Vágólapra másolva!
Járt utat hagytak el a járatlanért az idén januárban Bulgáriában edzőtáborozó szegedi kajak-kenusok. Janics Natasa a felkészülési időszakban a konditeremben javítgatja rekordjait.

A döntésben közrejátszott, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa edzője, Kovács László sokáig Bulgáriában dolgozott. A DÉMÁSZ-Szeged csapata két hétet töltött a Szófiától 140 kilométerre lévő belmekeni edzőtáborban, de csupán Janics gondolta úgy, hogy a magaslati edzések élettani hatása csak akkor érvényesülhet kellőképpen, ha még egy hetet ráhúz a kinti táborozásra.

"Nagyon kemény munkát végeztünk, a napi adagom az utolsó héten se sokat csökkent" - nyilatkozta Janics Natasa a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak. "Nem maradtam egyedül, két bolgár válogatott versenyzőnő és egy tucatnyi ifjúsági kajakozó lelkes kis társaságában teljesítem Kovács László feladatait. Minden évben sikerül kitalálni valami újat, és most úgy érzem, hogy éppen egy olyan helyen vagyok és ott pontosan olyan munkát végzek, amire szükségem volt és ennek szerintem csak jó vége lehet."

Az egyre népszerűbb belmekeni alpesi sportközpontot annak idején együttes erővel Bulgária és az egykori NDK alakította ki, ezzel is magyarázható, hogy a két ország sportolóin kívül más nemzetek versenyzői eddig még a lábukat sem tehették be ide. Ennek okával, az egykori titkokkal és titkolózással ma már nem érdemes foglalkozni, mert a tengerszint felett 2300 méter magasságban fekvő sportközpont nyitott kapukkal várja vendégeit, szabadtéri és fedett létesítményekkel, uszodával, jól felszerelt erősítő teremmel és nagyon közeli sípályákkal.

"Az első héten napi három órás sífutó-edzésekkel fárasztottam magamat, aztán elmentem úszni vagy a súlyzókat koptattam, és ha még ez sem volt elég, futottam egy jót" - folytatta a bácskai kajakos, aki még soha nem kezdte olyan korán és akkorra lendülettel az alapozást, mint az idei év elején.

"Nem akarok dicsekedni az új 'szárazföldi' rekordjaimmal, de a fekvenyomásban és a súlyzó felhúzásban minden eddigi egyéni csúcsomat megdöntöttem már. Csak egy dolog hiányzik itt Belmekenben, az ismertetőben szereplő kajakgép, amit éppen javítanak, de ezt a hiányt is pótolni tudtam a konditeremben. Az utolsó héten kicsit visszaveszek a tempóból, de a napi háromszor 40, később pedig kétszer 40 perces sífutás így is komoly terhelést jelenthet. Fáradok, de erősnek és szívósnak érzem magamat. Kíváncsi vagyok arra, hogy Szegedre visszaérkezve hogy érzem majd magamat, mennyivel lesz könnyebb az edzés, mint itt a magaslaton, a ritka levegőben."

Túl sok ideje nem lesz a hasonlítgatásra Janicsnak, mert februárban újabb háromhetes edzőtábor vár rá. Az úti cél ismét Bulgária lesz, Belmeken helyett a délkelet-bulgáriai Kardzsali, amelytől csupán 60-70 kilométerre fekszik a török és a görög határ.

"Ezt a vidéket is jó szívvel ajánlhatom, itt biztos, hogy nekiláthatunk a nyíltvízi munkának" - mondta Kovács László. "Egy hatalmas víztározó vonzza a sportolni vágyókat, és biztos vagyok abban, hogy itt is több nemzet kajakozóival és kenuzóval akadunk össze. Kardzsaliba készül a magyar U23-as válogatottunk is, és élvezheti majd a tiszta és még meg nem rontott természet szépségét, a levegő tisztaságát és frissességét.

Szalay Péter
T-Mobile Sporthír Szolgálat