Vágólapra másolva!

Két ponttal nyertek a trónkövetelők, Nakamura játszhat az Amber-tornán

Amszterdamban a trónkövetelők kétpontos győzelmével fejeződött be az ötödször megrendezett generációs csapatverseny. Az utolsó fordulóban javítottak a veteránok, 3,5-1,5-re győztek. Az ifjú nagymesterek közül az amerikai Hikaru Nakamura és a holland Anish Giri 6-6 pontot gyűjtött. Villámpartik döntötték el, hogy jövőre Nakamura játszhat az Amber-tornán. Az izraeli Borisz Gelfand volt a legeredményesebb, 7 pontot szerzett. Gelfand szerdától vasárnapig Miskolcon Lékó Péterrel nyolcjátszmás rapid párosmérkőzést vív.

Az utolsó játéknap két gyors döntetlennel kezdődött, az ifjú titánok ezzel bebiztosították végső győzelmüket. A holland Anish Giri és az amerikai Hikaru Nakamura az Amber-versenyre szóló meghívóért harcolt. A kétszeres amerikai bajnok kicsit rosszabb állását nagy türelemmel védte az izraeli Borisz Gelfanddal szemben. Fél szemmel figyelte a dán Peter-Heine Nielsen és Giri csatáját, ahol a 16 esztendős nagymesternek vezére lett világos két bástyájával szemben. A mérsékelt formában játszó Nielsen ezúttal nem hibázott, a hollandok nagy szomorúságára legyőzte Girit.

A rivális Nakamura 40 lépés után remizett Gelfanddal, s ezzel pontszámban beérte a tulipános nagy reménységet. Rájátszás döntötte el holtversenyüket, a villámpartikban 3-3 percük volt és 2-2 másodperc lépésenként. Nakamura félelmetes snelljátékos hírében áll, bár az első partiban kicsit rontott, de gyors játékával nem bírt Giri, aki világossal a második játszmát is elvesztette, Nakamura készülhet a sakkvilág elitjének nizzai Amber-tornájára.

Remek küzdelmet hozott az orosz Peter Szvidler és az angol David Howell összecsapása. Bonyodalmak felsőfokon, kölcsönös pontatlankodások. Howell nagy időzavarban nem tudta kihasználni menekülési esélyét. Szvidler elméleti értékű végjátékban 107 lépésben nyert.

Az ifjú titánok megérdemelt győzelmet arattak, négy fordulót nyertek, háromszor döntetlent harcoltak ki, háromszor kikaptak. Kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtottak. A veteránoknál remekelt Borisz Gelfand, erejét is jól osztotta be, egy-két gyorsabb remivel plusz pihenőnaphoz jutott. Gelfandot szerdától a magyar sakkrajongók Miskolcon láthatják, Lékó Péterrel 8 játszmás rapid párharcot vív.

Az utolsó forduló eredményei:
Veteránok - Trónkövetelők 3,5 - 1,5
Borisz Gelfand (izraeli, 2739) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2729) döntetlen (Királyindiai védelem, 40)
Ljubomir Ljubojevic (szerb, 2572) - Fabiano Caruana (olasz, 2697) döntetlen (Szláv védelem, 17)
Loek van Wely (holland, 2677) - Wesley So (Fülöp-szigeteki, 2674) döntetlen (Szláv védelem, 25)
Peter-Heine Nielsen (dán, 2700) - Anish Giri (holland, 2672) 1 - 0 (Katalán megnyitás,
Peter Szvidler (orosz, 2734) - David Howell (angol, 2616) 1 - 0 (Angol megnyitás, 107)

A csapatverseny végeredménye:
Trónkövetelők - Veteránok 26 - 24

Egyéni eredmények:
Trónkövetelők:
Hikaru Nakamura és Anish Giri 6, Fabiano Caruana 5, David Howell és Wesley So 4,5 pont.
Veteránok: Borisz Gelfand 7, Peter Szvidler 5,5, Loek van Wely és Peter Heine Nielsen 4, Ljubomir Ljubojevic 3,5 pont.

A teljesítmények az Élő-pontszámok változásainak tükrében:
Giri + 14, Nakamura + 6, Caruana 0, Howell + 7, So - 1, Gelfand + 11, Szvidler - 1, van Wely - 10, Nielsen - 13, Ljubojevic - 1 pont.