Vágólapra másolva!
A Wijk aan Zee-ben zajló Corus 2010 szuperverseny negyedik fordulójában Lékó Péter sötéttel remizett a kubai Perez Leinier Dominguezzel. A spanyol megnyitás Marshall támadásában nagymesterünk minőséget áldozott, de ellenfele pontosan védekezett, a küzdelem örökös sakkal ért véget. Negyedik játszmáját is megnyerte a spanyol Alekszej Shirov. Kockáztatott, tisztet áldozott, időzavarban a holland Jan Smeets nagyot hibázott, Shirov előnye egy pontra nőtt.

A hollandiai torna negyedik fordulójában könnyen győzött az ukrán Vaszilij Ivancsuk. Negyedszer is csak fél pontot szerzett az indiai világbajnok Viswanathan Anand, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és a címvédőként játszó orosz Szergej Karjakin. A világranglista-vezető norvég Magnus Carlsen világossal nem tudta feltörni a torna doyenje, az angol Nigel Short állását. A szerdai szabadnap után a csütörtöki játéknapon Lékó Péter világossal Viswanathan Ananddal mérkőzik meg.

Lékó Péter érdekes partiban osztozott meg a ponton a 2007-es mexikói vb-n neki szekundáló kubai Perez Leinier Dominguezzel. A spanyol megnyitás Marshall támadásában a kubai sakkozó a 17. lépésben új tervvel próbálkozott, de Péternek jó válasza volt, minőséget áldozott, a világos király volt a célpontja. Dominguez pontosan védekezett, és a csatájuk örökös sakkal ért véget.

Bátraké a szerencse. Az éllovas spanyol Alekszej Shirov negyedik partiját is megnyerte, igaz tisztáldozata nem volt a legkorrektebb, de nem akart remizni. A holland Jan Smeets időzavarban elvétette a helyes védekezést, azonnal vesztőt húzott. A győzelem mellé Shirov a harmadik játszmájához hasonlóan 500 eurót is kasszírozott, a forduló legjobb partijának választották nyerését.

Az ukrán Vaszilij Ivancsuk könnyed győzelmet aratott. A holland Loek van Wely szicíliai védelme korán zátonyra futott, alighanem nem ismerte a 2007-ben játszott Spragett-Czakon összecsapást, 14.e5! után eldőlt az ütközet.

Nehéz pillanatokat élt át az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik. Érdekes taktikával játszik. Sötéttel az orosz huszárjátékkal csak remizni akar, világossal pedig akkor is támadni próbál, amikor ennek nincsenek meg a feltételei. A holland Szergej Tivjakov nagy esélyt szalasztott el, komoly nyerőesélyt hagyott ki.

Meglepően nagyon színtelen az indiai világbajnok Viswanathan Anand játéka, az amerikai Hikaru Nakamura pontos játékkal szerzett értékes fél pontot. A világranglistát vezető norvég Magnus Carlsen erejéből csak remire futotta a torna doyenje, az angol Nigel Short ellen. A címvédőként játszó orosz Szergej Karjakin cserespanyolja is csak fél pontot jelentett.

A 4. forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2790) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2708) döntetlen (Holland védelem, 33)
Magnus Carlsen (norvég, 2810) - Nigel Short (angol, 2696) döntetlen (Skandináv védelem, 47)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2749) - Loek van Wely (holland, 2641) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 26)
Alekszej Shirov (spanyol, 2723) - Jan Smeets (holland, 2657) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 37)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) - Szergej Tivjakov (holland, 2662) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 35)
Szergej Karjakin (orosz, 2720) - Fabiano Caruana (olasz, 2675) döntetlen (Spanyol megnyitás, 45)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2712) - Lékó Péter (magyar, 2739) döntetlen (Spanyol megnyitás, 36)

A verseny állása:
1.Alekszej Shirov 4 pont
2-4. Hikaru Nakamura, Vaszilij Ivancsuk és Magnus Carlsen 3
5-8. Viswanathan Anand, Perez Leinier Dominguez, Szergej Karjakin és Vlagyimir Kramnyik 2
9-11. Lékó Péter, Szergej Tivjakov és Fabiano Caruana 1,5
12-13. Nigel Short és Loek van Wely 1
14. Jan Smeets 0,5

A csütörtöki 5. forduló párosítása:
Lékó -Anand
Caruana - Dominguez
Tivjakov - Karjakin
Smeets - Kramnyik
van Wely - Shirov
Short - Ivancsuk
Nakamura - Carlsen