Vágólapra másolva!
A Szegeden zajló 60. férfi sakkbajnokság harmadik játéknapján az egyetlen győzelmet Erdős Viktor aratta. Tisztáldozattal szétrombolta Rapport Richárd királyállását. A nehéz pozícióban legfiatalabb nagymesterünk azonnal vesztőt húzott. Az A csoportban valamennyi parti remivel végződött, Bánusz Tamás félpontos előnnyel vezet. A másik hatos küzdelmében Gyimesi Zoltán és Fodor Tamás áll az élen.

A bajnokság A csoportjában nehéz pillanatokat élt át a vezető Bánusz Tamás. Könnyelmű futólépése után minőséget vesztett Bérczes Dáviddal szemben, egy gyalogot kapott cserébe. Bérczes a fenyegető időzavar árnyékában nem merte nyerésre játszani a pozíciót. Békés döntetlennel zárult Kovács Gábor és Ruck Róbert játszmája. Berkes Ferenc a Volga-cselt vetette be Pintér József ellen. Elegendő ellenjátékot kapott, majd egy közbeiktatott huszárlépéssel előnybe is került. A kapkodásban gyalogelőnyt szerzett, de kiskombinációval a torna doyenje kiegyenlítette az esélyeket.

A viadal B csoportjában Erdős Viktor megszerezte első győzelmét, Rapport Richárd másodszor szenvedett vereséget. A királyindiai védelmű partiban Ricsi passzív, de tarhatónak ítélt állásban esélyes tisztáldozatot engedélyezett Viktornak. A sötét királyállást szétromboló áldozat után a 14 esztendős nagymester azonnal vesztőt húzott. Gyimesi Zoltán kedvezőbb pozíciót ért el, futópárral játszhatta a végjátékot, de előnyét nem tudta győzelemig fokozni. Fodor Tamás sötéttel gond nélkül remizett Medvegy Zoltánnal, holtversenyben vezet.

A 3. forduló eredményei, A csoport
Bérczes Dávid (2551) - Bánusz Tamás (2529) döntetlen (Katalán megnyitás, 53)
Pintér József (2519) - Berkes Ferenc (2670) döntetlen (Volga-csel, 77)
Kovács Gábor (2500) - Ruck Róbert (2560) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 33)

A csoport állása:
1. Bánusz Tamás 2 pont
2-5. Berkes Ferenc, Bérczes Dávid, Pintér József és Ruck Róbert 1,5
6. Kovács Gábor 1

B csoport
Medvegy Zoltán (2522) - Fodor Tamás (2452) döntetlen (Vezércsel, 31)
Gyimesi Zoltán (2598) - Papp Gábor (2545) döntetlen (Vezérindiai védelem, 55)
Erdős Viktor (2592) - Rapport Richárd (2534) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 30)

A csoport állása:
1-2. Fodor Tamás és Gyimesi Zoltán 2 pont
3-4.Medvegy Zoltán és Erdős Viktor 1,5
5-6. Rapport Richárd és Papp Gábor 1

A 4. forduló párosítása:
Bánusz Tamás - Ruck Róbert
Berkes Ferenc - Kovács Gábor
Bérczes Dávid - Pintér József
Fodor Tamás - Rapport Richárd
Papp Gábor - Erdős Viktor
Medvegy Zoltán - Gyimesi Zoltán