Vágólapra másolva!

A vívó-Eb utolsó napján született meg az első magyar arany

Aranyérmet nyert a Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Pádár Tamás összeállítású párbajtőrcsapat csütörtökön, a lipcsei vívó Európa-bajnokság utolsó napján.

A magyar alakulat, amely címvédőként versenyzett, az izraeliek elleni sima győzelemmel kezdte a napot, aztán jött az oroszok elleni negyeddöntő, amely hatalmas izgalmakat hozott, és csak ráadástussal dőlt el.

Az utolsó párban az egyéniben ezüstérmes Boczkó Gábor és Szergej Hodosz vívott, s bár a magyar párbajtőröző kéttusos előnyre tett szert az idő lejártakor 35-35 volt az állás. A hosszabbításban aztán Boczkó ért el egylámpás találatot.

Az elődöntőben a svájciak következtek, a magyar csapat pedig taktikus vívással győzte le ellenfelét: az összecsapás első felében apránként növelte előnyét, majd háromtusos vezetésnél Imre Géza a hetedik párban 12-7-re verte Sebastien Lamont, ezzel pedig gyakorlatilag el is dőlt az összecsapás.

Nyolcadikként Somfai Péter még növelte az előnyt Benjamin Steffennel szemben, majd az egyéniben ezüstérmes Boczkó Gábor Max Heinzerrel vívva megőrizte a tíztusos különbséget. Az ukránok elleni fináléban az első kör után magabiztosan, hét tussal vezettek a magyarok, s bár a második három asszót követően valamelyest csökkent a különbség, Imre Karusenko elleni 6-0-jával gyakorlatilag eldőlt az összecsapás. A tíz találatnyi különbségből (32-22) Somfai és Boczkó hatot megőrzött.

A tavaly győztes csapatban Boczkó, Imre és Somfai mellett Rédli András szerepelt, ezúttal utóbbi helyére Pádár Tamás került. A magyar válogatott mindössze két éremmel - a párbajtőrcsapat aranyával és Boczkó Gábor egyéni ezüstjével - zárta lipcsei Európa-bajnokságot, s ezzel a hatodik helyen végzett a nemzetek versenyében. Az éremtábla élén az olaszok zártak 5 arannyal, 2 ezüsttel és 3 bronzzal.

"Az eredmények alapján talán úgy tűnhet, hogy az oroszok elleni mérkőzésünket leszámítva könnyű győzelmeket arattunk, de azért ez nem egészen így volt - mondta az MTI érdeklődésére Boczkó Gábor, aki a magyar válogatottból egyedüliként egyéniben is érmet szerzett, mégpedig ezüstöt. - Csak az izraeliekkel szemben volt egyszerű dolgunk, aztán az oroszokkal szemben már nagyon nem. Hol ez vezetett, hol az, végül hirtelen halálban nyertünk. A svájciak és az ukránok ellen a menet közben összeszorgoskodott előnyünk kitartott a végéig, de ekkor is minden asszóban minden tusért meg kellett küzdenünk, végig nagyon oda kellett figyelnünk."

eredmények, férfipárbajtőr-csapat:
nyolcaddöntő:
Magyarország - Izrael 45-30

negyeddöntő:
Magyarország - Oroszország 36-35

elődöntő:
Magyarország - Svájc 45-35
Ukrajna - Németország 45-39

döntő:
Magyarország - Ukrajna 45-39

a 3. helyért:
Németország - Svájc 35-34

Ebben a számban 22 csapat indult.