Vágólapra másolva!

"Bokák, hátak rendbe jöttek" - rajtol a birkózó-Eb

Kötöttfogásban és a női szakágban elvárásként, szabadfogásban pedig reményként fogalmazódott meg az éremszerzés a kedden kezdődő bakui birkózó Európa-bajnokság előtt. A magyar birkózósport a kontinensviadalokról rendszeresen szállítja az érmeket, s a szakágvezetők bíznak benne, hogy az idei Eb-ről sem üres kézzel térnek haza tanítványaikkal.

"Ebben a csapatban mindig benne vannak a kiemelkedő eredmények, s én személy szerint két érem megszerzésével lennék elégedett. Igazából a 60 kg az egyetlen, amelyben a tisztes helytállás az elvárás, a többi kategóriában kiváló versenyzőink vannak, akikben benne van a dobogó" - nyilatkozta a legsikeresebb szakág, a kötöttfogás kapitánya, Struhács György.

A szakvezető elmondta, a versenyzők jó állapotban vannak, s ugyan a felkészülés utolsó szakaszával járó fogyasztástól nincsenek feldobva birkózói, sérülések most már nem hátráltatnak senkit sem, "a bokák, hátak rendbe jöttek".

A csapatban a 60 kilós Komáromi Ede kivételével mindenki állt már Eb-, vb- vagy olimpiai dobogón, így az Eb-bronzérmes Módos Péter (55 kg), az Eb-győztes Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (74 kg) és Deák Bárdos Mihály (120 kg), az olimpiai második Fodor Zoltán (84 kg) és az aktuális világbajnok Kiss Balázs (96 kg) bakui menetelése sem lenne meglepetés.

Tavaly Kiss Balázs vb-aranya és Deák Bárdos Eb-bronza mellett a női szakág szereplése adott okot az örömre: Szabó Emese (51 kg) az Eb-n második lett, Sastin Marianna (59 kg) pedig a vb-n harmadik.

Vatai László szakágvezető Azerbajdzsánban is éremszerzésre számít: "Egy érmet mindenképpen várok. Sastin Marianna évek óta hozza magát, az idei versenyeken ráadásul a kategóriája legjobbjait is rommá verte, nagyon bízom benne, hogy az Eb-n is ezt a formát hozza majd. Szerencse Mónika még soha nem volt ilyen remek állapotban, Szabó Emese és Barka Emese felkészülését ugyanakkor betegségek hátráltatták, ezért az ő esetükben nehéz mit mondani, ám abban biztos vagyok, hogy felszívják magukat."

A szabadfogás három versenyzővel, a tapasztalt Hatos Gáborral (74 kg) valamint két fiatallal, Veréb Istvánnal (84 kg) és Ligeti Dániellel (120 kg) képviselteti magát az Eb-n.

"Akkor leszek elégedett, ha Hatos Gabi éremért birkózhat, a két fiatal pedig megmutatja, hogy közelíti a nemzetközi élmezőny szintjét" - nyilatkozta Gulyás István, a szabadfogásúak kapitánya. A szakvezető hozzátette: a csapat egyik legjobbja, az Eb-bronzérmes Wöller Gergő vállsérüléssel küszködik, ami miatt ugyan egyelőre nem kellett megműteni, ám az Eb-re nem utazhatott ki, s a jövő héten dől el, hogy elkerülheti-e az operációt, vagy sem.

Az Európa-bajnokság kedden, magyar idő szerint 10 órakor kezdődik a szabadfogás 55, 66, 84 és 120 kilogrammos kategóriáinak küzdelmeivel. A magyar csapatot a nyitónapon Veréb István és Ligeti Dániel képviseli majd.

A magyar Eb-csapat, kötöttfogás:
55 kg: Módos Péter (Szigetvári BSE), 60 kg: Komáromi Ede (Egri VSE), 66 kg: Lőrincz Tamás (Ceglédi VSE), 74 kg: Bácsi Péter (FTC), 84 kg: Fodor Zoltán (FTC), 96 kg: Kiss Balázs (BVSC-Dega), 120 kg: Deák Bárdos Mihály (Diósgyőri BC)

szabadfogás:
74 kg: Hatos Gábor (Haladás VSE), 84 kg: Veréb István (Haladás VSE), 120 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

nők:
51 kg: Szabó Emese (Kiskunfélegyházi VTK-Csepel), 55 kg: Barka Emese (Vasas), 59 kg: Sastin Marianna (Vasas), 63 kg: Szerencse Mónika (Tatabányai SC)