Vágólapra másolva!
A magyar sakktörténelem legfiatalabb nagymestereként köszönthetjük Rapport Richárdot. A Szentgotthárdon zajló Gotth'Art-kupa nyolcadik fordulójában sötéttel lendületes támadással legyőzte az idei junior bajnokunkat, Fodor Tamást. A nyeréssel az utolsó játéknap eredményétől függetlenül már harmadszor teljesített nagymesteri normát, ami a cím megszerzését jelenti számára. A sakktörténelemben az örök rangsorban Rapport az ötödik legfiatalabb, aki elérte a legmagasabb titulust, megelőzte Lékó Pétert és Polgár Juditot is. A rangsort a már orosz, a cím szerzésekor még ukrán Szergej Karjakin vezeti.

Az elmúlt években nagyon sokat fiatalodott a sakkozás élmezőnye. Szinte naponta olvashatunk újabb és újabb rekordról, hogy az ifjú titánok milyen életkorban értek el káprázatos sikereket. Sokan a fiatalok előretörését azzal magyarázzák, hogy a számítástechnika betört a sakkozásba. A programok kezelése, a hatalmas adatbázisokban az eligazodás, az információk gyors feldolgozása a fiatalabb korosztály erőssége.

Könnyebben döntenek a kritikus állásokban, pragmatikusabban gondolkodnak, pontosabban számolnak, ritkábban kerülnek időzavarba, gyorsabban pihenik ki a partik fáradalmait.

Nagy öröm a magyar sakkozók számára, hogy a rekordokat döntögetők csoportjában Polgár Judit és Lékó Péter után végre van honi sakkéletünk képviselője is. A Zalaegerszegi Csuti-Hydrocomp SK sakkozója, Rapport Richárd 1996. március 25-én Szombathelyen született. A NUSI (Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet) által támogatott Maróczy Géza Központi Sakkiskolába 2006 júniusában vettük fel az első csoportot, és Ricsiről már a felvételi előtt nagyon jó híreket kaptunk.

Jól sikerült a bemutatkozása, már akkor széleskörűek voltak ismeretei, meggondoltan, de mégis nagyon gyorsan oldotta meg a feladatokat. 2006-ban első volt a 10 évesek korcsoportjában az EU-s bajnokságon, egy év múlva egy korosztállyal feljebb mindent megnyert a honi viadalokon.

Diákolimpia, rapidbajnokság, majd a korcsoportos bajnoki címet is megszerezte. 2008-ban Harkányban a nyílt magyar bajnokságon a felnőttek között lett második. Számos nemzetközi viadalon nyerte el a legjobb ifjúsági sakkozónak kitűzött díjat. Sikerrel mutatkozott be a felnőtt válogatottban. Tavaly májusban a Mitropa-kupán debütált. 2006 októberében 2103 volt az Élő-pontja, három és fél évvel később már 2486-nél tart. A 14 évesek korosztályában a világon a másodikként jegyzik.

Megnyitási repertoárjának kidolgozásában elsősorban Lukács Péter segíti. A Maróczy Sakkiskolában Pintér József egyengette útját, a szombathelyi Ruck Róberttel is gyümölcsöző a szakmai kapcsolata, de számos nagymester segíti még fejlődését. Nyár óta Flumbort András nemzetközi mester a menedzsere. A hagyományos Első Szombat versenysorozat augusztusi nagymesterversenyén végül második lett 12 partiból 8 ponttal, ami 2570-es performance-teljesítménynek felelt meg.

A szabályok szerint kilenc partiból már lehet normát csinálni, s ez Ricsinek sikerült, 7 pontja pályafutása első nagymesteri normáját jelentette. 2009. decemberében megnyerte a Vas megyei bajnokságot. A februári Első Szombat versenyen másodszor is nagymesteri normát teljesített Hét játszmájából 6 ponttal állt a tornán, amikor az amerikai William Paschall-tól vereséget szenvedett. Utolsó partiját meg kellett nyernie a normateljesítéshez. A lélektanilag nem könnyű feladatot sikerrel megoldotta, legyőzte klubtársát, Boros Dénest, megnyerte a versenyt. Teljesítménye 2680 performance-pontszámot ért.

