Vágólapra másolva!
Dortmundban megkezdődött az esztendő negyedik szupersakk-versenye. Az első fordulóban Lékó Péter sötéttel vereséget szenvedett a FIDE ukrán exvilágbajnokától, Ruszlan Ponomarjovtól. A skót megnyitású játszmában nagymesterünk kiegyenlített, de a végjátékban rossz tervet választott. Ponomarjov jól játszva értékesítette anyagi előnyét. A játéknap nagy meglepetése, hogy a vietnami Quang Liem Le sötéttel remizett a kilencszeres dortmundi győztes orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal. Nyeréssel  rajtolt az azeri Sahriyar Mamedgyarov, a hazai pályán játszó Arkadij Naiditschra mért vereséget. Lékó második játszmáját világossal Mamedgyarovval játssza.

Lékó Péter vereséggel kezdte 13. dortmundi szereplését. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov nagyon jó napot fogott ki, nem tudott hibázni. A skót megnyitású partiban Lékó a korábban többször is játszott 4...Fc5-ös változat helyett 4...Hf6-ra szavazott. A nyitást jól megoldotta, a vezércsere után egyenlőnek ítéltük az állást. Nagymesterünk késlekedett az f6 lépéssel, inkább a világos dupla c gyalogok cseréjére játszott.

Péter sajnos időzavarba került, nem védekezett elég aktívan, a ukrán exvilágbajnok bástyájával betört a hetedik sorra, huszárja is akcióba lépett. A bástyavégjátékra történt egyszerűsítés után az a szabadgyalog eldöntötte a pont sorsát. Ponomarjov bástyát nyert, királya pedig időben érkezett, hogy segítsen sötét szabadgyalogjainak feltartóztatásában.

A játéknap meglepetését a szuperversenyeken újonc vietnami Quang Liem Le szolgáltatta. Az Aueroflot-torna győztese sötéttel harcolta ki a döntetlent az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal szemben. A kilencszeres dortmundi győztes gyalogja hiába ért egészen d6-ig, Le remekül megszervezte a védelmet, Kramnyik nem tudta feltörni a védvonalat.

A szicíliai védelem schweningeni változatában a 6.Fc4-es variban vívott elméleti párbajt is a német Arkadij Naiditsch és az azeri Sahriyar Mamedgyarov. Az 1996-os amszterdami tornán látott Topalov-kaszparov, illetve a Topalov-Short partik jelentik az elméletet, ezt mindketten jól tudták. Naiditsch előnybe kerülhetett volna, de rossz tervet választott, a sötét bástya betört a világos állásba. Világos gyalogot vesztett, az azeri nagymester anyagi előnyét jó technikával érvényesítette.

Az első forduló eredményei:
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2734) - Lékó Péter (magyar, 2734) 1 - 0 (Skót megnyitás, 57)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2790) - Quang Liem Le (vietnami, 2681) döntetlen (Szláv védelem, 64)
Arkadij Naiditsch (német,2684) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2761) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 47)

A második forduló párosítása:
Lékó - Mamedgyarov
Le - Naiditsch
Ponomarjov - Kramnyik