Vágólapra másolva!
Vajda Attila egyelőre a régi kenujával készül a 2010-es idényre. Peking olimpiai bajnoka két hónapja várja szponzorától a beígért hajót.

"Csináljuk, mert mi ezért és ebből élünk" - mondta Vécsi Viktor, Vajda edzője a kajakkenusport.hu oldalnak, amikor csoportja szegedi felkészüléséről kérdezték. A fiúk a helyzet magaslatán állnak, ám mint az edző mondja, néhányan alulmúlják magukat.

"Azt hiszem, most ez az a pillanat, amikor kiöntöm a lelkem" - kezdte Vécsi Viktor. "A srácok keményen dolgoznak, egyáltalán nem lehet rájuk panasz. A héten már megkezdtük a pályaedzéseket is, és olykor-olykor persze akadnak rosszabb napjaink, összességében elégedett vagyok a versenyzőimmel."

Néhány dolog mégis bosszúságot okoz az edzőnek.

"Sok, nem is olyan apró dolog, amellyel nap, mint nap meg kell küzdenünk fejtörést okoz" - folytatta. "Az egyik legfontosabb, hogy Vajda Attila még mindig nem kapta meg szponzorától, a Nelótól az új hajóját. Pedig február elején elutazott Portugáliába, hogy személyesen tesztelje a hajót, részt vegyen a beállításoknál és úgy tértünk haza, hogy minden a legnagyobb rendben van a kenuval."

"A cég ígéretet tett arra, hogy február végén, a horvátországi edzőtáborunkban már ott lesz a hajó. Türelmesen vártuk, de nem érkezett meg. Most már három hete Szegeden tréningezünk, és még mindig híre sincs az új kenunak. Mivel Attila a horvátországi edzőtáborban, a szűk csatornákban összetörte a pekingi olimpiát is megjárt hajójának az orrát, most a 2007-es kenujával edz. A tapasztalatunk az, hogy a sportágban az olimpiai bajnokok új hajót kapnak, Attila pedig egyre régebbi kenuval kénytelen az idényre felkészülni. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a spanyol David Cal tíz különböző kenuval utazik el egy-egy világversenyre, a pekingi bajnoknak pedig összesen két hajója van. Azért ez vicc! De mi tesszük a dolgunkat, csináljuk, mert ezért a sportért és ebből a sportból élünk."

Vécsi Viktor ebédidőben is éppen szervezéssel volt elfoglalva. A csoportjában ugyanis sok versenyzőnek nincs autója, így külön programot jelent összehozni, hogy a csapat minden tagja kijusson a Szegedtől tíz kilométerre lévő Maty-éri pályára.

"Azért most felcsillant némi remény, hiszen ma felhívtak a Magyar Olimpiai Bizottságtól, hogy a Suzukival kötött szerződés alapján talán mi is kapunk azokból az autókból, amelyet a londoni játékokra készülő versenyzők és edzőik számára biztosítanak" - mondta Vécsi Viktor. "Ha valóban így lesz, akkor jelentősen könnyíteni, egyszerűsíteni lehetne a csoportunk életén."

Hogy a csoport legjobbjának, az olimpiai bajnok Vajda Attilának mennyire egyszerű mostanság a helyzete?

"Képzelhetik, most minden a melóról szól" - mondta Peking bajnoka. "Ezzel az évvel szeretném megalapozni a 2011-es kvalifikációs és a 2012-es olimpiai évet. Természetesen jó lenne a versenyeken minél jobb eredményt elérni, ám biztos vagyok benne, hogy az egész éves kőkemény munka miatt akadnak majd hullámvölgyek is. Noha az idén is a fő számom az 1000 méter lesz, a szolnoki rangsorolón megpróbálkozom a másik két távval is, hátha 200 méteren is jutok valamire. Szóval keményen készülök és várom a hajómat. Bízom benne, hogy nem az utolsó pillanatban kapom majd meg, hiszen akár két hétbe is beletelik, amíg megtaláljuk a megfelelő beállításokat."