Vágólapra másolva!
A hollandiai Wijk aan Zee-ben megkezdődött a Corus 2010 szuperverseny. A viadal első fordulójában Lékó Péter világossal vereséget szenvedett a spanyol Alekszej Shirovtól. A spanyol megnyitású partiban nagymesterünk fölöslegesen vállalt nagy kockázatokat, minőséget áldozott, de támadását Shirov könnyedén hárította. A második időzavar fenyegető árnyékában ismét hibázott Lékó, a 64. lépésben feladásra kényszerült. A riválisok sötéttel sorban remiztek, az indiai világbajnok Viswanathan Anand az orosz Szergej Karjakinnal, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a kubai Perez Leinier Dominguezzel, az ukrán Vaszilij Ivancsuk az olasz Fabiano Caruanával. A holland Loek van Wely szépen túljátszotta az angol Nigel Shortot. A verseny második játéknapján Lékó sötéttel Kramnyikkal küzd meg.

Lékó Péter vereséggel kezdte meg hollandiai szereplését. Kedvezőnek tűnt a sorsolása, hiszen az utóbbi időben világossal igen eredményesen játszott a spanyol Alekszej Shirovval szemben. Klasszikus gondolkodási idejű partit 1999-ben vesztett utoljára ellene.

A nyitással nem is volt baj, a spanyol megnyitás Arhangelszk-változatában Péter egy ritkább varit játszott meg, és ezzel fejtörést okozott ellenfelének. Shirov jelentős időhátrányba került, de megoldotta feladatát, kész volt különböző színű futók mellett gyaloghátrányos végjátékot vállalni.

Nagymesterünk ezt kevesellte és fölösleges kalandokba bocsátkozott. Minőséget áldozott, de támadását Shirov könnyedén hárította. A sötét állás gyalogszerkezeti gyengeségei, a világos futópár azonban remiesélyeket adott. Az első időkontroll után úgy tűnt, hogy nem forog veszélyben a fél pont, de az újabb időzavarban Péter nagyon rossz tervet választott. A sötét bástyák feléledtek, a világos király vándorútra kényszerült, többé már nem volt védelem.

Az első játéknapon a végső győzelemre is esélyes nagymesterek sorban remiztek. Elsőként az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik játszmája ért véget pontosztozkodással. A kubai Perez Leinier Dominguezzel szemben az orosz huszárjáték egyik békés változatában többet nem remélhetett.

A holland Szergej Tivjakov értékes fél pontot rabolt a világranglista-vezető norvég Magnus Carlsentől. Magnus kisebb meglepetésre nem a szicíliai védelmet választotta, igaz Tivjakov a 2.c3-as rendszernek az egyik legjobb ismerője. A spanyol megnyitás 5.Ve2-es változatában Tivjakov kis előnyt ért el, a megegyezés pillanatában is kedvezőbben állt, de sötét állása tartható volt.

A címvédőként immár orosz színekben játszó Szergej Karjakin és az ötszörös győztes indiai világbajnok Viswanathan Anand a spanyol megnyitás Arhangelszk-változatában vívott elméleti párbajt. Anand a gyalogáldozatos folytatásra szavazott, a 20. lépésben újított. Karjakin túlértékelte esélyeit, 30.c5 után sötét kezdeményezéshez jutott, bástyája betört a második sorra. A kisebb bonyodalmak végül vezérvégjátékra egyszerűsödtek, ahol Vishynek gyalogelőnye volt, de érvényesíteni nem lehetett.

Érdekes csatában remizett a legfiatalabb résztvevő, a 17 éves olasz Fabiano Caruana az ukrán Vaszilij Ivancsukkal. A szicíliai védelmű partiban Caruana a királyszárnyon gyalogjaival robogott előre, de igazi célpontja nem volt akciójának, ráadásul jelentős időhátrányba került. Ivancsuk tisztet áldozott, három gyalogot is kapott ellenértékként, Caruana örökös sakkal harcolta ki a döntetlent.

Hazai pályán jól játszottak a holland sakkozók. Tivjakov remije mellett Loek van Wely szép nyeréssel rajtolt. Pozíciósan túljátszotta a torna doyenjét, az egykori világbajnoki döntős Nigel Shortot. Az angol nagymester nem talált ellenjátékot, csak asszisztált világos haderejének vezérszárnyi akciójához. A bástyák behatoltak a hetedik sorra, a huszár remek mezőt talált magának, kiskombináció fejezte be a partit. Jan Smeets és Hikaru Nakamura szicíliai védelmű ütközete a vártnál békésebb volt. A csapat-világbajnokságon az amerikai sakkozó jóval nagyobb kockázatokat vállalt.

Az első forduló eredményei:
Szergej Karjakin (orosz, 2720) - Viswanathan Anand (indiai, 2790) döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2712) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) döntetlen (Orosz huszárjáték, 23)
Lékó Péter (magyar, 2739) - Alekszej Shirov (spanyol, 2723) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 64)
Fabiano Caruana (olasz, 2675) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2749) döntetlen (Szicíliai védelem, 34)
Szergej Tivjakov (holland, 2662) - Magnus Carlsen (norvég, 2810) döntetlen (Spanyol megnyitás, 27)
Jan Smeets (holland, 2657) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2708) döntetlen (Szicíliai védelem, 34)
Loek van Wely (holland, 2641) - Nigel Short (angol, 2696) 1 - 0 (Vezércsel, 46)

A második forduló párosítása:
Anand - Short
Nakamura - Van Wely
Carlsen - Smeets
Ivancsuk - Tivjakov
Shirov -Caruana
Kramnyik -Lékó
Karjakin - Dominguez

Lékó Péter további meccsei:
III. ford.: Lékó - Karjakin
IV. ford.: Dominguez - Lékó
V. ford.: Lékó - Anand
VI. ford.: Lékó - Caruana
VII. ford.: Tivjakov - Lékó
VIII. ford.: Lékó- Smeets
IX. ford.: Van Wely - Lékó
X. ford.: Lékó - Short
XI. ford.: Nakamura - Lékó
XII. ford.: Lékó - Carlsen
XIII. ford.: Ivancsuk - Lékó