Vágólapra másolva!

Berkes másodszor is legyőzte Robsont a paksi sakktornán

Pakson a pihenőnap után megkezdődött a VIII. Marx György-emlékverseny második félideje. A sakktorna hatodik fordulójában az éllovas cseh Viktor Laznicka nyerőesélyes állását remire rontotta a holland Jan Timmannal szemben, de megőrizte egypontos előnyét. Almási Zoltán másodszor is megosztozott a ponton Ács Péterrel, míg Berkes Ferenc ismét legyőzte az amerikai Ray Robsont. A nők versenyében vezető Mádl Ildikó döntetlent ért el Tóth Lilivel szemben. Félpontos előnnyel vezet a játéknap két nyertese, a grúz Nona Gaprindasvili és az ukrán Tatjana Kononenko előtt.

A férfi nagymesterversenyen Berkes Ferenc másodszor is legyőzte a 15 esztendős Ray Robsont. A Caro-Kann védelmű játszmában 17...e5-tel nagymesterünk a bonyodalmakat kereste, és amerikai ellenfele az állásban nehezen ismerte ki magát. Időzavarban jobban védekezhetett volna, Fecó is játszhatott volna erőteljesebben, a kalandokban végül felülkerekedett.

Az éllovas cseh Viktor Laznicka nagy esélyt szalasztott el, hogy másfél pontra növelje előnyét. A holland Jan Timman gyalogot áldozott, de igazi kompenzációt nem kapott cserébe. Laznicka időzavarban többször is fokozhatta volna előnyét, végül Timman kiskombinációval teljes kiegyenlítést ért le, bástyaáldozattal örökös sakkot kényszerített ki.

Almási Zoltán másodszor is csak remizett Ács Péterrel. A szicíliai védelmű partiban a paksiak nagymestere kezdeményezett, kis előnyét azonban nem tudta döntővé fokozni. Hosszas manőverek után, kijátszott állásban született meg a békekötés.

A 6. forduló eredményei:
Jan Timman (holland, 2586) - Viktor Laznicka (cseh, 2638) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)
Ray Robson (amerikai, 2562) - Berkes Ferenc (magyar, 2670) 0 - 1 (Caro-Kann védelem, 42
Ács Péter (magyar, 2602) - Almási Zoltán (2717) döntetlen (Szicíliai védelem, 60)

A verseny állása:
1. Viktor Laznicka 4,5 pont
2-3. Almási Zoltán és Berkes Ferenc 3,5
4. Jan Timman 2,5
5-6. Ács Péter és Ray Robson 2

A 7. forduló párosítása:
Ács - Timman
Almási - Robson
Berkes - Laznicka

Forrás: Molnár Gyula
Forrás: Molnár Gyula

A női viadalon alaposan átrendeződött a táblázat a holtversenyben második Vajda Szidónia és az örmény Lilit Galojan vereségével. Legyőzőik, a grúz Nona Gaprindasvili és az ukrán Tatjana Kononenko követi most fél ponttal a vezető Mádl Ildikót. Kétszeres olimpiai bajnoknőnk érdekes küzdelmet vívott Tóth Lilivel. Az angol megnyitású partiban kezdeményezése volt, kicsit jobban állt, de kölcsönös időzavarban hibázott, és nehéz végjátékba keveredett. Lili azonban rossz gyalogot ütött le, a létrejött bástyavégjáték remi volt, mert a világos király nem tudott a bástya segítségére sietni a sakkok miatt, a királynak pedig nem volt búvóhelye.

Vajda Szidónia a nyitásban hibázott, rosszul cserélt és Nona Gaprindasvili előnybe került. A grúz világbajnoknő nagy gondossággal játszotta az állást, Szidónia minőséget elnézve csak megkönnyítette feladatát.

Elszenvedte első vereségét az örmény Lilit Galojan. Az ukrán Tatjana Kononenko az angol megnyitásban gyors királyszárnyi akcióval okozott zavart soraiban. Galojan korán nagy időzavarba került, korai tisztvesztés után csak pár lépésig húzta még.

A 6. forduló eredményei:
Nona Gaprindasvili (grúz, 2348) - Vajda Szidónia (magyar, 2338) 1 - 0 (Vezércsel, 57)
Tóth Lili (magyar, 2235) - Mádl Ildikó (magyar, 2401) döntetlen (Angol megnyitás, 64)
Lilit Galojan (örmény, 2384) - Tatjana Kononenko (ukrán, 2374) 0 - 1 (Angol megnyitás, 33)

A verseny állása:
1. Mádl Ildikó 4 pont
4-5. Nona Gaprindasvili és Tatjana Kononenko 3,5
2-3. Lilit Galojan és Vajda Szidónia 3
6. Tóth Lili 1

A 7. forduló párosítása:
Galojan - Gaprindasvili
Kononenko - Tóth
Mádl - Vajda