Vágólapra másolva!
Roger Federer lehet minden idők leghosszabban világranglistavezető teniszezője, ha győz a Roland Garroson, Rafael Nadal azonban legalább ugyanolyan favorit, mint a svájci. A nők mezőnye jóval szorosabb a férfiakénál, Szávay Ágnesre tavalyi jó szereplése miatt nagy nyomás nehezül majd, de ha ezt tudja kezelni, akár meglepetést is okozhat.

Akár Djokovic is világelső lehet

Három férfi teniszező harcol a világelsőségért az év második Grand Slam tornáján, a hétfőn kezdődő Roland Garroson. Rafael Nadal és Roger Federer a viadal favoritjai, de akár Novak Djokovic is a rangsor élére kerülhet Párizsban.

Nadal idén veretlen salakon, madridi győzelmével a spanyol lett az első játékos, aki három Mestertornát nyert egy évben ezen a felületen. A mallorcai klasszis 23 évesen elkezdett kicsit visszavenni a tempóból: csak minden második héten játszott a salakos idényben, így viszont roppant hatékony volt, 32 szettből harmincat megnyert.

Nadal világelső is lehet, ha nyer Párizsban, miközben Federer nem jut el az elődöntőig. Amennyiben viszont a svájci nem áll meg az elődöntőig, ő lesz minden idők leghosszabban világranglistát vezető játékosa, megelőzve a 286 héten át első Pete Samprast. Djokovic akkor lehet éllovas, ha győz, Federer pedig negyeddöntőbe sem jut.

Nadal a tavalyi Roland Garroson súlyos térdsérülést szenvedett, hosszú kihagyás után a US Openre tért vissza, de sokáig messze volt korábbi önmagától. Április közepén azonban elkapta a fonalat, 11 hónap után ismét tornát nyert, a döntőben 6:0, 6:1-gyel mosta le Fernando Verdascót. A spanyol azóta megnyerte a római és a madridi versenyt, így várja a francia bajnokságot.

Forrás: AFP

"Elképzelhetetlen, hogy Nadal változtasson"

Korábban felmerült, hogy Nadalnak változtatnia kellene játékstílusán, ha el akarja kerülni a további sérüléseket. A legeredményesebb magyar női teniszező, Temesvári Andrea azonban az [origo]-nak azt mondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy lehessen változtatni.

"Nekem még mindig példamutató, amilyen elszántsággal küzd Nadal, ahogy meghal a pályán. A játékstíluson nagyon nehéz változtatni, ez egy lehetetlen felvetés, hiszen gyerekkora óta így edz. Annyit tehetne, hogy hamarabb felmegy a hálóhoz, lerövidíti a labdameneteket, hogy ne kelljen mondjuk harmincszor visszaadnia a labdát, hanem csak tízszer. Azt is ki kell próbálni, hogy mennyi tornát bír a szervezete, mert az éles meccs teljesen más, mint az edzés. Túl sok versenyt nem hagyhat ki, mert akkor nem lesz meg az önbizalma, hogy az éles szituációkban bevállalja a kockázatosabb ütéseket" - fejtegette Temesvári, aki játékoskorában maga is küzdött súlyos sérüléssel.

Nadal salakon

2005 óta Nadal minden évben három tornagyőzelmet aratott a Roland Garros előtti salakos versenyeken, idén és 2006-ban meccset sem veszített. A spanyol minden idők legjobbjának számít salakon: eddigi mérlege 196-16, ami 92,5 százalékos teljesítményt jelent, ennél jobbra az Open érában senki nem volt képes.


A másik nagy esélyes Federer 2010-es mérlege 19-6, ebből 6-3 salakon. A 28 éves világelső viszont igazi GS-specialista, az elmúlt négy évben mindig döntős volt a Garroson, továbbá az elmúlt 19 Grand Slamen 18-szor eljutott a fináléig - az egyetlen kivétel a 2008-as Australian Open.

A svájci egyre inkább csak a nagy tornákra szedi össze magát, a kisebbeket sokszor kihagyja, vagy csak ráhangolódásnak szánja. Felmerül a kérdés, meddig tartható ez, Temesvári szerint azonban az is csoda, hogy ilyen eredménylistával még ennyi áldozatot tud hozni Federer: "Az ő karrierje anyira fantasztikus, olyan rekordokat döntött meg, olyan eredményeket ért el, hogy azon csodálkozom, hogy így bírja és még nem fásult bele. Tavaly, mikor megnyerte a Roland Garrost, elsírta magát, mert már csak az az egy győzelem hiányzott. Mikor az ember teljesíti az ilyen álmait, nagyon nehéz egy héttel később újrakezdenie."