A Gotth'Art-kupa 10 fős mezőnyében 2444 Élő-pontjával csak a kilencedik volt, de "tartalékban" még 42 pont, amit a március 1-től érvényes Élő-listán el is számoltak. Jó formában, esélyeit kihasználva remekül sakkozott, megőrizte veretlenségét. Bánusz Tamás, az osztrák Martin Neubauer, Bokros Albert és Fodor Tamás ellen nyert. A befejező játszmáját a nemzet sportolójával, az olimpiai bajnok, nyolcszoros világbajnokjelölt, kilencszeres bajnok Portisch Lajossal világossal vívja. A Magyar Sakkszövetség elnöksége még korábban döntött arról, hogy Rapport Richárd meghívást kap a Szegeden megrendezendő 60. férfi bajnokságra.

A sakktörténelem legfiatalabb nagymesterei:

Forrás: [origo]

Rapport félpontos előnnyel vezet

A Szentgotthárdon zajló Gotth'Art-kupa utolsó fordulója előtt a 13 esztendős Rapport Richárd félpontos előnnyel vezet a szlovén Alekszander Beljavszkij előtt. Rapport sötéttel győzte le junior bajnokunkat, Fodor Tamást, szlovén riválisa csak remizett Bokros Alberttel. A torna doyenje, Portisch Lajos gyors remivel is megőrizte harmadik helyét. Az utolsó játéknapon újdonsült nagymesterünk, a verseny legfiatalabb résztvevője, Rapport Richárd sakkozásunk legendájával, Portisch Lajossal mérkőzik meg.

A nagymesterverseny nyolcadik fordulójában Rapport Richárd újabb győzelmet aratott, mesterhármassal már teljesítette harmadik nagymesteri normáját, s ezzel sakkozásunk legfiatalabb nagymestere lett. Junior bajnokunk, Fodor Tamás ellen gyorsan megragadta a kezdeményezést, a világos király elleni támadása átütött. A győzelemmel Rapport az utolsó forduló előtt félpontos előnnyel vezet.

A nagy rivális, a szlovén Alekszander Beljavszkij kissé kedvezőbb állását nem tudta nyerésig fokozni Bokros Alberttel szemben. Portisch Lajos gyors remivel is megőrizte dobogós helyezését. Kecsegtető állását elrontotta Bánusz Tamás, az osztrák Martin Neubauer anyagi előnyét nem tudta megnyerni.

A 8. forduló eredményei:
Portisch Lajos (2519) - Lubomir Ftacnik (szlovák, 2519) döntetlen (Grünfeld védelem, 16)
Prohászka Péter (2501) - Vajda Levente (román, 2519) döntetlen (Királyindiai védelem, 69)
Martin Neubauer (osztrák, 2465) - Bánusz Tamás (2517) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 87)
Bokros Albert (2479) - Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2657) döntetlen (Spanyol megnyitás, 51)
Fodor Tamás (2417) - Rapport Richárd (2444) 0 - 1 (Félszláv védelem, 29)

A Gotth'Art-kupa állása:
1. Rapport Richárd 6 pont
2. Alekszander Beljavszkij 5,5
3. Portisch Lajos 5
4. Bánusz Tamás 4,5
5. Prohászka Péter 4
6-7.Vajda levente és Martin Neubauer 3,5
8-9. Lubomir Ftacnik és Bokros Albert 3
10. Fodor Tamás 2

Az utolsó forduló párosítása:
Rapport - Portisch
Beljavszkij - Fodor
Bánusz - Bokros
Vajda - Neubauer
Ftacnik - Prohászka

A Tehetség és Kurázsi verseny élcsoportjának állása:
1.Rudolf Anna 6 pont
2. Gergátz Attila 5,5
3-4. Lóránd Norbert és Nagy Gábor 5
5. William Paschall 4,5

Fodor,T (2417) - Rapport,R (2444)
Félszláv védelem [D45]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Hc3 Hf6 4.e3 e6 5.Hf3 Hbd7 6.Vc2 Fd6 7.e4 dxe4 8.Hxe4 Hxe4 9.Vxe4 c5 10.Fg5 Fe7 11.Fxe7 Va5+ 12.Ke2 Kxe7 13.g3 Vb6 14.b3 Bd8 15.dxc5 Hxc5 16.Ve3 f6 17.Bd1 Bxd1 18.Kxd1 e5 19.Kc1 Fe6 20.Fe2 a5 21.Hd2 Vb4 22.Kb2 Bd8 23.Hb1 a4 24.Bc1 axb3 25.axb3 Ff5 26.Bd1 Bxd1 27.Fxd1 Hd3+ 28.Ka2 Va5+ 29.Ha3 Vc3 és világos feladta