Vágólapra másolva!
Harmadik fináléját már nem hagyta kihasználatlanul Babos Tímea, aki két hete nemcsak bejutott a francia nyílt teniszbajnokság junior párosversenyének döntőjébe, de amerikai partnerével meg is nyerte. A soproni teniszező úgy érzi, remek társat kapott, akivel még várnak rá sikerek, akár a jövő héttől Wimbledonban is. Kinőve a junior korosztályból pedig nagyon vágyik arra, hogy a felnőttek között is megmérettesse magát.

"Nagyon jól éreztem magam Párizsban, de hát hogyan is érezhetné magát az ember egy Grand Slam-tornán?! Az eredmény igazából csak extra hab a tortán, amit egy ilyen viadal jelent. Hiszen az is nagy öröm, hogy ott lehettem, hogy ugyanazt a pályát és öltözőt használhattam, mint a legjobbak" - nyilatkozta az [origo]-nak Babos Tímea.

A 17 éves tehetség Párizsban a juniorok között egyéniben a második fordulóig jutott, ott a spanyol Maria-Teresa Torro-Flor állította meg, párosban viszont az amerikai Sloane Stephens oldalán könnyedén diadalmaskodott, a fináléban éppen a spanyol lánynak és párjának visszavágva.

"Előzetesen úgy véltem, párosban lehetnek nagyobb reményeim, de ez nem jelenti azt, hogy az egyesre ne koncentráltam volna eléggé. Sajnos Torro-Flor ellen nem fogtam ki jó napot, ellenfelemről pedig nem mondhatom, hogy rossz teniszező lenne, a felnőtt WTA-ranglistán is a 300. helyhez közel áll. Párosban biztosabb voltam a dolgomban, hiszen ott ha nem játszom jól, akad egy társ, aki kisegít. Egyéniben ez a lehetőség nem áll fenn."

Babos szerint nagy egymásra találás volt Stephens oldalán indulni, ezt jól jelzi az eredmény is: a páros nem veszített szettet, s egyedül a döntőben kellett egy óránál többet a pályán tölteniük. "Sohasem játszottunk együtt párost, az első fordulóban így mutatkoztunk be. De gyorsan kiderült, nagyon összeillik a stílusunk, nemcsak sikeresek voltunk, sőt, három mérkőzésen is nyertünk 6:0-ra szettet. Ez nem lehetett a véletlen műve."

Babos Csaba, Tímea édesapja, egyben egyik edzője szerint mostani játékuk alapján a felnőttek között is megállták volna a helyüket. "Egyetértek édesapámmal, abszolút jó, korszerű teniszt mutattunk be" - vélte, hozzátéve, az év hátralévő két Grand Slam-viadalán is Stephensszel indul majd.

Hogy hosszútávon is kacérkodik-e a párossal, Babos egyértelmű igennel felelt. "Ez teljesen más teniszt igényel, kicsit felszabadultabb játszadozást, olyan mérkőzéseket, amelyeken lehet nevetgélni, bohóckodni, ahol a felelősség azért megoszlik" - mondta.

Persze ilyen háttérrel, mint amivel ő rendelkezik, lehet is büszkélkedni: legutóbbi öt Grand Slam-viadalán négyen legalább elődöntős volt párosban, háromszor bejutott a fináléba, s harmadszorra a végső siker is összejött.

A 17 éves csillag elmondta, junior korosztályban már csak Grand Slam-tornákon indul, úgy érzi, nem lesz esélytelen a jövő héten Wimbledonban sem, mert kifejezetten szereti a füves pályás viadalokat. Életkora szerint jövőre is játszhatna a junioroknál, de addigra már komolyabb terveket dédelget.

"Idén is felnőtt viadalokon versenyzek, jó lenne, ha jövőre 200-ba jutnék a világranglistán, hogy legalább a kvalifikációban elindulhassak a GS-tornákon" - tette hozzá.