Vágólapra másolva!
Két héttel a római vizes vb után szombaton Berlinben megkezdődik a 12. szabadtéri atlétikai világbajnokság. A legizgalmasabb kérdés, hogy mire jut a pekingi olimpián három aranyat bezsebelt, és ott már-már Michael Phelps-i magasságba emelkedett Usain Bolt a most makkegészséges és élete legjobb formájában levő Tyson Gay ellen. Mi azonban mindenekelőtt azért szorítunk, hogy megszülessen a sportág első magyar vb-aranya, amelyre kalapácsvetésben Pars Krisztián igen jó esélyekkel pályázik.

Az olimpiai bajnoki címvédő Primoz Kozmus a vb előtt összekapta magát, augusztus 2-án Mariborban a szlovén bajnokságon idén először nyolcvan méter fölé hajította a kalapácsot. Egészen pontosan 80,34-re, s mint utóbb megjegyezte, bizakodik, hogy Peking után Berlinben is sikerül győznie. Pars Krisztiánnak azonban jobbak a kilátásai, hiszen ő idén nyolc versenyen is túljutott a nyolcvan méteren, és 81,43-mal övé az esztendő legjobb eredménye. Emellett a második is, 80,82-vel. A fehérorosz Jurij Sajunu 80,72-et jegyez, a rangsorban Kozmus a harmadik, és rajtuk kívül még a lett Igors Sokolovs (80,14) és az orosz Alekszej Zagornij (80,10) tudott kirukkolni nyolcassal kezdődő eredménnyel.

A Pekingben második helyezett Pars két éve az oszakai világbajnokságon az ötödik helyen zárt, és csütörtökön azzal a célkitűzéssel utazott el Berlinbe, hogy a sportág első magyar világbajnoka legyen. Atlétáink az eddigi tizenegy világbajnokságon négy ezüst- és öt bronzérmet szereztek; legutóbb, 2005-ben, Helsinkiben a tízpróbázó Zsivoczky Attila állt a dobogón, a harmadik fokán.

A tizenegy főt számláló berlini csapatunkból Pars mellett még a diszkoszvető Kővágó Zoltántól várható, hogy beverekedje magát a legjobbak közé. Az athéni olimpia ezüstérmese hatodik a világranglistán. A vb-n egyébként éppen a férfi diszkoszvetés az a szám, ahol a győztes személyét a legnagyobb valószínűséggel meg lehet tippelni. Az olimpiai bajnok észt Gerd Kanter rendelkezik az idei négy legjobb eredménnyel, és nyolcszor dobott 69 méter fölött. Ám az mégis figyelmeztető jel lehet számára, hogy a nagy öreg, a sydneyi és az athéni ötkarikás játékokon diadalmaskodó litván Virgilijus Alekna vasárnap 69,59 méteres eredményt el. Viszonyításképpen: Kővágó idei legjobbja 67,64. Honfitársunknak a lengyel Piotr Malachowskit (68,75), az amerikai Casey Malone-t (68,49) és a német Robert Hartingot (68,10) is le kellene győznie ahhoz, hogy a dobogóra felkapaszkodhasson.

A számunkra két legfontosabb verseny közül a kalapácsvetés a vb-program elején kapott helyet. Pars Krisztiánnak már szombaton dobnia kell a selejtezőben, a döntőt pedig hétfőn 18.05 órakor rendezik. Diszkoszvetésben a selejtező napja a kedd, a döntőre másnap kerül sor. Arra a kérdésre viszont, hogy ki nyeri a férfi 100 méteres síkfutást, már vasárnap este, nem sokkal fél tíz után megkapjuk a választ. S a mezőnynek az első előfutamokban már szombaton 11.40-kor jelenése lesz.

Bolt ezúttal nem hülyéskedheti el az utolsó métereket

Az idei eredmények alapján a klasszikus sprintben Usain Bolt és Tyson Gay összecsapása nem akármilyen csemegét ígér. Gay a római Golden League-viadalon 9,77 másodperces, Bolt Párizsban 9,79-es időt repesztett. Az amerikai 0,4 méter/sec-os hátszélben, a jamaicai 0,2-es ellenszélben és esőben futott, így valamivel inkább utóbbi volt gyorsabb, de Berlinben nagyon figyelnie kell a vetélytársára. Az olimpián 9,69-es világcsúccsal győztes Bolt áprilisban szülőhazájában banális sérülést szenvedett, egy szponzorától kapott BMW-vel felborult, amitől még nem lett semmi baja, de amikor kikecmergett az autójából, a bozótban belelépett egy tüskébe, ami csúnyán felsértette a lábát. Emiatt egy hónap kiesett a felkészüléséből, és a vb-n ez bizony még visszaüthet.

