Vágólapra másolva!
Az oroszországi Asztrahányban zajló Grand Prix-viadal 11. fordulójában Lékó Péter világossal 46 lépésben remizett az örmény Vlagyimir Akopjannal. A spanyol megnyitás nyílt változatában a sorozatos cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek. Az azeri háziderbit Tejmur Radzsabov nyerte meg, és a gyengébb kezdés után jó eséllyel pályázik a világbajnok-jelöltségre. Az ukrán Ruszlan Ponomarjovval szemben az azeri Vugar Gasimov elvesztette veretlenségét. Az ukrán Pavel Eljanov remizett honfitársával, Vaszilij Ivancsukkal, előnye egy pontra nőtt. Lékó Péter következő partiját sötéttel Sahriyar Mamedgyarovval játssza.

A Grand Prix-versenysorozat utolsó tornájának 11. fordulójában Lékó Péter erejéből ismét csak remire futotta. Brissagói világbajnoki döntőjén az örmény Vlagyimir Akopjan szekundánsa volt, s nem könnyű az egykori segítő ellen játszani. A spanyol megnyitás nyílt változatában nagymesterünk nem tudott előnyt elérni, a sorozatos cserék remihez vezettek.

Az azeri Tejmur Radzsabov a világbajnok-jelöltségért vívott harcban fontos győzelmet aratott. Honfitársát, Sahriyar Mamedgyarovot a spanyol megnyitás csereváltozatában győzte le. A sötét királyállás gyengeségét vezérvégjátékban egy gyaloglépéssel használta ki, Mamedgyarov meg is könnyítette feladatát azzal, hogy rossz helyre lépett királyával.

Az ukrán Ruszlan Ponomarjov meggyőző játékkal fosztotta meg veretlenségétől az azeri Vugar Gasimovot. A kínai Wang Yue orosz huszárjátéka csak remire volt elég az orosz Erneszto Inarkijevvel.

Az ukrán háziderbi pontosztozkodással zárult. Az éllovas Pavel Eljanov harciasabb is lehetett volna Vaszilij Ivancsuk ellen esélyes minőségáldozattal. Az izraeli Borisz Gelfand kellemetlen pillanatokat élt át kedvenc orosz huszárjátékában, de Dmitrij Jakovenko nem tudta győzelemig fokozni előnyösebb állását. Békés döntetlennel zárult Jevgenyij Alekszejev és Peter Szvidler játszmája.

A 11. forduló párosítása:
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2700) - Peter Szvidler (orosz, 2735) döntetlen (Szicíliai védelem, 22)
Erneszto Inarkijev (orosz, 2669) - Wang Yue (kínai, 2752) döntetlen (Orosz huszárjáték, 53)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2733) - Vugar Gasimov (azeri, 2734) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 47)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2740) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2763) 1 - 0 (Spanyol megnyitás,
Lékó Péter (magyar, 2735) - Vlagyimir Akopjan (örmény, 2694) döntetlen (Spanyol megnyitás, 46)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2741) - Pavel Eljanov (ukrán, 2751) döntetlen (Vezérindiai védelem, 25)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2725) - Borisz Gelfand (izraeli, 2741) döntetlen (Orosz huszárjáték, 53)

A verseny állása:
1. Pavel Eljanov 7 pont
2-5.Ruszlan Ponomarjov, Dmitrij Jakovenko, Vugar Gasimov és Tejmur Radzsabov 6
6-10.Lékó Péter, Jevgenyij Alekszejev, Borisz Gelfand, Sahriyar Mamedgyarov és Wang Yue 5,5
11-12.Vaszilij Ivancsuk és Peter Szvidler 5
13. Erneszto Inarkijev 4,5
14. Vlagyimir Akopjan 4

A 12. forduló párosítása:
Szvidler - Gelfand
Eljanov - Jakovenko
Akopjan - Ivancsuk
Mamedgyarov - Lékó
Gasimov - Radzsabov
Wang Yue - Ponomarjov
Alekszejev - Inarkijev