Vágólapra másolva!
Újabb terepszemlét tartott az Európai Úszó Szövetség (LEN) képviselője a 2010-es Európa-bajnokság színhelyén, ezúttal Balatonfüreden, ahol a nyíltvízi úszás eseményeit rendezik meg az augusztusi kontinensviadal keretében.

Sam Greetham, a LEN nyíltvízi (open water) bizottságának titkára a parti központi helyszín szemrevételezését követően a Jókai motorosról szemrevételezte az öblöt, és annak fedélzetén vitatta meg a kérdéseket a szervezőbizottság tagjaival.

Bóka István polgármester kifejtette, hogy "Balatonfüred nagy várakozással tekint a nyíltvízi úszó-Eb elé, és a város rendkívül büszke arra, hogy augusztus 4-8-a között itt versenyeznek a legjobbak. Nem kis mutatvány a csúcsszezonban vendégül látni a mezőnyt, de sikerült megoldani ezt a logisztikai kihívást."

Ruza József, a szervezőbizottság ügyvezető igazgatója megköszönte a város, továbbá a rendezésben közreműködők segítségét, mint mondta, a vízirendészet 2006 után 2010-ben is rendkívül fontos támasza a versenynek, és külön kiemelte Szántó László és Madarász Zoltán szerepét, akik a versenyzőket kísérő hajók koordinálását irányítják.

"Az engedélyek már megvannak az esemény megrendezéséhez, és a vitorlásszövetséggel is egyeztettünk, hogy ne keresztezzék egymást a versenyeink" - mondta Ruza József, és jelezte, új hagyományt teremtenek az augusztus 4. és 8. között esedékes viadalon, az eredményhirdetéseket ugyanis nem közvetlenül a számokat követően, a parton, hanem este, Balatonfüred főterén, külön műsor keretében tartják meg.

Sam Greetham közölte, a léc magasan van, hiszen a 2006-os Európa-bajnokságot úgy emlegetik az európai szövetségben, mint minden idők legjobb nyíltvízi viadala. "Ennek ellenére a szervezők eltökéltségét látva, azt az elkötelezettséget, amellyel a versenyzők, az elszállásolás és a logisztika irányában viseltetnek, azt mondhatom, nem kétséges, hogy sikerül átvinniük a magasságot."

A LEN képviselője hangsúlyozta, nagyon kevés helyszínen garantálják ennyire hathatósan a versenyzők biztonságát - a hatóságok bevonása által -, továbbá az érdeklődést fokozantó jelezte, olimpiai és világbajnoki érmesek sora érkezik majd Füredre, azaz valóban a világ legjobbjai vesznek részt az eseményen. (Eddig 26 ország 85 férfi és 77 női versenyzőt szerepeltetett az előnevezésekben.)