Vágólapra másolva!
Az úszósport egyik tekintélyes szakírója szerint a londoni olimpián "komoly fejfájást okozhat" a tizennégyszeres olimpia bajnok Michael Phelpsnek a tizenhét éves Biczó Bence, aki a szingapúri ifjúsági olimpián aranyérmet nyert 200 méteres pillangóúszásban. A kiemelkedő időeredményekkel rendelkező úszó egyelőre nem álmodozik a londoni győzelemről, ám edzője szerint vannak még tartalékai.

"Phelps lassan kifut az időből, alighanem a londoni olimpia lesz a hattyúdala, minden bizonnyal kedvencére, a 200 pillangóra összpontosít majd. Magyarország addigra felépít egy fiút, aki komoly fejfájást okozhat a nagyembernek: Szingapúrban, az ifjúsági olimpián Biczó Bence 1:55.89 perces idővel nyerte a számot" - írta augusztus 20-án megjelent cikkében a Craig Lord, a mértékadó Swimnews.com főszerkesztője.

"Nem volt vele az edzője, éppen csak beesett a versenyre, utána gyorsan haza is utazik, mégis gyakorlatilag beállította legjobbját, az 1:55.82-t, amellyel egy hónappal korábban Helsinkiben megnyerte az ifjúsági Európa-bajnokságot" - folytatódik a szöveg.

"Vannak apróbb pontatlanságok az írásban, mert az igaz, hogy az edzőm, Sántics Béla nem volt velem, de jóval korábban kiérkeztünk Szingapúrba, s a verseny után még egy hetet eltöltöttünk a szigeten, amit kár lett volna kihagyni. Az idők azonban stimmelnek" - korrigálja a szakportál mondatait Biczó, amikor felolvassuk neki az idézetet.

Michael Phelps 17 éves korában 1:54.58 másodperccel tartotta a 200 pillangó világcsúcsát, Biczó jelenleg bő egy másodperccel tud kevesebbet, ezzel az idei világranglista kilencedik, az európai rangsor második helyezettje.

Mindig a kortársai előtt járt

A világ tavaly, Tamperében, az európai ifjúsági olimpiai fesztiválon, az EYOF-on figyelt fel a magyar tehetségre, itthon azonban szinte kezdettől fogva az egy-két évvel idősebbek között versenyzett a korosztályos viadalokon, s mindig győzött. Négy éve két évjárattal feljebb 2:04-gyel lett korosztályos bajnok, majd két éve 1:59.65-tel sikerült áttörnie a kétperces álomhatárt, ez akkor országos serdülő és ifjúsági csúcs volt. Tamperében 1:58.33-mal győzött, az már komoly idő volt, aztán megszorongatta Cseh Lászlót az országos bajnokságon, végül Helsinkiben, az ifjúsági Európa-bajnokságon 1:55.82-vel aranyérmes lett, s száz pillangón is bronzérmet szerzett.

Forrás: AFP

Szingapúrba már esélyesként utazott, ám, mint mondja, korántsem volt olyan magabiztos, ahogy az a hírekben megjelent. "Nagyon kemény verseny volt, a végeredmény is mutatja, hiszen alig egy másodperccel előztem meg a dél-afrikai Chad de Clost" - idézi fel a döntő futamot. "Persze bíztam magamban, de a medencében bármi megeshet. Az utolsó ötvenem nagyon erős volt, ott már nem tudták tartani a lépést."

Jobb körülményeket hozhat az ifiolimpián szerzett aranyérem

Nagykanizsán kezdett úszni, majd a fejlődése érdekében a család visszaköltözött Pécsre. "Itt jobbak a feltételek, bár az ideálisat nem közelítik meg" - panaszkodik Biczó a pécsi uszodára, amely legutóbb akkor került be a hírekbe, amikor három éve beszakadt a teteje.

"Túlzsúfolt a medence, a szinkronúszók és az egyéb tanfolyamosok éktelen zsivajt okoznak" - csatlakozik hozzá edzője, Sántics Béla. "Bence sokszor nem is hallja meg az utasításaimat. Folyamatosan egyeztetek a városvezetéssel, most, az ifjúsági olimpia után, úgy tűnik, megnőtt az ázsiónk, talán valamiképpen rendeződik a létesítményhelyzet."

Széchy szellemi örököse

Sántics nyolc éve tanít edzéselméletet a pécsi egyetemen, dolgozott a pécsi és a bajai futballcsapat erőnléti edzőjeként, jelenleg is részt vesz a ökölvívó-válogatott felkészítésében, mellúszó tanítványa, Bodor Richárd pedig két olimpián is részt vett.

"Széchy Tamást tekintem a mesteremnek, 1999 és 2004 között szinte minden este fenn voltam nála a kelenföldi lakásán, és ittam a szavait" - emlékezett az 52 éves szakember.

