Vágólapra másolva!
A Hanti-Manszijszkban zajló 39. sakkolimpia eddigi legnagyobb meglepetéseként értékelik férficsapatunk győzelmét az abszolút favoritnak számító orosz együttessel szemben. Titkos aranyérem-esélyesként is írnak válogatottunkról, a 11 fordulós viadalon azonban még oly sok nehéz mérkőzés, rangadó vár nagymestereinkre. Jól ismerjük a svájci rendszerű lebonyolítás buktatóit, a párosítás fontosságát, de még a legoptimistább várakozásokat is felülmúlja válogatottjaink az olimpia első öt játéknapján nyújtott teljesítménye, ponterős játéka.

Tíz meccsből 9 győzelemmel vezeti a magyar férfi válogatott az összesített állást. A grúzok legendás világelsője, Nona Gaprisdavili díjat alapított a legerősebb sakknemzet számára, ezt két éve az ukránok nyerték el.

A sakktörténelem során harmadszor sikerült legyőzni az orosz válogatottat. 1972-ben, Szkopjéban Bilek István nyert Viktor Korcsnoj ellen, nyolc éve Bledben Ruck Róbert diadalmaskodott Peter Szvidlerrel szemben, most Lékó Péter volt a "góllövőnk". A sikerhez mindig kellettek az okosan, taktikusan játszó társak, a jó csapatszellem.

Az olimpia előtti sajtótájékoztatón Almási Zoltán mondta: "Az együttesen belül kialakultak az elemzőpárok, de mindenki mindenkit segít majd a varikban, s nem számít a színismétlés, az esetleges Élő-pont vesztés, ha mindezt a csapat érdekes diktálja". A színismétlés be is jött, Polgár Judit sorozatban háromszor is sötéttel játszott fölöttébb izgalmas partikat. Nagyon fontos, hogy mindig volt nyerő ember, az argentinok ellen Judit, a csehekkel vívott találkozón Zoli és Berkes Ferenc.

Lélektanilag is nagyon fontos tényezőként érzem, hogy Judit nyerésével a kínaiak legyőzésének örömével játszhattuk az oroszokkal a derbit. Judit és Zoli remije után eljátszottunk a gondolattal, hogy megnyerjük a meccset.

Fecó azonban gyalogot vesztett, Péter állása győzelmet ígért. Öröm volt nézni Péter technikáját, és Fecó pozíciója is a sorozatos cserék után egyre reményteljesebb lett, és megszületett az olimpia eddigi legnagyobb meglepetéseként értékelt magyar győzelem. Miért nem játszott az exvilágbajnok, Vlagyimir Kramnyik ellenünk? Erre csak az oroszok tudják a választ, mindenesetre erre épülő taktikájuk - vagy kényszer(?) - vereséget szenvedett. Csapatunkban Lékó négy partijából 2, Almási 5-ből 3,5, Polgár Judit 4, Berkes 3,5 pontot szerzett, Balogh Csaba egyszer játszott, remizett.

Az orosz sakkozás feketenapja volt a szombati, hiszen nem csak az első, hanem a második csapatuk is vereséget szenvedett. Női együttesük jó szereplése csak kevéssé vigasztalhatja őket.

Három csapat nyerte meg mind az öt meccsét. A grúzok nem panaszkodhatnak eddigi párosításukra, egyértelműen ez eddigi sikerük kulcsa. A címvédő örmények a harmadik, majd a második orosz válogatottra is csapást mértek.

A hatodik fordulóban az ukránokkal mérkőzünk meg. Vaszilij Ivancsuk négy nyeréssel igazi vezérevezős. A 41 éves sakkozót Tukmakov kapitány könnyelműen egyszer pihentette, a horvátokkal csak 2-2 lett az eredmény, ezért 9 a meccspontjuk. Az ukránok az első és a harmadik táblán lesznek világosok.

Az élcsoportban a 6. forduló párosítása:
Grúzia (10, 17,5) - Örményország (10, 15)
Ukrajna (9, 15,5) - Magyarország (10, 13,5)
Oroszország2 (8, 15,5) - Hollandia (9, 13)
Oroszország1 (8, 14) - Csehország (8, 15,5)
Azerbajdzsán (8, 15) -India (8, 14)
Vietnam (8, 13) -Egyesült Államok (8, 14,5)
Lengyelország (8,15) - Észtország (8, 13,5)
Oroszország3 (8, 12,5) - Görögország (7, 14)
Montenegró (7,13) - Kína (7, 13,5)
Kuba (7, 13) - Bosznia-Hercegovina (7, 12)
Szlovákia (7, 13) - Svédország (7, 11,5)
Spanyolország (7, 13) - Olaszország (7, 12)

Női válogatottunk jó kezdés után az Egyesült Államok és Románia elleni mérkőzésén sokat bizonytalankodott. Nagymesternőinknek volt egy kis szerencséjük is, de ezt megszolgálták küzdőszellemükkel. Az amerikaiakkal kivívott döntetlen még nagyon sokat érhet, ahogy a románokkal szemben elért győzelem is. Előkelő helyezésüknek köszönhetően most a rangadók várnak a csapatra, elsőként a lengyelek a sorban. Hoang Thanh Trang 3, Mádl Ildikó 3,5, Vajda Szidónia 4 pontot gyűjtött öt partijából, Rudolf Anna 3-ból 2, Gara Tícia 2-ből 1 pontnál tart.

A hétfői játéknapon a két hibátlan együttes, az orosz és az ukrán csap össze. A 2006-as olimpián az aranyérem sorsát döntötte el a csatájuk, a nyertes ukránok a győzelem után nem tudtak hibázni. Élő-pontok alapján az oroszok az esélyesek, de a partik a sakktáblán dőlnek el.

Az élcsoportban a hétfői 6. forduló párosítása:
Oroszország1 (10, 15) - Ukrajna (10, 16)
Grúzia (8, 16) - Egyesült Államok (9, 15)
Magyarország (9, 14) - Lengyelország (8, 16)
Oroszország3 (8, 15,5) - Kína (8, 14,5)
India (8, 15) - Olaszország (8, 12,5)
Bulgária (8, 12) - Szerbia (8, 15)
Örményország (8, 15) - Oroszország2 (8, 13)
Svájc (8, 12,5) - Németország (8, 15)
Észtország (7, 12) - Románia (7, 14,5)
Üzbegisztán (7, 14,5) - Spanyolország (7, 12,5)