Vágólapra másolva!
Nizzában a 19. Amber-verseny első napján az ukrán Vaszilij Ivancsuk 2-0-ra legyőzte a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsent. Az orosz házirangadó, Vlagyimir Kramnyik és Alekszandr Griscsuk párharca 1-1-gyel végződött, a szuperbajnok nyerte a vakpartit, az exvilágbajnok a rapidjátszmában egyenlített.  A címvédő örmény Levon Aronjan elvesztette az első játszmát, majd bemattolta az orosz Szergej Karjakint. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov az izraeli Borisz Gelfandnak kettős győzelemmel vágott vissza a Világkupa döntőjében elszenvedett vereségéért. Az azeri Vugar Gasimov a kubai Perez Leinier Dominguez, az orosz Peter Szvidler a holland Jan Smeets ellen nyert 1,5-0,5-re.

Meglepetésekkel kezdődött a 19. Amber-verseny. Az első forduló szenzációjaként az ukrán Vaszilij Ivancsuk kettős vereséget mért a világranglistát vezető norvég Magnus Carlsenre. Az ifjú titán a vakpartiban vezette a világos bábukat, és úgy döntött, hogy elkerüli a divatos folytatásokat, remélte, hogy zavart okoz rutinos ellenfele soraiban. Aki másnak vermet ás... Magnus már a nyitás után gyanúsan állt, Ivancsuk hadereje szépen kifejlődött, míg a világos király középen rekedt. Carlsen támadásra játszott, de láthatóan elvesztette a kontrollt az állás felett, gyanús állásban tisztet nézett el.

A rapidpartiban nem sikerült visszavágnia. A szicíliai védelem Najdorf-változatában Ivancsuk új tervet választott, Carlsen a kritikus állásban hibázott, kiengedte előnyét. A bástyavégjátékban királya messzire került a hadszíntértől, gyaloghátránnyal ellenállás nélkül adta meg magát.

Az ukrán Ruszlan Ponomarjov visszavágott a Világkupa döntőjében a rájátszás során elszenvedett vereségéért. Az izraeli Borisz Gelfand vakon a parti korai szakaszában hibázott, menthetetlen volt állása. Ponomarjov érdekes minőségáldozattal került előnybe a rapid ütközet során is, Gelfand a különböző színű futók ellenére sem tudta megmenteni a játszmát.

Az orosz Alekszandr Griscsukot egy héttel a verseny rajtja előtt hívták meg, hogy a személyes okokra való hivatkozással visszalépett Alekszandr Morozevicset "helyettesítse". A bemutatkozása sikeres volt, honfitársával, Vlagyimir Kramnyikkal szemben 1-1-re végzett. Tetszetős volt első összecsapásuk. Griscsuknak meggyűlt a baja a gondolkodási idejével, de az exvilágbajnok túlbecsülte ennek jelentőségét. A szuperbajnok a bonyolult állásban alaposan begyorsult, és látványos taktikai csapással nyert. Kramnyik a rapidpartiban visszavágott.

Vereséggel kezdte a címvédő örmény Levon Aronjan az orosz Szergej Karjakin elleni párharcát. Nagyot hibázott, majd nem látta az örökös sakkot. A visszavágón bemattolta ellenfelét. Nehezen győzött 1,5-0,5-re az orosz Peter Szvidler a holland Jan Smeets ellenében, az újoncok összecsapásában az azeri Vugar Gasimov volt a szerencsésebb, a kubai Perez Leinier Dominguez többet hibázott.

Az első forduló eredményei:
Vakpartik:
Ruszlan Ponomarov (ukrán, 2737) - Borisz Gelfand (izraeli, 2750) 1 - 0 (Szláv védelem, 41)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2756) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2790) 1 - 0 (Vezércsel, 43)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2713) - Vugar Gasimov (azeri, 2740) 0 - 1 (Angol megnyitás, 48)
Magnus Carlsen (norvég, 2813) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2748) 0 - 1 (Szabálytalan megnyitás, 32)
Peter Szvidler (orosz, 2750) - Jan Smeets (holland, 2651) 1 - 0 (Vezércsel, 50)
Szergej Karjakin (orosz, 2725) -Levon Aronjan (örmény, 2782) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 42)

Rapidjátszmák:
Borisz Gelfand (izraeli, 2750) - Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2737) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 47)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2790) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2756) 1 - 0 (Vezércsel, 56)
Vugar Gasimov (azeri, 2740) -Perez Leinier Dominguez (kubai, 2713) döntetlen (Olasz megnyitás, 37)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2748) - Magnus Carlsen (norvég, 2813) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 49)
Jan Smeets (holland, 2651) - Peter Szvidler (orosz, 2750) döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)
Levon Aronjan (örmény, 2782) - Szergej Karjakin (orosz, 2725) 1 - 0 (Nimzoindiai védelem, 42)

A második forduló párosítása:
Aronjan -Carlsen
Smeets - Karjakin
Ivancsuk -Szvidler
Gelfand - Gasimov
Kramnyik - Dominguez
Ponomarjov -Griscsuk