Vágólapra másolva!
Azerbajdzsán sikerrel pályázta meg a 2009-2011-es világbajnoki ciklusban a jövőre esedékes világbajnok-jelölti párosmérkőzések rendezési jogát. Rendezőként Sahriyar Mamedgyarovot jelölte a párharcok nyolcadik résztvevőjeként. Az örmény Levon Aronjan már korábban bejelentette, hogy az örmény-azeri politikai konfliktus miatt nem játszhat Bakuban, ezért két meccset Kazanyban játszanának le. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nyílt levélben tiltakozott az orosz helyszín miatt.

Azerbajdzsán a rendezője a világbajnok-jelölti páros mérkőzéseknek, azonban csak a párharcok felét rendezik meg Bakuban. Ennek oka, hogy a Grand Prix-versenysorozat győztese, az örmény Levon Aronjan már korábban bejelentette, hogy hazája és Azerbajdzsán politikai konfliktusa miatt nem hajlandó Bakuban játszani. Ezt a feltételt is elfogadta a Nemzetközi Sakkszövetség, az azeriek vállalták a teljes rendezési költséget és a díjalapot. A Grand Prix-sorozat második helyezettje, Tejmur Radzsabov mellett Sahriyar Mamedgyarov a rendezők jelöltjeként játszhat.

A szabályzat értelmében a világbajnoki döntő vesztese, a bolgár Veszelin Topalov kapta az 1-es rajtszámot, majd a 2010. január 1-től érvényes Élő-pontszámok sorrendjében osztották be az indulásra jogosult további hét résztvevőt. Az Élő-listáról a norvég Magnus Carlsen és az orosz Vlagyimir Kramnyik játszhat, a Világkupa-győztes izraeli Borisz Gelfand, a Grand Prix-sorozatból Aronjan és Radzsabov. Az amerikai Gata Kamsky tavaly világbajnok-jelölti döntőt vesztett Topalovval szemben.

Az első forduló párosítása:
1. Veszelin Topalov (bolgár) - Gata Kamsky (amerikai)
2. Magnus Carlsen (norvég) - Tejmur Radzsabov (azeri)
3. Vlagyimir Kramnyik (orosz) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri)
4. Levon Aronjan (örmény) - Borisz Gelfand (izraeli)

A párviadalok során a döntőig négy-négyjátszmás meccset játszanak a nagymesterek, majd a döntőben hat partiban döntik el, hogy 2012-ben ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. A legjobb négy között az 1-4 és a 2-3 párharcok győztesei csapnak össze, majd a két győztes hat partiban küzd meg a világbajnoki kihívó jogáért.

A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov nyílt levélben tiltakozott, hogy Baku mellett az oroszországi Kazany lenne a másik rendező. Topalov stratégiai hibának nevezte, hogy négy Grand Prix-verseny, a Világkupa mellett a világbajnok-jelölti párharcok felét is Oroszországban rendeznék meg. A bolgár exvilágbajnok számára elfogadhatatlan a helyszín, hiszen a 2006-os elisztai vb-döntővel kapcsolatban csapata és ő is igen rossz emlékeket őriz. Topalov bejelentette, hogy nem vesz részt a ciklusban, amennyiben az eredeti döntést nem vizsgálják felül.