Vágólapra másolva!
A firenzei rendőrség a doppingszabályok elleni vétség gyanújával hallgatta ki szerda reggel Alessandro Petacchit, aki a vasárnap véget ért francia kerékpáros körversenyen, a Tour de France-on megnyerte a pontversenyt.

A Lampre-Farnese olasz kerekese ellen a padovai ügyészség indított eljárást, a doppingszabályok elleni vétség alapos gyanújával, írja honlapján az olasz La Gazzetta dello Sport. A gyanú szerint Petacchi szervezetében a perfluor-karbon (PFC) nevű anyagot mutatták ki, amivel többszörösére lehet növelni a tüdő oxigénfelvevő kapacitását, ráadásul, mivel szinte nyom nélkül szívódik fel a szövetekből, rendszeresen, akár hosszabb ideig is alkalmazható. Az orvostudomány szintetikus vérpótlóként alkalmazza baleseti sérültek, vagy vérszegénységben szenvedők esetében.

A kerekes vérében az olasz lap szerint humán albumin vegyületet is kimutattak, ami vérhígító hatású, illetve a PFC hatására némileg megemelkedő hematokrit szintet hivatott csökkenteni.

Magáról a kihallgatásról sem a rendőrségről a felesége társaságában távozó Petacchi, sem pedig az ügyvédje, Virgilio Angelini nem mondott semmit az újságíróknak. Annyit azonban így is tudni vélnek az olasz lapok, hogy a Tour pontversenyének megnyeréséért kapott zöld trikó a rendőrségen maradt, illetve hogy nem Petacchi lesz az ügy egyetlen gyanúsítottja, mert hamarosan csapattársát, Lorenzo Bernuccit is meg fogják hallgatni.