Vágólapra másolva!
A Magyar Birkózó Szövetség (MBL) intéző bizottságának szerdai ülésén a tagok a Sportkórházzal, illetve más egészségügyi szolgáltatókkal kötött megállapodások áttekintése után visszautasították a Magyar Birkózó Liga (MBL) vádjait, s megállapították, hogy garantált a versenyzők folyamatos orvosi ellenőrzése.

A bizottságot azok után hívta össze Maróthy István szakmai alelnök, hogy vasárnap este az MBL közleményben szólította fel Hegedűs Csaba januárban újraválasztott MBSZ-elnököt, hogy "vonja le a megfelelő személyi konzekvenciákat, különös tekintettel saját személyére vonatkozóan".

A liga szerint ugyanis Kiss Balázs világbajnok márciusi doppingesetében döntő szerepet játszott, hogy a szövetség nem biztosít állandó orvosi felügyeletet a birkózók számára, így azok kontroll nélkül fogyaszthatnak különböző táplálékkiegészítőt és más szereket.

Az intéző bizottság vizsgálata szerint a vád hamis, és a testület "a leghatározottabban felszólítja a magát Ligaként jegyző csoportosulás vezetőjét és tagjait, hogy legyen vége a felelőtlen vádaskodásnak, a közvélemény - légből kapott számokkal, megalapozatlan feltételezésekkel való - manipulálásának".

A bizottság a kételyek eloszlatása érdekében május 20-ig különszámot jelentet meg a szövetség lapjából a Birkóinfóból, melyben közzé teszik az ügy minden részletét, s a szerződések erre vonatkozó szakaszait.

A bizottság szerint a rendelkezésre álló tények, illetve hivatalos vélemények alapján "Kiss Balázst nem csalás bűne, hanem a kellő körültekintés hiánya, a nem a szigorú előírásoknak megfelelő eljárás terheli".

"A grémium nem menti fel Kiss Balázst, de él az ártatlanság vélelmével (a jogerős fegyelmi határozat megszületéséig) (...) A szövetség kész megadni a sportolónak minden erkölcsi, orvostudományi és jogi segítséget ahhoz, hogy csak a valós helyzethez mért, méltányos büntetést kapja a nemzetközi fegyelmi fórumoktól. Ugyanakkor leszögezi, hogy az ügyet természetesen az MBSZ fegyelmi bizottsága is napirendre tűzi." - áll a bizottság szerdai sajtóközleményében.