Vágólapra másolva!
A hollandiai Wijk aan Zee-ben zajló Corus 2010 szuperverseny kilencedik fordulójában Lékó Péter sötéttel játszva vereséget szenvedett Loek van Welytől. Az angol megnyitású partiban Lékó időzavarba került, gyaloghátrányos állását a különböző színű futók ellenére sem tudta megmenteni, a 80. lépésben feladásra kényszerült. A játéknap csúcsrangadóját az orosz exvilágbajnok Vlagyimir  Kramnyik megnyerte a norvég világranglista-vezető Magnus Carlsen ellen. A 19 esztendős Carlsen esélyes állást rontott el, majd időzavarban azonnal vesztőt húzott, Kramnyik az ukrán Vaszilij Ivancsukkal remiző spanyol Alekszej Shirovval holtversenyben első.

A hétfői pihenőnap után ma délután folytatódott a pontvadászat az esztendő első szuperversenyén. A kilencedik fordulóban négy játszma fejeződött be döntéssel, és kellemetlen meglepetésre Lékó Péter vereséget szenvedett Loek van Welytől. A holland nagymesterrel korábban 37 különböző időbeosztású partit vívott és 13-2-re vezetett 22 döntetlen mellett. A négy évvel ezelőtti Corus-tornán van Wely győzött Péter ellen, ez figyelmeztető jel volt. Akkor Nimzoindiai védelmet láttunk, most Loek az angol megnyitást választotta.
Péter vállalt egy kissé passzív állást, majd a fenyegető időzavar árnyékában gyalogot áldozott, ellenjátékot remélt a különböző színű futók mellett. A tornán oly sokat hibázó holland sakkozó sajnos jól játszott, újabb gyalogot is nyert, majd anyagi előnyét érvényesítette, a 80.lépésben Péter feladásra kényszerült.

Nagy érdeklődéssel vártuk a csúcsrangadót, Magnus Carlsen és Vlagyimir Kramnyik összecsapását. A decemberi londoni tornán az első fordulóban játszottak egymással, Magnus a nyeréssel lépéselőnyt szerzett és meg is nyerte a viadalt. A norvég világranglista-vezető a dortmundi szuperverseny nyolcadik játéknapján kikapott az orosz exvilágbajnoktól, azóta 36 játszmán keresztül őrizte veretlenségét. A szép sorozat megszakadt.

A 19 esztendős Magnus az exvilágbajnok kedvenc fegyverét, a katalán megnyitást játszotta meg, 17 lépés után viharfelhők gyülekeztek Kramnyik királya körül. Meglepő volt, hogy Vlad maga gyengítette meg királyállását. Magnus a király elleni támadás helyett pozíciós megoldást keresett, időzavarba került és ezt a rutinos ellenfél kihasználta, esélyes minőségáldozatot hozott. Bonyolult állásban Magnus vesztőlépést húzott, Kramnyik a győzelemmel már holtversenyben első, míg Carlsen csak harmadik.

Hét döntetlen után magára talált a tavalyi verseny győztese, az orosz Szergej Karjakin. Második nyeréséhez az amerikai Hikaru Nakamura hathatós segítséget nyújtott. Karjakin kihasználta Nakamura hibáit, tetszetős lépésekkel került döntő fölénybe. Kilencedszer is csak remizett az indiai világbajnok Viswanathan Anand, kedvező pozícióját fokozatosan rontotta el.

Nagyot hibázott a 19 esztendős Fabiano Caruana is, nyerőesélyes állásban bizonytalanná vált, majd durva elnézéssel ki is kapott, a holland Jan Smeets első győzelmét aratta. A kubai Perez Leinier Dominguez nyolcadik döntetlenét könyvelhette el.

A 9. forduló eredményei:
Szergej Tivjakov (holland, 2662) - Viswanathan Anand (indiai, 2790) döntetlen (Szicíliai védelem, 63)
Jan Smeets (holland, 2657) - Fabiano Caruana (olasz, 2675) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 77)
Loek van Wely (holland, 2641) - Lékó Péter (magyar, 2739) 1 - 0 (Angol megnyitás, 80)
Nigel Short (angol, 2696) - Perez Leinier Dominguez (kubai, 2712) döntetlen (Szicíliai védelem, 27)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2708) - Szergej Karjakin (orosz, 2720) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 48)
Magnus Carlsen (norvég, 2810) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) 0 - 1 (Katalán megnyitás, 38)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2749) - Alekszej Shirov (spanyol, 2723) döntetlen (Spanyol megnyitás, 28)

A verseny állása:
1-2. Vlagyimir Kramnyik és Alekszej Shirov 6,5 pont
3-4. Magnsu Carlsen és Szergej Karjakin 5,5
5-7. Hikaru Nakamura, Perez Leinier Dominguez és Vaszilij Ivancsuk 5
8-9. Lékó Péter és Viswanathan Anand 4,5
10. Fabiano Caruana 3,5
11-13. Nigel Short, Szergej Tivjakov és Loek van Wely 3
14. Jan Smeets 2,5

A 10. forduló párosítása:
Anand - Shirov
Kramnyik - Ivancsuk
Karjakin - Carlsen
Dominguez - Nakamura
Lékó - Short
Caruana - vanWely
Tivjakov - Smeets