Vágólapra másolva!
Tizenegyedszer rendeztek az orosz exvilágbajnok Anatolij Karpov tiszteletére Pojkovszkijban nagymesterversenyt. A szibériai "olajvárosban" a tíz résztvevős, 18-os kategóriájú tornát holtversenyben nyerte meg az orosz Szergej Karjakin és a moldáv Viorel Bologan.  Az Orosz Sakkszövetség kijelölte a szeptemberben, Hanti-Manszijszkban megrendezésre kerülő sakkolimpián résztvevő válogatottakat. Vlagyimir Kramnyik, Alekszandr Griscsuk, Szergej Karjakin, Peter Szvidler és Vlagyimir Malahov szerepel az orosz "A" csapatban.

Az esztendő egyik rangos versenye 2694-es Élő-átlagával 18-as kategóriájú volt. A 10 fős mezőnyben címvédőként az orosz Alekszandr Motiljev játszott. A meghívottak közül a moldáviai Viorel Bologan az első két versenyen végzett az élen. A harmadik viadalon az amerikai Alekszandr Oniscsuk diadalmaskodott. 2003-ban az orosz Peter Szvidler és a francia Joel Lautier osztotta a dicsőséget. Hat éve orosz olimpiai bajnokok, Alekszandr Griscsuk és Szergej Rublevszkij ért elsőként a célba. 2005-ben a francia Etienne Bacrot és Bologan holtversenyben zárta a versengést. Négy éve a spanyol Alekszej Shirov veretlenül végzett az élen. 2007-ben Jakovenko aratott nagyszerű győzelmet, majd négyes holtversennyel zárult a kilencedik torna, az azeri Vugar Gasimov, a spanyol Alekszej Shirov, Rublevszkij és Jakovenko ért el azonos pontszámot.

Jól kezdte a versenyt az "újonc" Szergej Karjakin, aki tavaly nyáron vette fel az orosz állampolgárságot. Az odesszai ACP rapid Világkupa megnyerésével "melegített" a tornára, és már tudta a jó hírt, hogy az ukrán színekben 2004-ben olimpiai bajnokságot nyert nagymestert beválogatták az orosz olimpiai válogatottba. 3 pontot szerzett 4 partiból, Ivan Szokolov és Arkadij Naiditsch ellen nyert két remi mellett, de az ötödik fordulóban kikapott Vitjugovtól. Két remi után Rjazancevre mért vereséget, majd az utolsó fordulóban Emil Szutovszkij hibáit használta ki, aki a tőle megszokott optimizmussal játszotta a bonyolult végjátékot, minőségelőnnyel vesztett. Karjakin 7 Élő-pontot is gyűjtött, a virtuális világranglistán már a tízedik a 20 esztendős nagymester. Viorel Bologan mesterhármassal ért célba. A 66 partiból 25 végződött döntéssel, 18-7-re nyertek a világossal játszók.

A verseny végeredménye:
1-2. Szergej Karjakin (orosz, 2739) és Viorel Bologan (moldáv, 2668) 7 pont
3-4. Dmitrij Jakovenko (orosz, 2725) és Nyikita Vitjugov (orosz, 2707) 6,5
5. Alekszandr Rjazancev (orosz, 2674) 6
6. Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2699) 5,5
7-9. Emil Szutovszkij (izraeli, 2661), Baadur Zsobava (grúz, 2715) és Ivan Szokolov (boszniai, 2654) 5
10. Arkadij Naiditsch (német, 2686) 4,5
11-12. Szergej Rublevszkij (orosz, 2704) és Alekszandr Motiljev (orosz, 2704) 4

A nagymesterek teljesítménye a performance-pontszámok tükrében:
Bologan 2794, Karjakin 2787, Vitjugov 2757, Jakovenko 2755, Rjazancev 2728, Oniscsuk 2695, Szutovszkij 2666, Zsobava 2662, Szokolov 2642, Naiditsch 2632, Rublevszkij 2627, Motiljev 2627.

Az Orosz Sakkszövetség kijelölte a Hanti-Manszijszkban a szeptember 19. és október 4. között megrendezésre kerülő sakkolimpián résztvevő válogatottakat. Utoljára az orosz férficsapat a 2002-es bledi sakkolimpián nyert aranyérmet, Torinóban és Drezdában dobogóra sem került az első helyre rangsorolt együttesük, hazai pályán szeretnék visszahódítani a Hamilton Russel aranyserleget. Két újonc a legjobbak együttesében, Szergej Karjakin és Vlagyimir Malahov.

Oroszország "A": Vlagyimir Kramnyik, Alekszandr Griscsuk, Szergej Karjakin, Peter Szvidler és Vlagyimir Malahov

Oroszország "B": Alekszandr Morozevics, Jevgenyij Tomasevszkij, Nyikita Vitjugov, Jevgenyij Alekszejev és Jan Nepomnjacsij.

Oroszország "Ugra": Dmitrij Jakovenko, Szergej Rublevszkij, Erneszto Inarkijev, Alekszej Pridorozsnij és Nikolaj Kabanov.

Az orosz női válogatott is csalódást okozott a két évvel ezelőtti drezdai sakkolimpián, negyedikek lettek. A világbajnoknő az éltáblásuk, a Koszinceva nővérek nagy formában játszottak versenyeiken.

Oroszország "A": Alekszandra Kosztenjuk, Nagyezsda Koszinceva, Tatjana Koszinceva, Natalija Pogonyina és Alisza Galljamova

Oroszország "B": Valentyina Gunyina, Anasztazia Szavina, Anasztazia Bodnaruk, Olga Girija és Alina Kaslinszkaja.