Vágólapra másolva!
Csipes Ferenc társaságában tartott terepszemlét Storcz Botond, a kajak-kenu-válogatott szövetségi kapitánya a törökországi Antayában. A téli alapozás félidejében az ideális melegvízi edzőtábor-helyszínekről, valamint a csapat eddig elvégzett munkájáról beszélt Storcz a kajakkenusport.hu-nak.

- Hogy sikerült a törökországi terepszemle?
- Csak villámlátogatást tettük Antayában Csipes Ferivel, de meggyőző volt, amit láttunk. A szállás kiváló, kultúrált a konditerem és a futópálya is megfelelő. Az 5 csillagos tengerparti hotelek februárban, márciusban elég kihasználatlanok, ezért aránylag olcsón lehet foglalni. Természetesen megnéztük a vízfelületet is, a tengerből közvetlenül nyílik egy kis folyóág, ami 5-6 fős csapatok számára ideális edzéslehetőséget biztosít. Az időjárásra sem lehet panasz, már most is 15 fok van. Szóval a tervek szerint márciusban 3-4 hetet itt fognak edzőtáborozni a honvédos lányok (Kovács Kati, Kozák Danuta, Szabó Gabi, Csipes Tamara).

- A válogatott nagy része Sevillába megy melegvízi edzőtáborba, miért indokolt, hogy Csipesék máshol készüljenek?
- Sevilla jól bevált felkészülési helyszín, de ennek megfelelően kicsit zsúfolt is. Direkt olyan helyet kerestünk, amellyel ki lehet váltani azt a tábort. Ezért mennek Kovács Katiék inkább Törökországba, míg a többiek, vagyis a férfi kajak szakág, a kenusok nagy része és a többi kajakos lány Spanyolországban lesz. Márciusban én Sevillában töltök egy hetet és figyelem a felkészülést, valamint a tervek szerint Horvátországba is elmegyek, ahol Vajda Attiláék fognak edzeni.

- A téli munka felénél járunk, milyen formában vannak a válogatott versenyzők?
- Keményen dolgoznak és ilyenkor - ahogy az lenni szokott - még mindenki baromi jónak hiszi magát, főleg akinek már voltak komoly eredményei. De nincs is ezzel baj, a válogatott tagjai természetesen nagyon motiváltak, aztán majd áprilisra, májusra meglátjuk, hogy ki mennyire gyors. A sportolók jelenlegi formájából szerintem még korai messzemenő következtetések levonni.

- Változott-e valamit a téli munka az új számok bevezetése miatt?
- A legfontosabb, hogy mindenki időben eldöntse, hogy milyen számot akar indulni. Értelemszerűen már a tél folyamán is kicsit más felfogásban kell annak készülnie, aki csak 200-on akar idén versenyezni, mint a többieknek. Nekik felesleges, sőt káros lehet, ha túl sok állóképességi munkát végeznek, mert azzal nem a gyors izomrostjaik fejlődnek.