Azért lehet árnyoldala is, hogy a kisebb tornákon olykor bukdácsol a világelső. A teniszezőnő szerint "Néha Federernek is szüksége van pihenésre, érthető, ha kevesebb versenyen indul. Az egy picit hátulütője lehet ennek, hogy jönnek a fiatalok, akik néha elcsípnek egy-egy meccset, így nekik pszichésen lehetőséget ad, elhiteti velük, hogy legyőzhető."

Forrás: EPA
Federer mindenben lehagyhatja Samprast

Ha létrejön az álomdöntő, az lesz a 22. Federer-Nadal csata, ebből 17 mérkőzést ATP- vagy Grand Slam-torna döntőjében játszottak - náluk többször (húsz alkalommal) csak Ivan Lendl és John McEnroe döntőzött egymással. Federer mindössze a Nadal elleni meccsei egyharmadát nyerte meg eddig, 7-14 a győzelmi mutató.

Federer a varsói születésű ausztrál Peter Luczakkal kezd, majd a harmadik körben a spanyol Feliciano Lopezt, a negyedikben a francia Gael Monfilst kaphatja, utána jöhet a tavalyi döntőbeli ellenfél, Robin Söderling. Azonban a legtöbb igazi salakspecialista, mint David Ferrer, Juan Carlos Ferrero vagy Fernando Verdasco Nadal ágára került. "A férfi mezőny nem annyira nyitott, mint a női - én elvárnám a Federer-Nadal döntőt" - mondta a sorsolást firtató kérdésünkre Temesvári.

Jubileumok a Garroson

  • Öt éve a 19 esztendős Rafael Nadal az argentin Mariano Puerta legyőzésével megnyerte első Grand Slam-trófeáját
  • Tíz éve a brazil Gustavo Kuerten Magnus Norman (Robin Söderling jelenlegi edzője) legyőzésével megszerezte három Garros-elsősége közül a másodikat
  • Húsz éve az ecuadori Andres Gomez legyőzte Andre Agassit annak első GS-fináléjában
  • Huszonöt éve Mats Wilander a címvédő Ivan Lendlt elverve begyűjtötte második párizsi győzelmét
  • Ötven éve olasz bajnoknak tapsolhatott a közönség: Nicola Pietrangeli Luis Ayala legyőzésével megvédte címét

Temesvári a nőkről

A nőknél két magyar indulóért is lehet szorítani, de azt nem lehet állítani, hogy Szávay ágnes és Czink Melinda bombaformában lenne. Ráadásul mindketten kiválóan teljesítettek tavaly, előbbinek nyolcaddöntős szereplését kellene megismételnie, hogy megvédje világranglistás-pontjait, de Czink is csupán a 3. fordulóban búcsúzott 2009-ben.

"Egy Grand Slam-torna nyitókörében szeretne az ember nem összekerülni egy nagy ásszal, hogy megszokja a pályákat, a hangulatot. Szávay számára jó hír, hogy könnyű ellenféllel kezd, viszont nagy nyomást jelent, hogy tavaly jól szerepelt, kiütötte Venus Williamset, így sok ranglistapontot kell megvédenie" - mondta Temesvári, akinek a kedvenc tornái közé tartozott a francia bajnokság: "Én eleve kedveltem a salakot, itt kvaliztam fel magam először a főtáblára, 86-ban párosban nyertem Navratilovával Steffi Grafék ellen. Ezen kívül öt évet éltem Algériában a szüleimmel, perfektül beszélek franciául, így szerettek, egy kicsit el is kényeztettek itt."

Forrás: AFP

Szávay indulása combizomproblémái miatt kérdéses is volt, a magyar éljátékos idén 26 meccsből 15-öt nyert meg, ez a mutató Czink esetében 15 mérkőzésből mindössze 3 siker, amelyeket WTA-torna selejtezőjében ért el.

De Szávay verte már idén a világranglista élcsoportjához tartozó kínai Penget, a szerb Jankovicot, illetve márciusban, a monterreyi viadalon azt a német Julia Görgest, aki Czink első ellenfele lesz.

Szávay Ágnes a francia Stéphanie Foretzcel, Czink Melinda pedig a német Julia Görgesszel mérkőzik a francia nyílt teniszbajnokság első fordulójában, a legjobb 64 közé jutásért. Az utóbbi időben combizomproblémákkal küszködő, a világranglistán 45. helyezett Szávay korábban még nem játszott ATP-tornán a rangsorban 208. Foretzcel, s Czink (57.) is most csap össze először Görgesszel (81.).

