Vágólapra másolva!
A hétvégén első ízben védheti meg WBO nagyközépsúlyú világbajnoki címét Balzsay Károly. A magyar bunyós ellenfele a szamoai Maselino Masoe lesz, aki nem első ízben teszi tiszteletét Németországban. A korábbi középsúlyú világbajnokról összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

1. Masoe 2004-ban nagy meglepetésre kiütötte az addig veretlen Evans Ashirát és ezzel a WBA középsúlyú világbajnoka lett. A nagy győzelmet követően azonban nem sikerült túl jól a karrierje, mert közel két évig nem bokszolt újra, miután komoly gondjai akadtak a promoterével, Don Kinggel. A szamoai bunyós aztán 2006-ban Felix Sturm ellen próbálta megvédeni a címét, de a hamburgi Color Line Arénában sima pontozásos vereséget szenvedett a sokat mozgó és jóval képzettebb némettől.

2. Három alkalommal is képviselte Új-Zélandot a nyári olimpiai játékokon. 1988-ban Szöülban váltósúlyban indult és két könnyebb ellenfél legyőzése után súlyos vereséget szenvedett az amerikai Kenneth Gouldtól. Négy évvel később Barcelonában már a nagyváltósúlyúak mezőnyének tagja volt, de a negyeddöntőben a magyar Mizsei György nagyon simán kiejtette. Ugyanez történt vele az első fordulóban 1996-ban Atlantában is egy tunéziai bunyós ellen, ami után hivatásos karriert kezdett.

3. Azon kevés ökölvívók közé tartozik, akik négy földrészen is ringbe léptek már. Masoe bokszolt már Új-Zélandon, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Dél-Afrikában és Németországban is. A legtöbb mérkőzését természetesen hazájában vívta. Eddigi egyetlen európai kirándulása nem járt sikerrel, ugyanis pontozással kikapott Balzsay csapattársától, Felix Sturmtól.

4. A világbajnoki kihívó két alkalommal bokszolt már olyan bunyóssal, aki korábban fontos meccset vívott valamelyik magyar bokszolóval. Az Erdei Zsolt által legyőzött Tito Mendoza a FoxSports képernyőjén ütötte ki a masszív szamoait, míg a Kótai Mihály által legyőzött William Gare Dél-Afrikában tette meg ugyanezt.

5. A 42 éves bokszoló eddigi karrierje során hat féle címet birtokolt. A legértékesebb természetesen a két évig őrzött WBA középsúlyú világbajnoki cím volt. Ebben a súlyban Masoe volt korábban Óceániai-bajnok, IBF regionális bajnok és PABA bajnok is. Nagyközépsúlyban eddig két övet sikerült begyűjtenie. A rangosabb a WBO Ázsia-Pacific öve, de 2008-ban Új-Zélandi bajnok is volt.

6. Eddigi karrierje során négy alkalommal bokszolt 12 menetet és ebből kettőt tudott megnyerni. Amikor jegyzett ellenféllel talákozott (Felix Sturm és Randy Griffin), akkor nagy arányú pontozásos vereség lett a vége. Eddigi 34 meccsén összesen 151 menetet bokszolt. 29 győzelméből 27 KO volt, míg 5 vereségéből 3 volt idő előtti. A Santiago Samaniego elleni TKO egy sérülés eredménye volt.

Forrás: AFP
Felix Sturm ellen

7. Igazi bokszcsaládból származik. Édesapja, testvére és két unokatestvére is versenyszerűen bokszolt. Érdekesség, hogy másik testvére Chris Masoe ismert rögbijátékos, aki a híres Új-Zélandi válogatottban is szerepelt.

8. Masoe rendkívül csendes, szimpatikus ember hírében áll. Nagyon jó barátságban van a leghíresebb szamoai bokszolóval, David Tuaval, akit 1992-ben ismert meg. Aucklandben él és négy gyermeke van, akik közül három lány.

9. Edzője, Noel Thornberry az egyik legismertebb ausztrál tréner. A rendkívül tapasztalt, nagy ütőerővel bíró versenyző alacsony termete miatt elsősorban belharcban jeleskedik. Lábmunkája átlag alattinak mondható, miként a gyorsasága is, de kellemetlen lehet, hogy sokat mozog törzsből. Mivel sokat próbál meg belépni ütőtávon belülre, Balzsaynak fokozottan kell figyelnie az összefejelésekre is. Kérdés, hogy a kihívó 42 évesen fizikálisan fel tudja-e venni a versenyt egy igazi nagyközépsúlyú ellen, aki karrierje csúcsán, ereje teljében van.

10. Masoe nagyjából 30 ezer dollárt kapott az Evans Ashira elleni mérkőzésért, amikor megszerezte a világbajnoki címet.

www.profiboksz.hu