Vágólapra másolva!
Fennakadt a doppingvizsgálaton Kornelia Marek lengyel sífutó, akinek a vancouveri téli olimpián vett mintájában eritropoetin (EPO) nyomaira bukkantak.

A Lengyel Olimpiai Bizottság csütörtöki bejelentése szerint Marek február 25-én, a női 4x5 km-es váltó tagjaként - amikor is a válogatott az előkelő hatodik helyen végzett - produkált pozitív tesztet. A második, úgynevezett B próba még a héten elkészül Kanadában, Richmondban.

A vancouveri olimpián nem volt olyan doppingvétség, ami eltiltással járt volna, Mareké lehet az első.

A katowicei klubban versenyző Karolina Marek öt számban szerepelt Vancouverben: a 4x5 km-es váltóval 6., a csapatsprintben 9., a 30 km-es, tömegrajtos, klasszikus stílus számban 11., a 15 km-es üldözéses számban 35., a 10 km-es szabadstílusú számban pedig a 39. volt.

Az ötkarikás játékok előtt Szvetlana Tyerentyeva orosz női jégkorongozó akadt fenn a vizsgálaton, szervezetében egy gyenge stimuláló - tuaminoheptan - nyomaira bukkantak. A szer alkalmazása versenyen tilos, egyébként nem, így a pozitív teszteredmény ezúttal csak megrovást vont maga után. Egy másik hokis, a szlovák Lubomir Visnovsky azért kapott figyelmeztetést és nem eltiltást, mert ugyan feltüntette a jegyzőkönyvben, hogy egy megfázás elleni készítményt szed, de nem tudott arról, hogy az egyik hatóanyag, a pszeudoefedrin egy bizonyos koncentráció fölött tiltott.

Ezen kívül Nijaz Nabejev északi összetettben érdekelt orosz síelő és Kaspar Kokk észt sífutó a magas hemoglobinszintjük miatt ötnapos kényszerpihenőt kaptak, de hivatalosan ők sem doppingoltak.