Vágólapra másolva!
Egyik magyar férfi kardozónak és női tőrözőnek sem sikerült a legjobbak közé kerülnie a lipcsei vívó Európa-bajnokság nyitónapján, szombaton. A kardozók között legtovább Szilágyi Áron menetelt, de a negyeddöntőt már ő sem érte el, végül a 11. helyen végzett. A tőrözök között Knapek Edina jutott a legtovább, de a legjobb 16 között simán kikapott az olimpiai bajnok Valentina Vezzalitól.

A viadal honlapja alapján Szilágyi az egyenes kieséses szakaszban előbb egy görög vívót vert meg könnyedén, majd a csak az egyéni versenyre nevezett Nemcsik Zsoltot búcsúztatta háromtusos győzelemmel. A folytatásban viszont nagy csatában alulmaradt a francia Bolade Apithyval szemben. Nemcsiknek a hiányos 64-es tábla első fordulójában nem kellett vívnia, ahogy Iliász Nikolásznak sem, aki aztán szintén a 32 között esett ki. Ugyanitt fejezte be a szereplését a tavaly egyéniben (is) világbajnoki bronzérmes Decsi Tamás, de ő előtte nyert egy asszót a főtáblán.
Iliász 24., Nemcsik 25., Decsi 26. lett a 64 fős mezőnyben.

A férfi kardozókhoz hasonlóan női tőrben sem került magyar vívó dobogóközelbe szombaton, a lipcsei Európa-bajnokság első napján. Knapek Edina a 15., Mohamed Aida a 18., Varga Katalin a 26., Varga Gabriella pedig a 31. helyen végzett a 40 fős mezőnyben.

Knapek, aki a magyarok közül egyedüliként nyert asszót a főtáblán, a 32 között nagyon rosszul kezdett a lengyel Karolina Chlewinska ellen, 0-5-nél adta az első tust, végül 8-7-re mégis ő győzött. A folytatásban viszont a szakág egyeduralkodója, első számú versenyzője, a sokszoros világ és olimpiai bajnok olasz Valentina Vezzali került az útjába, és a papírforma érvényesült (7-13).

Mohamed orosz, Varga Katalin lengyel, a 2003-ban Európa-bajnok, tavaly bronzérmes Varga Gabriella pedig ukrán vívótól kapott ki a kieséses szakasz első fordulójában.

Eredmények:
férfi kard:
a 64 között:
Szilágyi Áron-Szarisz (görög) 15-3
Decsi Tamás-Moreno (spanyol) 15-13
a 32 között:
Szilágyi-Nemcsik Zsolt 15-12
Hübner (német)-Iliász Nikolász 15-11
Jakimenko (orosz)-Decsi 15-5
a 16 között:
Apithy (francia)-Szilágyi 15-14

női tőr:
a 32 között:
Knapek Edina-Chlewinska (lengyel) 8-7
Deriglazova (orosz)-Mohamed Aida 15-9
Gruchala (lengyel)-Varga Katalin 15-8
Moszkovszka (ukrán)-Varga Gabriella 15-10
a 16 között:
Valentina Vezzali (olasz)-Knapek 13-7