Vágólapra másolva!
Csütörtöktől vasárnapig kajak-kenu világbajnokságot rendeznek Kanadában, ahol a magyarok szövetségi kapitánya, Storcz Botond öt aranyérmet vár a csapatától, Janics Natasa azonban egymaga szeretne ugyanennyit nyerni. A szövetség elnöke, Baráth Etele eközben azért lobbizik, nehogy kikerüljön valamelyik 1000 méteres csapatszám az olimpiai programból a 200-as számok várható beemelése miatt.

1997 után másodszor ad helyt a kajak-kenu olimpia utáni legnagyobb megmérettetésének a kanadai Dartmouth. A 12 évvel ezelőtti vb-n debütált a válogatottban a jelenlegi szövetségi kapitány, Storcz Botond, illetve az azóta már 23-szoros világbajnok Kovács Katalin. Idén 75 ország versenyzői szállnak vízre a megszerezhető 27 aranyéremért. Újdonságot jelentenek majd a 200 méteres távokon rendezendő váltóversenyek.

"Az olimpia utáni első világbajnokság jelenti a kiindulópontot a következő olimpiára. Az Eb nagyon jól sikerült, gyakorlatilag a házigazda németekkel végeztünk egy szinten, tehát reménykedhetünk a hasonló folytatásban" - mondta az [origo]-nak Baráth Etele.

A hazai szövetség elnöke a felnőtt válogatott mellett az ifjúsági vb-n kiválóan szerepelt csapatot méltatta, valamint megköszönte a szponzoroknak, hogy ezekben a különösen nehéz időkben kitartottak a sportág mellett.

Storcz Botond szövetségi kapitány, aki maga is elutazott a moszkvai ifi vb-re, szintén a kiváló utánpótlást emelte ki: "Az idei felnőtt vb-n a 32 fős magyar csapatban kilenc újonc lesz. Nem valamilyen irányelv miatt, egyszerűen ők harcolták ki a részvételt. Ami Kanadát illeti, az elődöm, Angyal Zoltán is itt debütált 1997-ben. Most nehezebb elvárásokat megfogalmazni, mint a MOL Világkupa vagy az Európa-bajnokság előtt, mindazonáltal öt aranyérmet tippelek. Azt várom, hogy mindenki hozza ki magából, ami az edzéseken már megmutatkozott."

Kovács Katalin szokásainak megfelelően nem akart a közelgő versenyről beszélni, helyette kanadai emlékeiről szólt: "Nekem is Dartmouth-ban volt az első világbajnokságom. K-4 500 méteren ezüstérmet szereztem, K-4 200-on pedig bronzot. Jó lesz látni ismét a pályát, milyen lett, amióta először versenyeztem itt. Jósolgatni nem szeretek, de jó formában vagyok és bízom benne, hogy kint pedig csúcsformában leszek."

"Én pont fordítva gondolkodom, mint Kati. Szeretem magam hergelni, öt aranyéremre vágyom, mert ennyi számban indulok" - jelentette ki vidáman Janics Natasa.

Letáborozott Kanadában a kajak-kenu válogatotthttp://csapatunk.origo.hu/20090809/letaborozott_kanadaban_a_kajak-kenu_valogatott