Vágólapra másolva!
Francia aranyérem született a vasárnapi 10 km-es sprintversenyben a vancouveri téli olimpián. A győzelmet meglepetésre Vincent Jay szerezte meg, Tagscherer Imre a 88 fős mezőnyben a 80. lett.

Jay mögött a norvég Emil Hegle Svendsen végzett a második helyen, és a horvát Jakov Fak lett a bronzérmes. Az ötszörös olimpiai aranyérmes norvég Ole Einar Björndalen ezúttal csak a 17. helyen végzett.

Az időjárás nem kedvezett a sílövőknek: előbb az eső zuhogott, aztán ez havas esőre váltott, majd a végére a nap is kisütött. A 6-os rajtszámmal indult Jay viszonylag kedvező időben teljesítette a távot.

Tagscherer a fekvő és az álló testhelyzetben is két-két lövést hibázott, így úszott el a számára még jobb - 70 vagy akár 60 környéki - helyezés: a 80. pozíció azt jelenti, hogy a ranglistás helyezések alapján a mögötte lévő három indulóhoz képest további öt, nála jobb helyen álló biatlonost is megelőzött.

"A mai fél óra alatt mindent kaptunk, ami elképzelhető, volt napsütés, eső, hózivatar: erre nem lehetett rákészülni, hiszen ötpercenként változott az idő" - idézte őt a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja. "Ez még a nagy nemzetek képviselőit is rendkívül nehéz feladat elé állítja, nemhogy minket, kicsiket. Igazából, amikor beértem a célba, rosszabb eredményre gondoltam, mivel nem ment annyira a futás és a lövés sem, ám végül kiderült, jobb helyen végeztem, mint amire számítottam. Számomra nagyon-nagy siker, hogy nyolcan is mögöttem végeztek, de a legnagyobb dicsőség, hogy itt vagyok, képviselhetem Magyarországot."

Eredmények:
sílövészet, férfi 10 km-es sprint, olimpiai bajnok:
Vincent Jay (Franciaország) 24:07.8 p (0 büntető kör)
2. Emil Hegle Svendsen (Norvégia) 12.2 mp hátrány (1)
3. Jakov Fak (Horvátország) 14.0 mp h. (0)
...80. Tagscherer Imre 4:31.0 p h. (4)