Vágólapra másolva!
Didier Cuche nyerte a férfiak szuperóriás-műlesikló számát szerdán a franciaországi Val d,Isere-ben zajló alpesi sí-világbajnokságon. A 34 éves svájci síelő először szerzett aranyérmet világversenyen, egyúttal sikerével az alpesi vb-k történetének legidősebb győztese lett.

"Olyan vagyok, mint a jó bor, az évek múltával egyre jobb leszek" - mondta Cuche. "Ilyen korban már nagyon megerőltetőek a nyári alapozások és az erősítések, de amikor olyan pályákon siklasz, mint a bormiói vagy a wengeni, akkor rájössz, hogy miért is csinálod még mindig".

Mögötte - jelentős hátránnyal - az olasz Peter Fill végzett a második helyen, míg a harmadik legjobb időt a norvég Aksel Lund Svindal érte el.

Cuche 1998-ban, a naganói olimpián ezüstérmes volt ebben a számban, 2002-ben, Salt Lake Cityben pedig kiesett, noha a második részidejével magabiztosan vezetett. Négy éve egy balesetben komoly térdsérülést szenvedett, hosszú időbe telt, míg visszakapaszkodott a nemzetközi élmezőnybe.

A svédországi Arében két éve rendezett világbajnokságon negyedik lett ebben a versenyben úgy, hogy mindössze egy századmásodperccel maradt le a dobogóról.

Ugyancsak mérföldkövet lépett át a 26 esztendős Fill, legalábbis abban a tekintetben, hogy ezt megelőzően sem vb-n, sem olimpián nem végzett még az első három között.

Svindal, a lesiklás és az óriás-műlesiklás címvédője, egy másik olaszt szorított le a dobogóról: Christof Innerhofer öt századdal maradt le az éremszerzésről.

férfi szuperóriás-műlesiklás, világbajnok:
Didier Cuche (Svájc) 1:19.41 perc
2. Peter Fill (Olaszország) 1:20.40
3. Aksel Lund Svindal (Norvégia) 1:20.43

Csütörtökön szünnap következik, majd pénteken a nők kombinációjára kerül sor.