Vágólapra másolva!
Augusztus 24-29. között a Miskolci Nemzeti Színház ad otthont a hagyományos sakkparádénak: a nyolcjátszmás rapid párosmérkőzésen Lékó Péter ellenfele ezúttal az izraeli Borisz Gelfand lesz.

Öt kontinens sakkrajongói a korábbi párharcok rendezésével is rangot szerző Borsod megyei székhelyre figyelnek majd. A Lékó & sorozat első állomásaként 2005-ben Lékó Péter és az angol Michael Adams mérkőzött meg egymással. Az izgalmas párharc végül 4-4-gyel végződött. Második meccsét első számú sakkozónk a sakktörténelem 12. világbajnokával, az orosz Anatolij Karpovval vívta. Lékó a harmadik játszma megnyerésével szerzett vezetést, és előnyét megőrizve 4,5-3,5 arányban nyert.

A sorozat folytatásaként 2007-ben a 14. világelső, az orosz Vlagyimir Kramnyik volt a város vendége és nagymesterünk ellenfele. Kramnyik honfitársát, Garri Kaszparovot 2000-ben Londonban fosztotta meg 15 évig büszkén őrzött világbajnoki címétől, és 2004-ben elsőségét éppen Lékó Péterrel szemben védte meg 7-7-es döntetlennel. Kramnyik 2006 őszén a bolgár Veszelin Topalov ellen rájátszásban megnyerte a címegyesítő mérkőzést.

A miskolci nyolcjátszmás mérkőzésüket akár a brissagói párharc visszavágójának is tekinthettük. Remek párharcot láttunk, Kramnyik megnyerte a harmadik és az ötödik játszmát, Lékó a hatodik játszmában szépített, az orosz világbajnok 4,5-3,5-re nyert. A nagymesterek elégedettek voltak partijaik színvonalával, a világelső örömmel nyugtázta, hogy megnyerte a meccset, amelyet egyenlő erők küzdelmének nevezett.

A nagy bajnokok után Lékó Péter két éve a trónkövetelővel, a 17 éves Magnus Carlsennel mérkőzött meg. A sakkozás Mozartja, a norvég csodagyerek Lékóhoz hasonlóan - 10 év eltéréssel - a világ legfiatalabb nagymestere volt. 15 évesen már világbajnokjelölt, 2007-ben a Világkupán a harmadik helyen végzett. Magnus a miskolci párharc előtt még nyeretlen volt Péterrel szemben. A mérkőzés során kezdetben oly félénknek tűnő Carlsen a nehéz pillanatokban, az időzavaros kapkodásokban is megőrizte hidegvérét, és hat remi mellett két nyeréssel 5-3-ra megnyerte az összecsapást. Carlsen 2010. január 1. óta már minden idők legfiatalabb világranglista-vezetője, szárnyalása töretlen.

Óriási érdeklődéssel vártuk a jubileumi ötödik párharcot. A korábbi rendezvényeknek és a sikeres sakkdiplomáciának köszönhetően a sakkozás 15. világbajnokát, a 39 éves Viswanathan Anandot pályafutása során először láthatták élőben a honi sakkrajongók.

Bámulatos eredménylistájából kiemelném, hogy 2000-ben a spanyol Alekszej Shirovot fölényes biztonsággal, 3,5-0,5-re győzte le a FIDE vb-döntőjében. 2007-ben, a mexikói vb-n a 8 fős, kétfordulós viadalon veretlenül végzett az élen, és hódította el a világbajnoki címet Vlagyimir Kramnyiktól. Fantasztikus pályafutásának megkoronázásaként Bonnban párosmérkőzésen 6,5-4,5-ös győzelemmel megvédte címét Kramnyikkal szemben.

Anand sikerrel bizonyította Lékó elleni párharcában, hogy méltán nevezzük a rapid sakkozás királyának is. Két győzelem és hat döntetlen mellett 5-3-ra megnyerte az összecsapást. Sorsdöntőnek bizonyult, hogy nagymesterünk a második játszmában kellemetlen újítással volt kénytelen szembesülni, a meccs során Péternek a negyedik összecsapásban voltak reális esélyei, de Vishy megmentette a fél pontot. Anand idén április-májusban kihívóját, a bolgár Veszelin Topalovot nagy csatában Szófiában győzte le 6,5-5,5-re, és őrizte meg világbajnoki címét.

Lékó Péter hatodik meccsét a tavalyi Világkupa-győztesével, a sokszoros világbajnokjelölt izraeli Borisz Gelfanddal vívja. A 42 esztendős nagymester 1990-ben az aranyérmes szovjet válogatott tagja volt, a 2008-as drezdai sakkolimpián ezüstérmes izraeli együttesben kitűnően játszott éltáblásként. 1990-ben a manilai világbajnoki zónaközi döntőn holtversenyben végzett az élen, húsz éve áll harcban a világbajnoki címért. A 2007-es nyolcfős, kétfordulós világbajnokságon pályafutása egyik legnagyobb sikereként holtversenyben másodikként végzett.

A 2009-es Világkupa megnyerésével ismét világbajnokjelölt lett. Gelfand júniusban a leoni rapidtornán az örmény Levon Aronjannal szemben diadalmaskodott. Borisz Gelfand az indiai világbajnok Viswanathan Anand és az ukrán Vaszilij Ivancsuk mellett az idősebb korosztály legnagyobb egyénisége, a világ egyik legjobbja. A 2010. július 1-től érvényes világranglistán 2739 Élő-pontjával a 13, nagymesterünk 2734-gyel holtversenyben a 14.

Lékó Péter és Borisz Gelfand 1994-ben Münchenben egy villámversenyen mérkőzött meg először, azóta még 55 játszmában mérték össze erejüket. A klasszikus időbeosztással 26 partit játszottak, 3-3 nyerés és vesztés mellett 20-szor remiztek. Rapid és villámjátszmát harmincat vívtak, 5-5 nyerés és vesztés, 20 döntetlen a mérlegük. 2007-ben Odesszában a rapid Világkupa elődöntőjében Lékó legyőzte Gelfandot.

A küzdő feleknek játszmánként 25-25 perc gondolkodási idejük lesz, lépésenként 10-10 másodperc bónusszal. Amennyiben a nyolcjátszmás meccs 4-4-re végződne, akkor villámpartik döntenek.

Augusztus 29-én este a többszörös show- és táncvilágbajnok, és látványtánc Európa-bajnok Botafogo Táncegyüttes bemutatja két felvonásos táncjátékát, egy sakkjátszmát.