Vágólapra másolva!
Szófiában az indiai Viswanathan Anand sötéttel megnyerte a világbajnoki döntő 12. játszmáját, 6,5-5,5-ös győzelemmel megvédte címét. Kihívója, a hazai pályán játszó bolgár Veszelin Topalov kockáztatott, lebecsülte Anand támadási esélyeit. A címvédő biztos kézzel vezette győzelemre haderejét. A 40 esztendős Viswanathan Anand megbirkózott a rajtnál elszenvedett vereséggel, a balszerencsésen elvesztett nyolcadik játszma kínjával, a kilencedikben kihagyott meccslabdával, megérdemelten nyerte meg a párharcot.

A címvédő indiai Viswanathan Anand számára a világbajnoki döntő nagy kalanddal kezdődött. Vishy és felesége, Aruna április 15-én Madridból érkezett meg Frankfurtba, és másnapra volt helyfoglalása a szófiai járatra. Az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt légtérzár azonban alaposan keresztülhúzta számításaikat.

A világbajnok és az Indiai Sakkszövetség is levélben kérte a párharc rajtjának három nappal történő elhalasztását. A bolgár rendezők nem teljesítették kérését, a FIDE elnökhelyettese, a világbajnoki döntő ellenőre, a görög Georgios Makropoulos hosszas tárgyalások után döntött, egy nappal elhalasztotta a kezdést. Anand és stábja rendkívül kalandos, 40 órás utazás után csak egy nappal a hivatalos megnyitó előtt érkezett meg a bolgár fővárosba.

A párharcot a kihívó Veszelin Topalov kezdhette világossal, és a címvédő számára kellemetlen vereséggel indult a 12 játszmás mérkőzés.. A Grünfeld védelem egyik változatában a 23. lépésben azonnali vesztőt húzott. Veszelin Topalov tisztáldozattal szétzúzta a világbajnok királyállását. A vesztés felett nem volt sok idő keseregni, Topalov a tőle megszokott túlzott erőszakossággal játszott, elhibázott huszársakk után Anand egyre nagyobb fölénybe került és azonnal kiegyenlített. A harmadik partiban szláv védelmet láttunk, pontosztozkodás született. A negyedik összecsapást remek stílusban játszotta Vishy, tisztáldozattal jutott vezetéshez.

Három döntetlen után Anand hihetetlen bakival bukta el a nyolcadik játszmát. A különböző színű futós végjátékban egy könnyelmű futólépés okozta vesztét. A vereség nem múlt el nyomtalanul. Fölöslegesen került időzavarba a kilencedik játszmában és nyerések sorozatát hagyta ki. Drukkerei nagyon aggódtak érte, ráadásul a tízedik partiban megszenvedett a remiért. Furcsa volt a 11. összecsapásuk. Az angol megnyitás nem érte váratlanul Topalovot, a végjáték nagyon érdekes volt, de lépésismétléssel remi lett.

A hazai pálya előnyével játszó Topalov világossal játszhatta az utolsó partit, és nem bírta a sorsdöntő játszma feszültségét. A lélektani hadviselésben Anand erősebb volt. Egy pillanatban a lépésismétlés lehetőségét is felkínálta ellenfelének, de a kihívó nem élt a lehetőséggel. "Villámkezű" Vishyvel szemben nem akart rapidozni, élénken élt emlékezetében, hogy 2006-ban Vlagyimir Kramnyik ellen kikapott a rájátszásban? Furcsa manőverekbe kezdett, majd lebecsülte a nagyátlón "leselkedő" futót. Királya magára maradt, a világbajnok haderejének koncentrált támadása ellen nem volt védelme. Anand válogathatott a nyerések között, az 56. lépés után fogadhatta ellenfele gratulációját. Viswanathan Anand a sakkozás régi-új királya!

A sakkvilágbajnoki döntő 12. játszmájának eredménye:
Veszelin Topalov (bolgár, 2805) - Viswanathan Anand (indiai, 2787) 0 - 1 (Vezércsel,

A világbajnoki döntő végeredménye:
Viswanathan Anand - Veszelin Topalov 6,5 - 5,5 (0 - 1, 1 - 0, döntetlen, 1 - 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 0 - 1, döntetlen, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)