Vágólapra másolva!
Elsőként Tomas Berdych jutott férfi egyesben a döntőbe a wimbledoni teniszbajnokságon, miután három játszmában legyőzte az esélyesebb szerb Novak Djokovicot. Ellenfele a világelső Rafael Nadal lesz, aki szintén három szettben verte a hazai közönség előtt szereplő Andy Murray-t.

Berdych még szettet sem vesztett a 2 óra 18 perces meccsen. A második játszma volt talán a legizgalmasabb: Djokovic a rövidítésig jutott, majd hatalmas csata alakult ki, a szerb teniszező öt szettlabdát is hárított, sőt esélye volt az egyenlítésre, ám a lehetőségét elpuskázta és a mindent eldöntő harmadik felvonásban már Berdych volt az úr a wimbledoni füvön.

A Valasske Meziriciből származó 24 esztendős cseh játékos ezzel pályafutása legjobb eredményét érte el: Grand Slam-tornán az eddigi legkimagaslóbb teljesítményét három éve könyvelhette el: 2007-ben a negyeddöntőig jutott a szentélyben.

1987 óta első alkalommal jutott cseh teniszező a döntőbe Wimbledonban: 23 esztendeje az azóta amerikaivá lett Ivan Lendl játszott finálét, ám ott az ausztrál Pat Cash szertefoszlatta reményeit.

A második helyen kiemelt Nadal pályafutása során másodszor győzhet Wimbledonban, ugyanis 2008-ban egyszer már megnyerte a füvespályás Grand Slam-tornát.

Wimbledon, férfi egyes, elődöntő:
Berdych (cseh, 12.) - Djokovic (szerb, 3.) 6:3, 7:6 (11-9), 6:3
Nadal (spanyol, 2.) - Murray (brit, 4.) 6:4, 7:6 (8-6), 6:4