Vágólapra másolva!
Nyikolaj Valujev "vitathatatlan" világbajnokká nyilvánítását szorgalmazza a WBA szervezettől az orosz bokszoló mérkőzésszervezője, az amerikai Don King.

A híres-hírhedt promóter azt követően állt elő a követeléssel, hogy lefújták a helsinki Hartwall Arenában szombat estére tervezett vb-címmérkőzést védence és az üzbég Ruszlan Csagajev között, amely a Boksz Világszövetség (WBA) nehézsúlyú övéért zajlott volna.

Csagajevnek az összecsapást megelőző vértesztje tudniillik hepatitis B-t mutatott ki, minek nyomán a házigazda finn szövetség közölte: nem járul hozzá az ütközet megtartásához. A mérkőzést promótáló német Sauerland istálló péntek késő esti közleményében erősítette meg, hogy Csagajev "nem tud teljesen megfelelni a finn szövetség egészségügyi előírásainak".

A döntést a hogyan továbbról a WBA igazgatói testületének kell meghoznia. Logikus határozat lenne, ha az orosz óriást nyilvánítanák a kategória egyértelmű világbajnokának, már csak azért is, mert Csagajev hibájából immár harmadszor marad el a királykategória WBA-trónjának tulajdonosáról dönteni hivatott mérkőzés. Korábban az üzbég bokszoló sérülései tették lehetetlenné a címmeccs megrendezését.

"Balszerencse, hogy le kell fújnunk az eseményt, de abszolút elsőbbséget élvez Nyikolaj egészsége, márpedig ez most nem garantált" - fogalmazott Chris Meyer, az esemény főmenedzsere.

"Nagyon akartam ezt az összecsapást, de az adott körülmények között ez nem lehetséges" - nyilatkozta a meccs törlése után Valujev, aki 51 mérkőzésből álló profi karrierje eddigi egyetlen vereségét éppen Csagajevtől szenvedte el.

A két nehézsúlyú öklöző 2007 áprilisában küzdött meg először, akkor Csagajev egyhangú pontozással nyert, és elhódította Valujevtől a WBA övét. Tavaly az üzbég Achilles-ín-sérülésére hivatkozva nem tudta vállalni a visszavágót, s Valujev az amerikai John Ruizt legyőzve szerezte meg a címet, amit ugyanakkor Csagajevtől sem vettek el, így lehet két világbajnoka a WBA-nak.

Valujev decemberben az amerikai Evander Holyfieldet, Csagajev pedig idén februárban a Costa Rica-i Carl Davis Drummondot győzte le, így szombati csatájuk határozott volna a WBA egyedüli világbajnokának személyéről.

Jóllehet a hepatitis enyhébb változatáról van szó, nem csupán Csagajevék mérkőzését törölték a házigazdák, hanem a teljes, 11 meccsből álló ma esti bokszprogramot lefújták.

A Csagajevvel dolgozó Universum Box Promotion a profiboksz.hu híre szerint hivatalos nyilatkozatban tiltakozott az összecsapás anullálása miatt. "Nem értjük az egészet. Ruszlan Csagajev készen áll a küzdelemre. A vérképe évek óta ugyanolyan stabil, és a mostani vizsgálat sem mutatott mást. A Német Ökölvívó Szövetség, a WBA és dr. Walter Wagner, a Sauerland gáláin az orvosi felügyeletet rendszeresen ellátó Ausztriai Box Föderáció képviselője mind biztonságosnak ítélte Csagajev ringbe lépését. Minden lehetséges eszközt bevetnek, hogy félreállítsák Ruszlan Csagajevet. Alaposan meg fogjuk vizsgálni a kialakult helyzetet és megtesszük a szükséges lépéseket!" - áll az Universum nyilatkozatában.