Vágólapra másolva!
Szentgotthárdon két fordulót lejátszottak a Gotth'Art-kupa nemzetközi nagymesterversenyen. Az első játéknapon csak két játszma fejeződött be döntéssel, a második körben mind az öt parti eldőlt. A legendák csatáját Portisch Lajos nyerte a szlovén Alekszander Beljavszkijjal szemben. A 13 esztendős Rapport Richárd értékes remi után sötéttel győzött Bánusz Tamás ellen. Legfiatalabb nagymesterünk, Prohászka Péter döntetlen után megnyerte második partiját. A Tehetség és Kurázsi nemzetközi mesterversenyen Rudolf Anna kettős győzelemmel rajtolt.

A Gotth'Art Wellness & Conference Hotelben zajló viadal első játéknapján a 13 esztendős Rapport Richárd értékes döntetlene a mezőny legmagasabb értékszámú nagymestere, a szlovén Alekszander Beljavszkijjal szemben. Remizett a két klubtárs, az Aquaprofit Nagykanizsai Tungsram színeiben játszó Prohászka Péter és Portisch Lajos. Meglepetést a szlovák Ljubomir Ftacnik veresége jelentette. A junior magyar bajnokságot fölényesen megnyerő Fodor Tamás vereséggel kezdte a versenyt, Bánusz Tamás minőségáldozattal aratott sikert.

Az óvatosabb kezdés után második fordulóban mind az öt parti eldőlt. A torna doyenje, a nemzet sportolója, olimpiai bajnokunk, nyolcszoros világbajnok-jelöltünk, Portisch Lajos a legendák csatájában legyőzte a szovjet színekben négyszer is olimpiai bajnoki címet szerzett, szlovén színekben játszó Alekszander Beljavszkijt. 29 évvel ezelőtt Moszkvában vívtak meg először egymással, s azóta még 35 partiban mérték össze erejüket. Nagymesterünk öt játszmában tudta megadásra kényszeríteni ellenfelét, Beljavszkij 13-szor állhatott fel győztesként a sakkasztaltól. Ezúttal hosszas manőverező küzdelem végén Portisch Lajos kis előnybe került, Beljavszkij nagyot hibázott, tisztvesztésbe lépett.

Bánusz Tamás és Rapport Richárd is a harmadik nagymesteri norma teljesítését tűzte ki céljául. Rapport lépéselőnybe került, sötéttel aratott győzelmet. A középjátékban Bánusz rosszul értékelt, a bástyacserék után a sötét vezér és huszár uralta a sakktáblát.

Prohászka Péter is győztesként zárta a második fordulót. Az osztrák Martin Naubauer nagyon passzívan játszott, bástyáját "elásta" a7-en. A félig nyílt g vonalon felvonult a világos nehézüteg, majd tetszetős kiskombináció döntötte el a pont sorsát. Javított Ftacnik, másodszor is kikapott Fodor Tamás.

Az első forduló eredményei:
Prohászka Péter (2501) - Portisch Lajos (2519) döntetlen (Katalán megnyitás, 27)
Martin Neubauer (osztrák, 2465) - Ljubomir Ftacnik (szlovák, 2546) 1 - 0 (Vezércsel, 59)
Bokros Albert (2479) - Vajda Levente (román, 2519) döntetlen (Spanyol megnyitás, 14)
Fodor Tamás (2417) - Bánusz Tamás (2517) 0 - 1 (Katalán megnyitás, 46)
Rapport Richárd (2444) - Alekszander Beljavszkij (szlovén, 2657) döntetlen (Vezérindiai védelem, 37)

A 2. forduló eredményei:
Portisch Lajos - Alekszandr Beljavszkij 1 - 0 (Grünfeld védelem, 45)
Bánusz Tamás - Rapport Richárd 0 - 1 (Angol megnyitás, 33)
Vajda Levente - Fodor Tamás 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 31)
Ljubomir Ftacnik - Bokros Albert 1 - 0 (Vezércsel, 56)
Prohászka Péter - Martin Naubauer 1 - 0 (Katalán megnyitás, 36)

A verseny állása:
1-4. Prohászka Péter, Rapport Richárd, Portisch Lajos és Vajda Levente 1,5 pont
5-7. Martin Naubauer, Ljubomir Ftacnik és Bánusz Tamás 1
8-9. Bokros Albert és Alekszander Beljavszkij 0,5
10. Fodor Tamás 0