Vágólapra másolva!

Készülődnek a kajakosok a MOL-Világkupára

A péntektől vasárnapig sorra kerülő szolnoki viadallal kezdetét veszi a kajakosok és kenusok versenyszezonja; ezen dől el, hogy kik képviselhetik majd a magyar színeket a május 28-30-án rendezendő szegedi MOL Világkupán, amelyre több mint 40 ország képviselőit várják.

A hétvégi rangsorolón minden válogatottságra pályázó versenyzőnek kötelező elindulnia valamelyik egyes olimpiai számban, ez alól a már biztos Vk-résztvevők - a tavalyi vb-n ötkarikás egyes és páros számban aranyérmesek - sem kivételek.

A Vk-csapat végleges összetételéről keddig dönt Storcz Botond szövetségi kapitány (nemzetenként két-két egység indulhat minden számban), aki ugyanakkor a csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a szegedi Vk csak egy felkészülési állomás lesz az év fő eseményére, az augusztusi, poznani világbajnokságra.

"Komolyabb szakmai elvárásokat emiatt nem is támasztok a Vk-val szemben, bár tavaly minden várakozást felülmúlóan teljesített a csapat, hiszen 13 arany-, valamint 4-4 ezüst- és bronzérmet gyűjtött" - fogalmazott a szakvezető.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke elmondta: a 2012-es olimpiára készülve az idei a legfontosabb év, mert bár a kvalifikációt csak jövőre rendezik, aki ott akar lenni Londonban, annak már most meg kell mutatnia, mire képes. Hozzátette: a szegedi Vk-verseny a lebonyolítás szempontjából jó tesztlehetőség lesz a 2013-as vb-re, amelynek rendezési jogát a közlemúltban nyerte el Magyarország.

A Vk-ra egyébként - csakúgy, mint tavaly - különleges kampánnyal hívja fel a figyelmet a szövetség: a pekingi olimpia magyar sportági bajnokai - Kovács Katalin, Janics Natasa és Vajda Attila - a "Szállítók újratöltve" címmel képregényhősként jelennek meg óriásplakátokon országszerte.