Forrás: Getty Images

Tyson Gay ugyanakkor élete legjobb formájában van. Figyelemre méltó, hogy 200 méteren New Yorkban minden idők harmadik legjobb eredményét érte el, 19,58 másodpercet. Igaz, a Pekingben ezen a távon 19,30-as világcsúccsal győztes Boltnak idén 19,59-e van, vagyis itt csak egy század a különbség kettőjük között. Gay mindenesetre sokkal motiváltabb lehet. Az oszakai vb-n ő volt az, aki megnyerte a 100 és a 200 métert, aranyérmes lett a váltóval is, Pekingbe azonban térdsérülése után közel sem százszázalékos egészségi állapotban érkezett. 200-on nem is indult (már az amerikai válogatón sem állt rajthoz, ezzel ki is zárta magát), 100-on az elődöntőben csak ötödik lett, és a váltóval sem jutott be a fináléba, éppen ő és Darvis Patton rontotta el a botátadást.

Gay Berlinben kárpótolná magát. "Mentálisan is felkészültem a csatára. Úgy gondolom, hogy Bolt 100-on megpróbálja megdönteni a világcsúcsát, és ha ez szükséges a világbajnoki címhez, nekem is meg kell kísérelnem a rekorddöntést. S meg is teszem" - szögezte le Gay. Bolt felveszi az eléje dobott kesztyűt: "Nem vagyok ideges, nem félek senkitől, soha nem tértem ki a kihívások elől. Mindenki tudja, hogy Asafa Powell és Tyson Gay a két fő ellenfelem, de én a többieket is komolyan veszem" - jegyezte meg néhány napja a jamaicai klasszis, aki csütörtökön már Berlinben emlékeztetett arra, hogy neki is van miért tüsténkednie: "Nagyon fontos számomra ez a világbajnokság, mert vb-aranyam még nincs" - mondta. S ha már szóba hozta Powellt, nos, korábbi világcsúcstartó honfitársa idén még csak 9,88-at futott - ezzel Rómában Gay mögött ért célba -, így a papírforma szerint neki csak a harmadik hely néz ki.

Százezer dollárt ér a világcsúcs

Berlinben középpontban lesz majd a rúdugrásban kétszeres olimpiai bajnok Jelena Iszinbajeva is, akit bizonyára nem bánja, hogy a Pekingben mögötte második amerikai Jennifer Stuczynski sérülés miatt nem indul a vb-n. A világcsúcsot 505 centivel tartó orosz versenyző ugyanis ebben az évben még csak 485-ös eredménnyel rendelkezik, és június 24-én Londonban ki is kapott, ami vele nagyon ritkán esik meg.

Ugyanannyit, 468 centit ugrott, mint Anna Rogowska, de csak harmadik kísérletére jutott át a lécen, lengyel ellenfele pedig másodikra. "Még örülök is, hogy kikaptam, mert így még jobban koncentrálok majd a vb-re" - nyilatkozta akkor Iszinbajeva, és nem tudhattuk, hogy ezt komolyan mondja-e.

Szombaton reggel azonban, amikor az 1936-os ötkarikás játékoknak is otthont adó berlini Olimpiai stadionban 10.05-kor a férfi súlylökés selejtezőjével megkezdődik a vb, már senki sem tréfálkozhat. Az érmek mellett nem elhanyagolható pénzdíjakért is versenyeznek az atléták, összesen 7,194 millió dollár (5,07 millió euró) osztanak ki közöttük. Az egyéni számokban a dobogósok 60 ezer, 30 ezer és 20 ezer dollárt kapnak, a 4-8. helyezettek tizenötezret, tízezret, hatezret, ötezret és négyezret. A világcsúcsért a nemzetközi szövetség 100 ezer dollárt fizet, és erre éppen Iszinbajeva az egyik pályázó.

A magyar vb-csapat
férfiak: Kazi Tamás (800 m), Kiss Dániel (110 m gát), Kővágó Zoltán (diszkoszvetés), Kürthy Lajos (súlylökés), Pars Krisztián (kalapácsvetés), Szabó Attila (tízpróba), Olteán Csongor (gerelyhajítás)
nők: Márton Anita (súly), Orbán Éva (kalapács), Papp Krisztina (5000 m) és Tóth Lívia (3000 m akadály)