Vágólapra másolva!
A Wijk aan Zee-ben zajló Corus 2010 szuperverseny tízedik fordulójában Lékó Péter világossal az angol Nigel Shorttal 69 lépésben remizett. Az Aljechin védelmű partiban nagymesterünk nem tudott előnyt elérni. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand megszerezte első győzelmét. Kalandos játszmában nyert a nagyot hibázó spanyol Alekszej Shirovval szemben. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni döntetlennel is félpontos előnnyel vezet. A világranglista-vezető Magnus Carlsen sötéttel győzte le az orosz Szergej Karjakint, holtversenyben második. A pénteki 11. fordulóban Lékó Péter sötéttel az amerikai Hikaru Nakamurával játszik.

Lékó Péter a kilencedik fordulóban elszenvedett váratlan veresége után nem tudott nyeréssel javítani. Az angol Nigel Short Aljechin védelme ellen igazi ellenszert nem talált, túlzottan óvatos játéka nem vezethetett teljes sikerre.

A 19 esztendős Magnus Carlsen még tegnapi fájdalmas vesztése után is írt pár sort blogjába. Bevallotta, hogy túlzottan sokáig készült az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik elleni partijára,s ez visszaütött, nem volt elég friss a játszma során. Azt még nem tudhatjuk, hogy mikor született az elhatározás, hogy a tavalyi torna győztese, az orosz Szergej Karjakinnal szemben beveti a francia védelmet. Az adatbázis tanúsága szerint a mai partiig egyszer 9, másodszor 11 évesen játszotta meg. Az állást azonban remekül kezelte, míg Karjakin nem állt feladata magaslatán. Királyszárnyi támadást tervezett, de igazi célpontja nem volt. Magnus robbantotta a világos centrumot, átvette a kezdeményezést. Szergej minőségáldozattal próbálta útját állni a nagyátlón "fenyegető" futónak, de a végjátékban nem volt mentsége. Carlsen negyedik győzelmét érte el.

Vlagyimir Kramnyik moszkvai tornagyőzelme után azt ígérte, hogy végre jól fog játszani a Corus-tornán. Elégedett lehet a viadalon eddigi eredményével, félpontos előnnyel vezet. Nem érezheti azonban még páholyban magát, hiszen Alekszej Shirovval és Viswanathan Ananddal is még csatáznia kell. A moszkvai szuperversenyen az utolsó fordulóban mérkőzött meg az ukrán Vaszilij Ivancsukkal, nagy csatájuk döntetlennel ért véget. Fordított színelosztással megismételték az ott játszott változatot. Kramnyik gyalogot áldozott, támadásra játszott. Elsiette az akciót, de a kölcsönösen fenyegető időzavar miatt sötétre talán kedvezőbb állásban békét kötöttek.

Megszerezte első győzelmét az indiai világbajnok Viswanathan Anand. A spanyol Alekszej Shirovval szemben a spanyol megnyitást választotta, hosszas manőverezéseket láttunk, majd az időkontroll előtt felgyorsultak az események. Anand hibázott a 39. lépésben, de Shirov ezt nem használta ki, minőségáldozata után a világbajnok győzelmét már semmi sem fenyegette. A kihagyott lehetőség egyik magyarázata lehet, hogy Shirovnak nagyon rossz a mérlege Anand ellen, a 82 partiból 27-et elvesztett, csak hatszor tudott nyerni!

Nagy esélyt szalasztott el a holland Loek van Wely, az olasz Fabiano Caruana kalandos partiban végül örökös sakkal megmenekült. A holland háziderbin Jan Smeets két nagy hibával könnyen adta meg magát, Szergej Tivjakov első nyerésének örülhetett. A kubai Perez Leinier Dominguez kedvezőbb pozícióját nem tudta győzelemig fokozni, az amerikai Hikaru Nakamura két vereség után fél pontot szerzett.

A 10. forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2790) - Alekszej Shirov (spanyol, 2723) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 55)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2749) döntetlen (Vezércsel, 25)
Szergej Karjakin (orosz, 2720) - Magnus Carlsen (norvég, 2810) 0 - 1 (Francia védelem, 45)
Perez Leinier Dominguez (kubai, 2712) - Hikaru Nakamura (amerikai, 2708) döntetlen (Szicíliai védelem, 70)
Lékó Péter (magyar, 2739) - Nigel Short (angol, 2696) döntetlen (Aljechin védelem, 69)
Fabiano Caruana (olasz,2675) - Loek van Wely (holland, 2641) döntetlen (Szicíliai védelem,
Szergej Tivjakov (holland, 2662) - Jan Smeets (holland, 2657) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 34)

A verseny állása:
1.Vlagyimir Kramnyik 7 pont
2-3. Magnus Carlsen és Alekszej Shirov 6,5
4-8. Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Perez Leinier Dominguez, Vaszilij Ivancsuk és Szergej Karjakin 5,5
9. Lékó Péter 5
10-11. Fabiano Caruana és Szergej Tivjakov 4
12-13. Nigel Short és Loek van Wely 3,5
14. Jan Smeets 2,5

A pénteki 11. forduló párosítása:
Smeets - Anand
van Wely - Tivjakov
Short - Caruana
Nakamura - Lékó
Carlsen - Dominguez
Ivancsuk - Karjakin
Shirov - Kramnyik