Vágólapra másolva!
Bernek Pétert egy kicsit megszorították kétszáz háton, Biczó Bencze a pesti felnőtt Eb-n is ezüstérmes lett volna szingapúri idejével, Kapás Boglárka pedig oktatta a mezőnyt négyszáz gyorson - mindhárman aranyérmet szereztek pénteken az első ifjúsági olimpián. A délkelet-ázsiai ország különleges helyszínt biztosít a játékoknak, írja az [origo] helyszíni tudósítója.

Ch. Gáll András jelenti Szingapúrból

A világ egyik leggazdagabb országában halálbüntetés jár a drogkereskedésért, ötszáz dollárra büntetik azt, aki a metrón eszik vagy iszik, ezer dolláros bírságra számíthatnak a szemetelők, viszont legális és nyílt a prostitúció. Továbbá mindennap esik az eső, legalább két órát, a napot még eddig nem láttuk, cserébe folyton harminc fokos, fullasztó a hőség.

Ebben a környezetben zajlik lassan egy hete az első ifjúsági olimpia, ebben a félig koloniál stílusú, félig hipermodern szigetvárosban, amelyet a Maláj-félszigettől egy alig egy kilométer széles csatorna, Szumátra szigetétől pedig a világ legforgalmasabb tengerszorosa, a tizenhat kilométer széles Malaka-szoros választ el. Évente ötvenezer hajó kel itt át, a világ tengeri kereskedelmi forgalmának egynegyede bonyolódik a Föld legforgalmasabb kikötőjében.

Ha egy családba gyerek születik, a csemete mindent megkap ingyen az államtól, az oktatástól (az egyetemig bezárólag) kezdve a saját lakásig, ha viszont egy második gyerek is születik, az összes addig felvett juttatást vissza kell fizetni. Ha pedig véletlenül becsúszik egy harmadik, akkor már brutális különadó is sújtja az óvatlan famíliát. Így gondoskodnak arról, nehogy túlnépesedjen a négy és félmilliós városállam.

Az első ifjúsági olimpia - amely tizenkét napig tart, és augusztus 26-án fejeződik be - Jacques Rogge, a NOB elnökének a szellemi gyermeke. "Úgy érzem magam, mint egy ifjú apa a szülőszoba folyosóján, várva első gyermeke megszületésére" - nyilatkozta a múlt szombati megnyitó előtti percekben Rogge.

A gyerek szép, egészséges, de nem olcsó. 2007-ben, amikor Rogge ötlete elfogadásra talált, a NOB harmincmillió amerikai dolláros rendezési költséggel számolt. Egy évvel később, amikor Szingapúr elnyerte a rendezés jogát, a büdzsét hetvenhat milliósra saccolták, most pedig a szingapúri kormány 297 millió dollárról beszél.

A nézőterek gyakran üresek, még az úszáson is fél ház volt csütörtökön és pénteken, ami azért furcsa, mert minden jegyet eladtak. Az ok prózai: az oktatási minisztérium felvásárolt több tízezer jegyet, s odaadta a diákoknak - ingyen -, ők azonban nemigen érdeklődnek a sportesemények iránt.

Pénteken aztán végre megtelt a Singapore Sports School félig fedett, félig nyitott uszodájának lelátója. Ott volt a nézők között egy ötszörös és egy kétszeres felnőtt olimpiai bajnok is: Egerszegi Krisztina és Gyulay Zsolt a magyar küldöttség nagyköveteiként nézik a versenyeket. Pénteken volt mit nézniük.

Ch. Gáll András
Bernek Péter, Zámbó Balázs, Biczó Bencze és Kapás Boglárka

Először Bernek Péter, a Kőbánya SC hatalmas termetű hátúszója nyerte meg a kétszázat (1:59.18 perc), picit szűken, de azért meggyőzően. "Nagyon feljött rám az izraeli srác, Yakov Toumarkin, de ugyanúgy megvertem, ahogy az ifi Eb-n is" - értékelt Turi György tanítványa, aki együtt örült bronzérmes társával, a Jövő SC-s Zámbó Balázzsal.

A kétszáz fiú pillangó döntőjében indult a legnagyobb magyar favorit, Biczó Bencze, aki idén nemcsak, hogy megnyerte Helsinkiben az ifjúsági Eb-t, hanem 1:55.82-vel az európai ranglista élére is ugrott. Ezt ugyan felülmúlta a lengyel Pawel Korzieniowski a pesti Eb-n (1:55.00), de most a pécsi fiú, Sántics Béla tanítványa szinte lekopírozta helsinki idejét (1:55.89) és hatalmas fölénnyel ifjúsági olimpiai bajnok lett. "Jó lett volna a Margitszigeten versenyezni, a magyar közönség előtt, egy felnőtt Eb-ezüst nagy szám lett volna, de ez az olimpiai arany is hatalmas élmény. Hihetetlenül boldog vagyok, ezen a nyáron minden összejött!" - jelentette ki a mindössze tizenhét éves bajnok.

Kapás Boglárka már a pekingi olimpián is ott volt tizenöt évesen, most pedig, tizenhét évesen olimpiai bajnok lett - persze csak ifjúsági. Nem számított esélyesnek négyszáz gyorson, nem ő volt a leggyorsabb délelőtt, de olyan taktikát dolgozott ki neki edzője, Nagy Péter, és Güttler Károly, a magyar korosztályos válogatott szakvezetője, amilyet Gyurta Dánielnek szokott Széles Sándor: Kapás a második kétszázat gyorsabban teljesítette (2:04.88), mint az elsőt (2:05.49), s az összidő, a 4:10.37 perc nemcsak azt jelentette, hogy négy testhossz előnnyel győzött, hanem ezzel a Margitszigeten is hatodik tudott volna lenni.

"Megnyertem a kétszáz pillangót és a négyszáz gyorsot, második lettem kétszáz gyorson, ennél szebb olimpiát el sem képzelhettem magamnak" - lelkendezett a BVSC törékeny klasszisa, amihez Güttler Károly, a fiatalok szövetségi kapitány ennyit tett hozzá: "Jól időzítettük a formát, ezek a gyerekek már jövőre is letehetik a névjegyüket a felnőttek között."

A magyar úszók négy arany, egy-egy ezüst- és bronzéremmel zárták a versenyeket, ebből Kapás egymaga két aranyat (a másik a kétszáz pillangó) és egy ezüstöt (kétszáz gyors) szerzett.