Vágólapra másolva!

A trónkövetelők három pontra növelték előnyüket

Az Amszterdamban zajló generációs csapatverseny hetedik fordulójában a fiatal nagymesterek 3,5-1,5-ös győzelmet arattak. Az amerikai Hikaru Nakamura villámgyőzelmével szereztek vezetést, az olasz Fabiano Caruana nyert még három döntetlen mellett. Összesítésben a trónkövetelők három ponttal, 19-16-ra vezetnek.

A játéknap a Fülöp-szigeteki Wesley So és az orosz Peter Szvidler gyors remijével kezdődött, majd nagy meglepetéssel folytatódott. A szicíliai védelem nagy ismerője, a holland Loek van Wely 17 lépés után már kapitulációra kényszerült, elfelejtette a varit, huszárjával rossz helyre lépett. Az amerikai Hikaru Nakamura huszárjaival üldözte vezérét, majd látványos bástyalépéssel győzött.

A forduló rangadóját a csapatok legjobb pontszerzői, a holland Anish Giri és az izraeli Borisz Gelfand vívták. A 16 esztendős Giri és a 42 esztendős Gelfand a szicíliai védelem egyik érdekes változatában csatázott, sokkal inkább vártuk a veterán világbajnok-jelölttől az orosz huszárjátékot. Gelfand érdekes minőségáldozatot hozott, Giri nem talált jobb megoldást, mint az egyszerűsítést. Az izraeli nagymester jó formában játszik, 7 partiból 5 pontnál tart, nélküle nagy bajban lennének veteránok. A párviadal legfiatalabb résztvevője, Giri 4,5 pontja is remek, Nakamura a nyeréssel befogta őt, nagy a harc az Amber-versenyre szóló meghívóért.

Az olasz Fabiano Caruana nem szomorkodott sokat az előző játéknapon elszenvedett veresége miatt. Harcos partiban a dán Peter-Heine Nielsent győzte le. Nielsen a tavalyi mérkőzés legjobb pontszerzője volt, idén szerény teljesítményt mutat.

A 7. forduló eredményei:
Trónkövetelők - Veteránok 3,5 - 1,5
Hikaru Nakamura (amerikai, 2729) - Loek van Wely (holland, 2677) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 17)
Fabiano Caruana (olasz, 2697) - Peter-Heine Nielsen (dán, 2700) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 56)
Wesley So (Fülöp-szigeteki, 2674) - Peter Szvidler (orosz, 2734) döntetlen (Angol megnyitás, 16)
Anish Giri (holland, 2672) - Borisz Gelfand (izraeli, 2739) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)
David Howell (angol, 2616) - Ljubomir Ljubojevic (szerb, 2572) döntetlen (Szicíliai védelem, 42)

A csapatverseny állása:
Trónkövetelők (Giri és Nakamura 4,5, Caruana 4, Howell és So 3) - Veteránok (Gelfand 5, Szvidler 3,5, Ljubojevic, Nielsen és Van Wely 2,5) 19 - 16

A 8. forduló párosítása:
Nielsen - Nakamura
Szvidler - Caruana
Gelfand - So
Ljubojevic - Giri