Vágólapra másolva!
Doppingvétség miatt elveszik Rasid Ramzi bahreini középtávfutó aranyérmét, amelyet a tavalyi pekingi olimpia 1500 méteres versenyszámában nyert meg.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán jelenti be hivatalosan a döntést. Ramzi az eritropoetin (EPO) harmadik generációs változatával, a CERA-val akadt fenn az ellenőrzésen. A 29 esztendős atléta két évre szóló eltiltásra számíthat a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF).

Kedden az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) bejelentette, hogy a NOB-tól kapott tájékoztatás alapján doppingvétség miatt elveszik Davide Rebellin országúti kerékpáros ezüstérmét, amelyet a pekingi ötkarikás játékok mezőnyversenyében szerzett. A kerékpárosnak ezen felül vissza kell fizetnie az eredményéért kapott 75 ezer eurós pénzjutalmat is. Rebellin az első olasz sportoló, akit doppingolás miatt fosztanak meg ötkarikás érmétől.

A pekingi minták idei újraelemzésekor öten akadtak fenn a CERA-val. Ramzi és Rebellin mellett a kerékpáros német Stefan Schumacher, a gyalogló görög Atanazia Cumeleka és a középtávfutó horvát Vanja Perisic.

A NOB 948 pekingi mintát vizsgáltatott meg újra, miután az ötkarikás játékokat követően sikerült kifejleszteni egy olyan módszert, amellyel ki lehet mutatni a CERA-t is. A tavaly augusztusi olimpián kilenc sportoló és hat versenyló szervezetében találtak tiltott szert.