Vágólapra másolva!

Még nincs eldőlt játszma a Tal-emlékversenyen

Moszkvában  a Tal-emlékverseny második fordulójában is csak döntetlenek születtek. Lékó Péter az izraeli Borisz Gelfanddal 44 lépésben remizett. Az orosz huszárjátékban Gelfand minőséget áldozott, elegendő ellenértéket kapott cserébe. Pontosztozkodás született a játéknap rangadóján, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és az indiai világbajnok Viswanathan Anand párharcában. A Grünfeld védelem ismét kiállta  a próbát. Második világos partijában is csak fél pontot szerzett a norvég Magnus Carlsen,  az orosz Alekszandr Morozevics kezdeti jelentős időhátrányát kiegyenlítette. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov tisztáldozattal örökös sakkot kényszerített ki az örmény Levon Aronjan ellen. Lépésismétléssel zárult az orosz Peter Szvidler és az ukrán Vaszilij Ivancsuk partija. Lékó Péter a harmadik játéknapon sötéttel Levon Aronjannal küzd meg. 

A szuperverseny második fordulójában is érdekes játszmákat láttunk. Vezér, minőség és tisztáldozatot, megnyitáselméleti párbajokat, de nem bírtak egymással a küzdő felek. Az izraeli Borisz Gelfand az orosz huszárjáték elkötelezett híve és egyik legjobb ismerője. Lékó Péter ellen ismét megjátszotta és a remélt döntetlent elérte. A nagymesterek villámgyorsan lehúzták a nyitás ismert lépéseit, Gelfand minőségáldozatot hozott. A vezércsere után már kevésbé bíztunk abban, hogy Péternek sikerül anyagi előnyét érvényesítenie, a 44. lépés után megegyeztek a remiben.

Az indiai világbajnok Viswanathan Anand a miskolci, Lékó Péter elleni rapid párharcra készítette elő a Grünfeld védelmet, és az új fegyver kiállta a próbát. Azóta is előszeretettel játssza, de lényeges különbség, ha klasszikus gondolkodási idő mellett zajlik-e a csata. Anand "kedvezőtlen" sorsolásának megfelelően másodszor is a sötét bábukat vezette, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal csatázott. Az ún. centrumképzős változatban ütköztek az otthoni elemzések. Kramnyik vezéráldozattal próbálkozott, majd a bonyodalmak különböző színű futós végjátékra egyszerűsödtek.

A nankingi szuperversenyen a norvég Magnus Carlsen repülőrajtot vett két világos partijának megnyerésével. Moszkvában hasonló sorsolása mellett a 18 éves nagymester csak két remit tudott elérni. Az orosz Alekszandr Morozevics is a Nimzoindiai védelmet választotta, Magnus a Saemisch-változatra szavazott. Moro jelentős időhátrányát és állását is kiegyenlítette.

Az örmény Levon Aronjan ezúttal sötéttel játszotta meg a Grünfeld védelmet. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov előnybe került, de nem talált hatásos tervet, tisztáldozattal örökös sakkot kényszerített ki. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk meglepte az orosz Peter Szvidlert a spanyol megnyitás egyik ritkább változatában, és gond nélkül remizett.

A 2. forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2772) - Viswanathan Anand (indiai, 2788) döntetlen (Grünfeld védelem, 29)
Peter Szvidler (orosz, 2754) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2739) döntetlen (Spanyol megnyitás, 27)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2739) - Levon Aronjan (örmény, 2786) döntetlen (Grünfeld védelem, 32)
Lékó Péter (magyar, 2752) - Borisz Gelfand (izraeli, 2758) döntetlen (Orosz huszárjáték, 44)
Magnus Carlsen (norvég, 2801) - Alekszandr Morozevics (orosz, 2750) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 39)

A verseny állása:
1-10. Viswanathan Anand, Levon Aronjan, Magnus Carlsen, Borisz Gelfand, Vaszilij Ivancsuk, Vlagyimir Kramnyik, Lékó Péter, Alekszandr Morozevics, Ruszlan Ponomarjov és Peter Szvidler 1 pont

A 3. forduló párosítása:
Morozevics - Kramnyik
Gelfand - Carlsen
Aronjan - Lékó
Ivancsuk - Ponomarjov
Anand - Szvidler