Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny hatodik fordulójában Lékó Péter világossal remizett az éllovas ukrán Ruszlan Ponomarjovval. Nagymesterünk kis előnyét nem tudta nyerésig fokozni, a 41. lépésben osztoztak meg a ponton. A vietnami Quang Liem Le másodszor is remizett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal. Hihetetlen sakkvaksággal vesztett az azeri Sahriyar Mamedgyarov, a német Arkadij Naiditsch időzavarában hibázott. Lékó a hetedik partiját sötéttel Mamedgyarovval játssza.

A keddi pihenőnap után folytatódott a pontvadászat az esztendő negyedik szuperversenyén. Lékó Péter világossal az ukrán Ruszlan Ponomarjovval küzdött meg. Nagymesterünk nem tudott visszavágni a viadal első fordulójában elszenvedett vereségéért. Kedvezőbb volt pozíciója, de a FIDE exvilágbajnoka jól védekezett.

A torna újonca, a 19 esztendős vietnami Quang Liem Le 1-1-re végzett a kilencszeres győztes Vlagyimir Kramnyikkal. Az orosz exvilágbajnok ellen sötéttel is hozta a remit, világossal akár többet is elérhetett volna, ha a 24. Ve4-gyel folytatja. Kramnyik nagyon eredményes világossal a katalán megnyitásban, sötéttel nem tudott kiegyenlíteni. Időhátrányba is került, de jól értékelve az állást, leadta vezérét bástyáért és futóért, a védvonalát Le nem tudta feltörni.

Óriási sakkvaksággal vesztett az azeri Sahriyar Mamedgyarov. Előnybe került a német Arkadij Naiditsch-csal szemben, többször is nyerőesélyes folytatást hagyott ki. Ellenfele időzavarában pedig leütötte a védett huszárt, s azonnal feladta a partit. A győzelemmel befogta volna Ponomarjovot, a vereséggel Kramnyikkal holtversenyben harmadik.

A 6. forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2734) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2734) döntetlen (Katalán megnyitás, 41)
Quang Liem Le (vietnami, 2681) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2790) döntetlen (Katalán megnyitás, 39)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2761) - Arkadij Naiditsch (német, 2684) 0 - 1 (Félszláv védelem, 36)

A verseny állása:
1. Ruszlan Ponomarjov 4 pont
2. Quang Liem Le 3,5
3-4. Vlagyimir Kramnyk és Sahriyar Mamedgyarov 3
5. Arkadij Naiditsch 2,5
6. Lékó Péter 2

A 7. forduló párosítása:
Mamedgyarov - Lékó
Naiditsch - Le
Kramnyik - Ponomarjov