Amennyiben Czink továbbjutna, máris az első kiemelt Serena Williams következne, akinek várhatóan nem okoz majd gondot a svájci Stefanie Vögele legyőzése. Szávay sorolása kedvezőbb, Foretz után a kínai Cseng Suaj vagy a 19. kiemelt orosz Nadja Petrova következhet, a 3. körben az orosz Anna Csakvetadze vagy a francia Aravane Rezai jöhet, és csak ezután találkozhat a másik Williams lánnyal, Venusszal.


A nagyágyúk közül a Williams testvérek ismét a csúcson vannak: Serena ugyan hosszú ideig sérült volt ausztráliai diadala után, ám két hete a római tornán már döntős volt, nővére pedig vasárnap szintén finálét játszott Madridban. Mindennél beszédesebb: a világranglistát Serena vezeti és Venus a második. Ami a többieket illeti, a szerb Jelena Jankovic jó néhányszor bombaformában játszott, a volt világelső és tavaly döntős orosz Dinara Szafinának egyszer végre kijöhet a lépés, továbbá ott lehet a végelszámolásnál honfitársa, a címvédő Szvetlana Kuznyecova.

A két belgából csak egy maradt Párizsra: Kim Clijsters április végén, az Észtország elleni Fed-kupa-mérkőzésen lábsérülést szenvedett, és lemondta a szereplést. Indul viszont Justine Henin, aki másfél éves szünet után, januárban ragadott újra ütőt, és egy hete Stuttgartban tornát nyert: a hétszeres Grand Slam-győztesnek ez volt a 42. trófeája. Az idei első Grand Slam-tornán Serena Williams-Justine Henin finálé volt, és könnyen megeshet, hogy - amennyiben a sorsolás szeszélye nem szól közbe - megismétlődik a melbourne-i csata.

Forrás: AFP

Temesvári Andrea szerint "Bárki bárkit megszorongathat, főleg a nők mezőnyét érzem szorosnak. Ezért gondolom, hogy az Áginak nagy sansza van ezekben az években, mert az első ötvenig nagyon nyitott a női mezőny. Tavaly is sok nem kiemelt női játékos jutott be a legjobb nyolcba-négybe."

Az egykori teniszcsillag hozzátette: "A fiataloknak, Babos Tímeának, Fucsovics Mártonnak is drukkolok, mivel van egy teniszakadémiám, a Park teniszklub, ami az utánpótlásnevelés egyik fő bázisa. Felkértek, hogy segítsek szakmai vonalon a fiataloknál, így most magam is ezen dolgozom. Másrészt én is készülök a párosra, Helena Sukova oldalán indulok majd Wimbledonban."

Szávay: Életem meghatározó élménye volt a Venus elleni győzelem

- Madridban vissza kellett lépnie sérülés miatt, az elmúlt napokban Ausztriában kezeltette a sérülését. Milyen állapotban érzi magát? - kérdeztük Szávaytól a torna előtt.
- Még nem tökéletes a lában. Már Párizsban vagyunk, Bécsben a héten egyszer próbáltam meg edzeni, de nagyon éreztem a combom, ezért inkább nem erőltettem. Pénteken egyszer edzettünk, de inkább csak helyből ütögettem és nem mozogtam oldalra. Remélem, nem raknak be a vasárnapi programba (Ági vágya nem teljesült, a program szerint a 2-es pálya utolsó fellépőjeként kezd - a szerk.)

- Ez az egy, másfél hetes sérüléses időszak mennyire borította fel a felkészülését a Roland Garrosra? Tervezte-e előzetesen páros indulását, ha igen, esetleg a sérülés miatt átgondolja-e a szereplését?
- Sajnos teljesen felborította a felkészülést, hiszen egyáltalán nem tudtam edzeni. Párosban Szafinával indulunk és egyelőre még tervben van az indulás. Párosban egyébként kicsit könnyebb a helyzet, mert kevesebbet kell mozogni a pályán, de majd meglátjuk az egyéni után, hogy hogyan alakul a lábam.

Forrás: AFP

- Tavaly a 4. körig jutva a legjobb Grand Slam-sikerét érte el, megismételhető-e ez idén?
- Egyelőre annak is örülnék, hogyha el tudnék indulni, így minden győzelemnek nagyon fogok örülni. Mindenképpen jó lenne a tavalyi sikert megismételni, de jelenleg elég bizonytalannak látom a helyzetet.

- Hogyan emlékszik vissza a tavalyi menetelésre?
- Csodálatos verseny volt, életem meghatározó élménye volt a Venus elleni győzelem. A mai napig, amikor vannak rosszabb napjaim, akkor ebből a meccsből merítek erőt. A párizsi közönség is csodálatos, nagyon szeretek a RG-n játszani.