Vágólapra másolva!
Az oroszországi Kabardino-Balkarija fővárosában, Nalcsikban zajló Grand Prix-viadal 12. fordulójában Lékó Péter világossal legyőzte az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot. Nagymesterünk az orosz huszárjátékban 30 lépés után fogadhatta ellenfele gratulációját. Győzelmével Péter az utolsó forduló előtt az örmény Levon Aronjannal holtversenyben vezet, egy pont az előnyük az üldöző trió előtt. A sorsolás szeszélye folytán egymás ellen küzdenek meg. Aronjan remizett az amerikai Gata Kamskyval. Az ukrán Szergej Karjakin fordulatos partiban győzte le az orosz Peter Szvidlert. Az orosz Alekszandr Griscsuk a francia Etienne Bacrot ellen minőségáldozattal nyert. Pontosztozkodással zárult az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az ukrán Pavel Eljanov, az örmény Vlagyimir Akopjan és az izraeli Borisz Gelfand, valamint az orosz Jevgenyij Alekszejev és az ukrán Vaszilij Ivancsuk összecsapása.

Nagyszerűen hajrázik Lékó Péter a nalcsiki Grand Prix-versenyen. Az elmúlt három fordulóban gyűjtött 2,5 ponttal holtversenyben az első helyen várja a sorsdöntő csatát a kétszeres örmény olimpiai bajnok Levon Aronjannal. Nagymesterünk az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov orosz huszárjátéka ellen újabb változatot vetett be, és az ötlet bevált. Kaszimdzsanov nehezen talált jó helyet huszárjának, a hosszas manőver, Hb8-d7-f6-g8 kapcsolatban g5-tel nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Az üzbég sakkozó a fenyegető időzavar árnyékában taktikai elnézést követett el, amit Péter könyörtelenül kihasznált, harmadik győzelméről faggathatták az újságírók a sajtótájékoztatón.

Érdekes küzdelem után végződött pontosztozkodással Gata Kamsky és Levon Aronjan játszmája. Az amerikai nagymester minőséget áldozott, majd az örmény sakkozó bástyával játszott Kamsky két könnyűtisztjével szemben, igazságos döntetlen született.

A spanyol megnyitás Zajcev-változatában csatázott az ukrán Szergej Karjakin és az orosz Peter Szvidler. Az ötszörös orosz bajnok elkésett a centrumáttöréssel, majd taktikai elnézést követően harmadszor szenvedett vereséget, Karjakin feljött ötven százalékra. A másik orosz-ukrán párharc remivel végződött, Jevgenyij Alekszejev ellen Vaszilij Ivancsuk a szicíliai védelem Richter-Rauser támadásában állta a sarat.

Fontos játszmát nyert az orosz Alekszandr Griscsuk. Riválisa, a francia Etienne Bacrot a benoni védelmet játszotta meg. A bonyodalmak érdekes végjátékra egyszerűsödtek, Griscsuk minőségáldozattal összekötött szabadgyalogokra tett szert, s ez eldöntötte a pont sorsát.

Az izraeli Borisz Gelfand nem vesztette el hitét Lékó Pétertől elszenvedett veresége ellenére a kedvenc orosz huszárjátékban, más változatban kiremizte az örmény Vlagyimir Akopjant. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov nem tudta kedvező állását győzelemig fokozni.

A 12. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2720) - Levon Aronjan (örmény, 2754) döntetlen (Barcza-megnyitás, 40)
Lékó Péter (magyar, 2751) - Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2695) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 30)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2725) - Pavel Eljanov (ukrán, 2693) döntetlen (Vezércsel, 50)
Vlagyimir Akopjan (örmény, 2696) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) döntetlen (Orosz huszárjáték, 31)
Szergej Karjakin (ukrán, 2721) - Peter Szvidler (orosz, 2726) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 52)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2748) - Etienne Bacrot (francia, 2728) 1 - 0 (Benoni védelem, 56)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2746) döntetlen (Szicíliai védelem, 37)

A verseny állása:
1-2. Lékó Péter és Levon Aronjan 7,5 pont
3-5. Alekszandr Griscsuk, Jevgenyij Alekszejev és Vlagyimir Akopjan 6,5
6-7. Szergej Karjakin és Etienne Bacrot 6
8-12. Gata Kamsky, Sahriyar Mamedgyarov, Peter Szvidler, Pavel Eljanov és Borisz Gelfand 5,5
13-14. Vaszilij Ivancsuk és Rusztam Kaszimdzsanov 5

Az utolsó forduló párosítása:
Ivancsuk - Kamsky
Bacrot - Alekszejev
Szvidler - Griscsuk
Gelfand - Karjakin
Eljanov - Akopjan
Kaszimdzsanov - Mamedgyarov
Aronjan - Lékó