Vágólapra másolva!
A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöksége nem változtatta meg az önmagával ellentmondásba keveredett műkorcsolya szakbizottság döntését, így immár végleges, hogy Markó Márton vehet részt a jövő heti, tallinni Európa-bajnokságon. Annak ellenére, hogy a bizottság október 17-i ülésén már jóváhagyta a legeredményesebb hazai versenyző, Vardanjan Tigran Eb-nevezését. A vesztes fél édesapja és edzője, Vardanjan Gurgen szerint nagy igazságtalanság történt.

A műkorcsolyázók decemberi országos bajnokságán a férfiaknál váratlanul borult a papírforma, Markó Márton megelőzte Vardanjan Tigrant, és ezt követően a szakbizottság megváltoztatta október 17-i álláspontját: úgy döntött, Markó mehet az Eb-re. Az ezüstérmes apja és egyben edzője, Vardanjan Gurgen - aki az Európa-bajnok Sebestyén Júlia edzője is - hiába kérte, hogy a nemzetközi versenyeken sokkal eredményesebben szerepelt fia legalább arra kapjon lehetőséget, egy felmérőn bizonyíthasson, beadványát elutasították. Ezt követően a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökségénél protestált, de panasza itt sem talált meghallgatásra.

Bathó Ferenc, a szövetség elnöke levélben arról tájékoztatta, hogy az elnökség nem bírálta felül a szakbizottság döntését. A testület vezetője, Jurek Eszter azonban azt megígérte, hogy a márciusi, torinói világbajnokság előtt a kiküldetést "újra napirendre tűzik".

Vardanjan Gurgen azonban ezzel kapcsolatban is aggályait fejezte ki: "Sajnos nem hiszek Jurek Eszter egyetlen szavának sem, mivel mint a szakbizottság vezetője, éppen ő nem tartotta be azokat a szabályokat, amelyeket a szakbizottsági tagokkal közösen hoztak. És még azt a fáradtságot sem vette, hogy tájékoztassa a tagokat a levelemről, miként nem tájékoztatta őket a két versenyző eddigi eredményeiről sem."

A szakember azt is nehezményezi, hogy a szakbizottság gyakorlatilag nem is ül össze, vagyis nincsenek szakmai megbeszélések, a 73 éves Jurek Eszter pedig rendszeresen telefonon vezényli le a szavazásokat, ami szerinte manipulálásra ad lehetőséget. A szövetség honlapján fellelhető jegyzőkönyv alapján a hat döntéshozó közül három valóban telefonon adta le a voksát. Vardanjan szerint az sem volt korrekt, hogy Markó edzője, Száraz András is szavazott.

"Mérhetetlenül csalódott vagyok. A jelek szerint a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökségi tagjainak mindegy, hogy ki és milyen esélyekkel képviseli Magyarországot a világversenyeken. Reméltem, hogy igazságos döntés születik, de nem így történt. Az elnökség gyakorlatilag az egyes szakágak vezetőiből áll, akik nyilvánvalóan nem akartak precedenst teremteni azzal, hogy felülbírálják az egyik szakbizottság döntését. Mert akkor legközelebb esetleg ezt velük szemben is megtenné az elnökség, ami nem szolgálná az érdeküket. Lehet mondani, hogy a fiamért harcolok, de ha bárki más került volna ilyen helyzetbe, ekkora igazságtalanság mellett akkor sem mennék el szó nélkül" - mondta Vardanjan Gurgen.