Vágólapra másolva!

Javítottak a veteránok a generációs sakkcsapat-versenyen

Az Amszterdamban zajló generációs sakkcsapat-verseny hatodik játéknapján a veteránok 3-2-re győztek, egy pontra csökkentették a trónkövetelők előnyét. Az izraeli Borisz Gelfand harmadik partiját nyerte meg, a holland Loek van Wely először győzött. Az ifjú titánoknál az amerikai Hikaru Nakamura volt eredményes.

A pihenőnap után folytatódtak a csaták az amszterdami Krasnapolsky Grand Hotelben. A tapasztalt nagymesterek vezették a világos bábukat, és az egypontos győzelemnél többet ígérő állásokat értek el. Az izraeli Borisz Gelfand professzori játékkal nyerte meg harmadik partiját. Az angol megnyitású partiban az angol David Howell nem tudott nagy ellenállást kifejteni.

A holland Loek van Wely először győzött. Az olasz Fabiano Caruana rossz tervet választott, anyagi hátránya megmaradt, első vereségét szenvedte el. Az orosz Peter Szvidler nem mutat túlzottan harcias játékot, szemre tetszetősebb pozíciójában korán remizett, a holland Anish Giri az egyetlen veretlen a trónkövetelők csapatában. A Fülöp-szigeteki Wesley So tartotta az egyensúlyt a dán Peter-Heine Nielsen ellen.

A szerb Ljubomir Ljubojevic másodszor is kikapott az amerikai Hikaru Nakamurától. Az első körben előnyös állást rontott vesztésre, ezúttal remit ígérő pozícióban hibázott, s reménytelen bástyavégjátékba keveredett. A jövő évi Amber-versenyre szóló meghívóért folyó küzdelemben Anish Giri fél ponttal előzi meg Hikaru Nakamurát. A hetedik fordulóban az ifjú titánok vezetik a világos bábukat.

A 6. forduló eredményei:
Veteránok - Trónkövetelők 3 - 2
Ljubomir Ljubojevic (szerb, 2572) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2729) 0 - 1 (Félszláv védelem, 63)
Loek van Vely (holland, 2677) - Fabiano Caruana (olasz, 2697) 1 - 0 (Angol megnyitás, 52)
Peter-Heine Nielsen (dán, 2700) - Wesley So (Fülöp-szigeteki, 2674) döntetlen (Grünfeld védelem, 30)
Peter Szvidler (orosz, 2734) - Anish Giri (holland, 2672) döntetlen (Félszláv védelem, 28)
Borisz Gelfand (izraeli, 2739) - David Howell (angol, 2616) 1 - 0 (Angol megnyitás, 41)

A csapatverseny állása:
Trónkövetelők - Veteránok 15,5-14,5



A 7. forduló párosítása:
Nakamura - Van Wely
Caruana - Nielsen
So - Szvidler
Giri - Gelfand
Howell - Ljubojevic