A kulcskérdés a fent említett főuszoda megépítése."