Vágólapra másolva!
Szófiában ünnepélyesen megnyitották a FIDE világbajnoki döntőjét, a címvédő indiai Viswanathan Anand és kihívója, a bolgár Veszelin Topalov 12 játszmás mérkőzését. A bolgár miniszterelnök, a Szervező Bizottság elnöke, Bojko Boriszov, India nagykövete és a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov mondott köszöntőt. Április 24-én az első partiban Veszelin Topalov vezeti a világos bábukat.

A Központi Katonai Klubban megtartott ünnepség a nyolcvankilenc éves korában elhunyt Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnökére való megemlékezéssel kezdődött. A bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov mondott ünnepi beszédet, majd India nagykövete köszöntötte a két nagymestert.

A FIDE elnöke a sakkvilág egyik centrumának nevezte a bolgár fővárost. A sakkozás történetét felelevenítő film után az indiai világbajnok Viswanathan Anand pályafutását mutatták be, majd a kihívó életpályájának legfontosabb eredményeit foglalták össze. A párharc főbírója, a görög Panajotisz Nikolopulosz a színpadra szólította a két résztvevőt, a címvédő indiai Viswanathan Anandot és kihívóját, a bolgár Veszelin Topalovot.

Röviden ismertette a világbajnoki döntő szabályzatát, a döntést, hogy a párharc első partiját egy nappal később, április 24-én játsszák le. A sorsoláson Topalov a világos bábut tartalmazó dobozra mutatott rá, a bolgár exvilágbajnok világossal kezdi a döntőt. A küzdő felek a 12 játszmás párharc során két-két parti után kapnak pihenőnapot, az első partit április 24-én játsszák.

Kivételt jelent, hogy a 11. összecsapásra május 9-én kerül sor, és szükség szerint 11-én küzdenek meg a 12. partiban. A játéknapok: április 24, 25, 27, 28, 30, május 1, 3, 4, 6, 7, 9, 11. Az első partit világossal játszó nagymester a párharc második félidejében színt vált, a sötét bábukat vezeti a 7. játszmában. Az időkontroll a klasszikus: 2-2 óra az első 40 lépésre, majd 1-1 óra a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc a játszma befejezéséig, de ekkor 30-30 másodperc lépésenkénti bónuszidő is áll a nagymesterek rendelkezésére.

6-6 esetén május 13-án négyjátszmás rapid rájátszás következne (25-25 perc és 10 másodperc lépésenként). Ha ez sem döntene, akkor 2 villámpartira kerülne sor (5-5 perc és 3-3 másodperc lépésenként.) Szükség szerint öt ilyen meccsre kerülhet sor. Összesítésben 13-13 esetén a "hirtelen halál" játszma döntene, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak remifórja. A korábbi szabályzathoz képest eltérés, hogy a 61. lépéstől 3-3 másodpercet kapnak a sakkozók, így elkerülhető a nalcsiki női vb első fordulójának rájátszásán történt Socko-Foisor eset, hogy a huszár nyer a huszár ellen időtúllépés esetén.