Sántics őrzi a 2004 szeptemberében elhunyt, sokak által úszópápának hívott Széchy szellemi és szakmai hagyatékát. "Nálam van minden papírra vetett edzésterve, ezek ma is érvényesek, persze a megfelelő frissítésekkel. Széchy legalább húsz évvel megelőzte a korát. Az állóképességi munka területén alkotott nagyot, az ő versenyzői annak idején napi 18-20 kilométert úsztak, de ma már ez a módszer alkalmazhatatlan. Én Bencével legfeljebb napi 12 kilométert úszatok, viszont ami a mennyiségben hiányzik, azt intenzitással és kifinomultabb módszerekkel igyekszem pótolni."

Forrás: Ch. Gáll András
Bernek Péterrel és Kapás Boglárakával, akik szintén aranyat nyertek úszásban az ifiolimpián

Sántics öt éve dolgozik együtt Biczóval, és mint mondja, nem mindig volt könnyű ez az időszak, az első másfél-két év azzal telt el, hogy az úszó felvegye a ritmust. Végigskálázták az összes számot a 100 gyorstól a 400 vegyesig, de hamar kiderült, hogy Biczó nagyon jól reagál a pillangózóedzésekre.

Kölcsönkapott cáparuha

"Nekem az a specialitásom, hogy minden versenyzőmmel sok pillangót úszatok, ez a legnehezebb, leginkább embert próbáló úszásnem, kiválóan fejleszti az állóképességet. Bence nem fáradt el a pillangózásban, ma is az edzéstávok hetven százalékát pillangón teszi meg, azt mondják, ez egyedülálló" - magyarázta Sántics, aki azért nem kísérte el védencét Szingapúrba, mert a szövetségnek nem volt pénze a kiutaztatására.

"Ennek ellenére nem panaszkodhatunk, a szövetség vezetése kivitte Bencét télen a mexikói edzőtáborba, ott voltunk a balatonfűzfői központi felkészülésen is. Számunkra a visszaállás az úgynevezett szuperdresszekről a hagyományos textilszerelésre nem jelentett semmilyen problémát, tudniillik mi tavaly és tavalyelőtt nem engedhettük meg magunknak azt a luxust, hogy méregdrága cáparuhákban ússzunk. Ha nagy verseny volt, hol Gyurta Dani adta kölcsön a fürdőruháját, hol Turi György volt olyan nagylelkű, hogy a saját nevelt fia, Pulai Bence dresszében engedte úszni Bencét. Amúgy a cápában 1:57.77 volt a legjobbja, azt az időt már bőven sikerült megjavítania."

Egyelőre csak a kétszáz

Felvetődik a kérdés, vajon egyszámos versenyző marad-e Biczó, vagy ahogy Gyurta Dániellel is történt mellúszásban, a kétszáz mellett a száz méteren is bejuthat a legjobbak közé. "Most 53.99-et úsztam százon Szingapúrban, ezzel hatodik lettem, cáparuhában 53.77 a legjobb időm. Egyelőre a kétszázra összpontosítunk" - mondja Biczó.

"Nincs értelme egy kiemelkedő szám helyett két közepeset csinálni" - kapcsolódik be Sántics. "A száz pillangó sprintszám, speciális munkát igényel, amely bizonyos mértékig a kétszáz pillangó rovására menne."

Biczó már biztos, hogy ott lesz jövőre a sanghaji világbajnokságon, mivel rendelkezik a szintidővel. Addig novemberben elindul az eindhoveni rövid pályás Eb-n, a decemberi dubaji világbajnokságot viszont kihagyja. "Most elutaznak egy franciaországi nyaralásra a családdal, szeptember közepén kezdi újra az edzéseket, kevés lenne az idő. Inkább az Eb-t választjuk, ahol nem annyira erős a konkurencia" - indokol Sántics. "Vannak még tartalékaink, kiváltképp az erőfejlesztés terén. Bence eddig nem sokat súlyzózott, de most abba a korba ért, amikor már ezt is beiktatom az edzésprogramjába. Megpróbálok keríteni egy konditermet, ahol hetente egyszer-kétszer erősíthet. De a lényeg továbbra is a medencében dől el."

"A család élete Bence körül forog, de ez természetes" - mondja a versenyző édesanyja, Melinda. "Minden reggel autóval viszem az edzésre. Mindent elkövetünk, hogy kihozza magából a maximumot" - ígéri.

És hogy ez mire lesz elég? "Nem álmodozom az olimpiai bajnoki címről, legalábbis nem beszélek róla. Mindig csak a következő feladatra összpontosítok. Az, hogy Phelpshez hasonlítanak, nem különösebben izgat, ezt ugyanis nem mi találtuk ki, nem is a magyar sportsajtó, hanem Craig Lord. Ha neki ez a véleménye, ez csak hízelgő számomra."