Vágólapra másolva!
Szegeden hétfőn indulnak a sakkórák a 60. férfi sakkbajnokságon. A VII. Szeged-kupa megnyitóját és a sorsolást vasárnap tartják meg a Hunguest Forrás Hotelben. Ezúttal 12 résztvevős a bajnokság, két 6-6 fős csoportra osztották a sakkozókat, majd a csoportok  első két helyezettje folytatja a küzdelmet a bajnoki címért, a helyezésekért.  Az első helyre rangsorolt, kétszeres bajnok, a tavalyi bajnokság ezüstérmese, olimpiai válogatottunk tagja, Berkes Ferenc a legnagyobb esélyes. Rutinos nagymestereink mellett nagy érdeklődéssel várjuk legfiatalabb címviselőnk, a 14 esztendős Rapport Richárd szereplését.

Szeged önkormányzatának támogatásával ismét a Tisza-parti városban rendezik meg a férfi sakkbajnokságot. A címvédő, a nyolcszoros bajnok Almási Zoltán a sakkolimpiára folytatja intenzív felkészülését, lemondta részvételét. Polgár Judittal a hévízi Európa Hotelben edzőtáboroznak. A Hanti-Manszijszkban szeptember 19. és október 4. között megrendezésre kerülő sakkolimpiára kijelölt válogatottból csak Berkes Ferenc játszik, első számú esélyese a viadalnak, amely új rendszerben kerül lebonyolításra. Berkes tavaly holtversenyben végzett Almásival, de a Berger-Sonneborn pontszámítás a címvédőnek kedvezett.

A 12 résztvevőt két 6-6 fős csoportba osztották be, a körmérkőzés után az első két helyezett jut tovább, az esetleges holtversenyt rájátszás dönti el. A folytatásban A1-B2, illetve B1-A2 párosításban két-kétjátszmás párosmérkőzést vívnak, 1-1 esetén rájátszás dönt, a két győztes a bajnoki címért csatázhat, a vesztesek a bronzéremért mérkőznek meg.

A csoportbeosztások:
A csoport:
Berkes Ferenc 2670 (Atomerőmű SE)
Ruck Róbert 2560 (Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK)
Bérczes Dávid 2551 (Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram SK)
Bánusz Tamás 2529 (Pannonpower SE Pécs)
Pintér József 2519 (Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram SK)
Kovács Gábor 2500 (Haladás VSE Szombathely)

B csoport:
Gyimesi Zoltán 2598 (Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK)
Erdős Viktor 2592 (ASS - Makói SVSE)
Papp Gábor 2545 (Atomerőmű SE)
Rapport Richárd 2534 (Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK)
Medvegy Zoltán 2522 (Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram SK)
Fodor Tamás 2452 (Atomerőmű SE)

Az első 40 lépésre 90-90 perc gondolkodási idejük van a sakkozóknak, majd 30-30 perc a parti befejezéséig, és az első lépéstől még 30-30 másodperc extraidő is a résztvevők rendelkezésére áll. A sakkszövetség az olimpiai szabályt alkalmazza, csak 30 lépés megtétele után lehet döntetlent ajánlani. (A szabály lépésismétléssel, örökös sakkal kijátszható.) A bajnokság díjalapja bruttó 2 280 000 Ft, az első helyezett 800 ezer forintot kap. A www.chesspremier.com honlapon internetes közvetítés segítségével élőben is követhetők a játszmák, amelyek 14 óra 30 perckor kezdődnek.

A Magyar Sakkszövetség 2010. július 3-i rendkívüli közgyűlése Dr. Oszkó Péter volt pénzügyminisztert a szövetség Tiszteletbeli Elnökének választotta. A 37 éves jogász-közgazdász a fekete-fehér sporttal kötött gyermekkori barátságát az utóbbi években a kisfiával és kislányával folytatott sakkcsaták során újította meg. Dr. Oszkó Péter elmondta, hogy nem csak a pénzügyi tűzoltásban szeretne segíteni, hanem arra is törekszik, hogy a sakksport versenyrendszere és rendezvényei vonzóvá váljanak a piaci befektetők, támogatók számára. A Magyar Sakkszövetség három hónappal ezelőtt hozta létre a Tiszteltbeli Elnöki posztot, melyet a pártonkívüli volt pénzügyminiszter elsőként tölt be.