Vágólapra másolva!
Bár Andy Schleck nyerte csütörtökön a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17., utolsó magashegyi szakaszát, de vele azonos idővel ért célba az összetettben élen álló, egyúttal címvédő Alberto Contador, aki így megtartotta előnyét és nagy valószínűséggel pályafutása során harmadszor nyeri meg a viadalt.

A Pau és Col du Tourmalet közötti 174 km-es etapon a luxemburgi kerekesnek szakértők szerint legalább egy-másfél perccel kellett volna legyőznie spanyol riválisát, mert a szombati egyéni időfutamon nagyjából ennyivel jobb időeredmény várható Contadortól.

Az első két, egyaránt első kategóriás emelkedőn békésen tekert a mezőny, de a célba vezető, kiemelt kategóriás Col du Tourmalet-én összeállt Schleck csapata, hogy fárasztó iramot diktáljon Contadornak. A legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér trikót viselő Schleck 9 km-rel a befutó előtt váltott ritmust, tempóját kizárólag Contador tudta átvenni, de ő a célig követte is riválisát.

Sőt, egyszer utóbbi megpróbálta lerázni vetélytársát, de ez a próbálkozás is sikertelen maradt, így a verseny két sztárja szinte kéz a kézben tekerte végig az egyik legnehezebb pireneusi emelkedőt.

A összetettbeli harmadik helyért viaskodó spanyol Samuel Sanchez és orosz Gyenyisz Mencsov több mint 1:30 perc hátránnyal ért célba Schleck mögött. Sanchez 21 másodpercre növelte előnyét a nála jobb időfutamosnak számító Mencsovval szemben. A szakaszon megjelent Franciaország államfője, Nicolas Sarkozy is.

17. szakasz, Pau-Col du Tourmalet, 174 km, hegyi befutó:
1. Andy Schleck (luxemburgi, Saxo Bank) 5:03:29 ó
2. Alberto Contador (spanyol, Asztana) azonos idővel
3. Joaquin Oliver Rodriguez (spanyol, Katyusa) 1:18 p hátrány
4. Ryder Hesjedal (kanadai, Garmin) 1:27 p h.
5. Samuel Sanchez (spanyol, Euskatel) 1:32 p h.
6. Gyenyisz Mencsov (orosz, Rabobank) 1:40 p h.

Az összetettben (az élen álló sárga trikóban):
1. Contador 83:32:39 ó
2. Schleck 8 mp hátrány
3. Sanchez 3:32 p h.
4. Mencsov 3:53 p h.

A vasárnapig tartó viadalon pénteken a Salies-de-Béarn és Bordeaux közötti 190 km-es etap vár a mezőnyre.

* * *

A cseh Alois Kankovski nyerte az országúti kerékpáros Közép-európai Körverseny (Central European Tour) csütörtöki előversenyét. A Békés és Gyomaendrőd közötti 94 km-es etapon sprintbefutó döntött, melyben a pályakerékpárosként világbajnok Kankovski bizonyult a leggyorsabbnak. Legjobb magyarként Lovassy Krisztián nyolcadik helyen haladt át a célvonalon.

A verseny legnagyobb vesztese a lengyel Lukasz Strzedula volt, aki féltávnál bukott, s mentőautó szállította a mezőtúri kórházba, így számára már véget is ért a viadal.

Gyomaendrőd GP, Békés-Gyomaendrőd, 94 km:
1. Alois Kankovski (cseh) 2:12:23 ó
2. Andre Schulze (cseh) azonos idővel
3. Eric Poljanec (szlovén) a.i.
...8. Lovassy Krisztián a.i.

További program:
péntek, 1. szakasz: Miskolc-Sátoraljaújhely, 155 km
szombat, 2. szakasz: Szerencs-Bükkszentkereszt, 134 km
vasárnap, 3. szakasz: Miskolc körpályás verseny, 45 km